«Legea “Fabricat în România” va scumpi produsele româneşti»

Ultima actualizare:

    Retailerii nu împărtăşesc entuziasmul producătorilor autohtoni.  Reprezentanţii magazinelor spun că românii vor cumpăra bunuri mai scumpe
Retailerii nu împărtăşesc entuziasmul producătorilor autohtoni. Reprezentanţii magazinelor spun că românii vor cumpăra bunuri mai scumpe

România face un pas spre normalitate. Calitatea produselor româneşti e pe cale de a fi recunoscută cu forţa, printr-o lege care obligă supermarketurile să pună punct importurilor masive de bunuri de larg consum. Iată plusurile şi minusurile legii care îi forţează pe retaileri să pună în rafturi alimente de pe piaţa locală!

Micii producători şi fermierii români sar în sus de bucurie. Roadele muncii lor vor ajunge pe rafturile stăpânilor comerţului modern. Modificările aduse Legii 321/2009 i-au nemulţumit însă pe reprezentanţii marilor reţele comerciale, care anticipează dispariţia a sute de producători locali, creşterea preţurilor la produsele româneşti şi pierderi semnificative în rândul supermarketurilor. Să vedem care sunt plusurile şi minusurile acestei legi.

51% produse autohtone la vânzare

Legea face referire la alimente provenite din „lanţul scurt” de aprovizionare, adică un segment care implică operatori economici aflaţi într-o strânsă relaţie de cooperare, la nivel local şi regional, cu producătorii şi procesatorii. „Supermarketurile vor fi nevoite să se implice direct, să caute să atragă cei mai buni şi mai serioşi producători autohtoni şi, de ce nu, să-i ajute să prospere dacă vor să le livreze produse de calitate”, e de părere Alexandra Stanca Tudor, director executiv al Asociaţiei Producătorilor de carne de porc din România. Până acum, retailerii se cumpărau mărfuri din depozite, importate, dar ieftine şi în cantitate care acoperea mereu cererea. Reprezentanţii uneia dintre cele mai de succes asociaţii de producători din România, Matca Galaţi, sunt de părere că mici fermieri nu vor avea nici acum acces la raft. „Micii producători nu vor putea livra vreodată marfă către un supermarket fiindcă nu au cantitatea solicitată de acesta şi nici condiţii de ambalare, depozitare şi etichetare”, spune Mircea Croitoru, director executiv al societăţii Matca. Reuşita lor depinde de modul în care vor reuşi să se asocieze.

simeon stalpnicul png

Taxa de raft, anulată

Noile dispoziţii legale îi obligă pe retaileri să renunţe la taxele aberante de acces la raft aplicate producătorilor. Până acum, un produs chiar şi de calitate atestată la nivel european nu era acceptat la vânzare în magazin dacă producătorul nu achită taxa de intrare. Un exemplu este Magiunul de Topoloveni, primul produs autentic românesc recunoscut de UE. „Legea nu garantează că românii vor cumpăra produse româneşti. Însă poate garanta prezenţa acestora pe rafturile supermarketurilor, la loc vizibil. Obiceiul de consum poate fi schimbat prin educarea populaţiei, care trebuie să cunoască beneficiile produselor autohtone”, spune Bibiana Stanciulov, cea care a creat magiunul de Topoloveni. În replică, reprezentanţii reţelelor comerciale spun că eliminarea taxelor va duce la creşterea preţurilor la produsele româneşti şi a inflaţiei.

Scurtarea termenelor de plată

Cei care vor furniza produse proaspete către supermarketuri vor trebui plătiţi în termen de 7 zile de la livrare. În cazul celorlalte bunuri, plata se poate face în cel mult 30 de zile. Retailerii nu sunt de acord şi spun că vor fi obligaţi să se aprovizioneze de la furnizorii mari, care au sistemele de plată integrate cu magzainele. „Efectele legii lovesc în micii producători, pentru că aceştia nu au capacitatea financiară să deţină astfel de sisteme informatice integrate. Doar o integrare cu o singură reţea de magazine costă de la câteva mii de euro în sus”, spun retailerii. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
ghiseu
image
image
image
image
image
image
itp 1024x681 jpg
Peste alb jpg
supermarket 5202138 1280 jpg
banner pensii png
piata gorjului jpg
poarta spre lumea de dincolo siberia jpg
629aef51e4e9b pelerinaj șumuleu ciuc jpg
pelerinaj sfantul dimitrie cel nou bucuresti program liturgic 864962 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net