Locuințele ANL, închiriate pe nimic. La ce nivel au ajuns chiriile

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Românii care locuiesc în imobile ANL au fost trecuți în categoria „asistați social”. Guvernul a decis să schimbe modul de taxare a celor care locuiesc în apartamente construite de stat prin programul ANL și să reducă substanțial nivelul chiriilor. De acum înainte, chiriile percepute locatarilor vor fi plafonate și stabilite în funcție de venitul pe membru de familie, nu în funcție de numărul de camere și de suprafața locuibilă.

Executivul a luat măsuri sporite de protecție socială a tinerilor care locuiesc deja sau care vor închiria în viitor apartamente realizate prin programul ANL. Deși cei care s-au mutat în astfel de cartiere realizate de stat nu sunt oameni săraci, ci mai degrabă de condiție medie, ei vor plăti chirii mult diminuate, în funcție de venitul mediu brut lunar pe membru de familie. Iată plafoanele:

Maximum 10% din venitul mediu brut lunar pe membru de familie, calculat în funcţie de veniturile realizate în ultimele 12 luni, în cazul în care venitul brut pe membru de familie este mai mic sau egal cu salariul minim brut pe ţară;

Maximum 20% din venitul mediu brut lunar pe membru de familie, dacă venitul brut pe membru de familie este mai mare decât salariul minim brut pe ţară, dar nu depășește 100%  salariul minim brut pe țară garantat în plată;

Maximum 30% din venitul mediu brut lunar pe membru de familie, dacă venitul brut pe membru de familie depășește 100% din salariul minim brut pe ţară, dar nu mai mult de 5.000 lei.

O familie formată din trei persoane (doi adulți și un copil), care înregistrează un venit lunar cumulat de 5.000 de lei, nu va plăti pentru apartamentul ANL mai mult de 333 de lei pe lună (taxare 20% din venituri). Însă, o familie care nu înregistrează venituri mai mari de 3.000 de lei pe lună va plăti cel mult 100 de lei pentru chirie, lună de lună.

Reducerea chiriilor pentru persoanele care beneficiază de locuințe ANL are loc în condițiile în care, prin ordonanța de urgență adoptată de Guvern se diminuează și alte cheltuieli. E vorba de cheltuielile de administrare, întreţinere şi reparaţii a acestor imobile – de la 1,11% din valoarea de înlocuire a construcţiei, la maxim 0,8% din valoarea de înlocuire a construcţiei;

Coeficientul specific rangului localităţii se extinde între 0,6 (specific satelor) şi 1 (pentru Bucureşti);

Coeficientul de venit scade la 0,8 - pentru chiriaşii al căror venit pe membru de familie este mai mic sau egal cu salariul minim brut pe economie.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
33b664b332973aba jpg
image
image
image
image
image
image
Vitamine pentru piele jpg
pana pasare huia colaj captura video jpg
Salonul Auto Beijing, Xpeng, foto Facebook
yasushi takahashi captura video jpg
bomba satu mare jpg
femeie intrus1 jpg
avere bani bogati 1200x900 jpg
Familia Regală a României (circa 1907)
image
actualitate.net
image
actualitate.net