Lămâile au ajuns mai scumpe decât carnea

Ultima actualizare:

    Lămâile au preţuri  cuprinse între  13 și 16 lei
Lămâile au preţuri cuprinse între 13 și 16 lei

Banala limonadă a ajuns un lux pe care nu mulţi şi-l mai permit. Şi pe bună dreptate! Cu banii pe care îi dai pe un kilogram de lămâi poţi lua cina la un restaurant, în oraş!

Am trăit să o vedem şi p-asta! Nu carnea, ci fructele sunt luxul din farfurie. Şi nu vorbim de papaya, mango sau vreun alt fruct exotic exclusivist, ci de obişnuita lămâie, al cărei preţ a explodat în ultima perioadă. Aproximativ 15 lei costă un kilogram de lămâi prin majoritatea pieţelor, dar sunt tarabe unde preţurile ajung chiar şi la 20 de lei. Adică de vreo zece ori mai scumpe decât multe fructe autohtone şi de vreo două-trei mai mult decât un kilogram de carne de pui. Motivul? În România producţia e mică şi nici la vecini nu se prea găsesc. Comercianţii le aduc taman din alte colţuri ale lumii, din Argentina sau chiar Africa de Sud.

Un kilogram de  pulpă de pui se  vinde cu 9,50 lei
Un kilogram de pulpă de pui se vinde cu 9,50 lei

“Nici de la turci nu mai vin lămâi ieftine. Ce să mai spunem de alea din Africa, ne lămureşte o vânzătoare din piaţa Obor din Capitală. Chiar şi aşa, comercianţii fac cozi cu noaptea-n cap la depozitele en gros pentru a-şi alimenta stocurile. “Se dau repede. Trebuie să iei, că din altă parte nu ai de unde! Angrosiştii se scot, că împart la noi, tarabagiii, tot ce aduc. Dar noi rămânem să ne batem capul cu ele. Dacă se strică, le a­­runci. Că lumea nu dă 15 lei pe ele. Le aşteaptă p-alea turceşti, de 7-8 lei. Dar ar trebui să le încerce şi p-astea, că sunt mai bune: au coaja mai subţire şi zeamă mai multă”, încearcă să le facă reclamă un alt vânzător din Obor. Problema lămâilor de lux nu este nouă. În urmă cu doi ani, preţul unui kilogram de lămâi mexicane a explodat peste noapte din pricina unei boli care a afectat plantaţiile.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
ghiseu
image
image
image
image
image
image
gradinita pexels jpg
icoana Becali jpg 2 jpg
ilustratie politie jpg
femeie batrana jpeg
gheorghe sarbu jpg
litoral jpg
new caledonia 1434179 1280 jpg
insula oi jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net