Copiilor nu le vine să creadă: «L-am văzut pe tata pe pachetul de ţigări»

Ultima actualizare:

    O familie de români susţine că bărbatul intubat care apare în fotografie nu şi-a dat acordul pentru a fi pozat. În ultimul an, mai mulţi bărbaţi din Europa au spus că ei au fost pozaţi în această ipostazăFoto: Sever Gheorghe
O familie de români susţine că bărbatul intubat care apare în fotografie nu şi-a dat acordul pentru a fi pozat. În ultimul an, mai mulţi bărbaţi din Europa au spus că ei au fost pozaţi în această ipostazăFoto: Sever Gheorghe

Este sau nu un român cel care te îngrozeşte de pe pachetul de ţigări? O familie de români din Anglia susţine sus şi tare că domnul de pe patul de spital, intubat, este nimeni altul decât tatăl lor, regretatul domn Iordache. Oamenii şi-au angajat avocat şi vor să dea statul român şi Ministerul Sănătăţii în judecată. Culmea, şi în alte ţări din Europa mai multe persoane au spus că s-au recunoscut exact în această imagine.

Sub poza lui scrie cu litere de-o şchioapă ”fumatul cauzează accidente vasculare cerebrale şi infirmitate”. Este un bărbat în vârstă, slăbit de suferinţă, care respiră cu ajutorul aparatelor. ”Este chiar tata”, a spus, şocat, un român care munceşte în Anglia atunci când a ţinut în mână unul din sutele de mii de pachete de ţigări pe care se află poza bătrânului, care a şi murit între timp. Aşa a început o poveste aparent şocantă.

”Cum aţi fi reacţionat să vă vedeţi părintele mort pe pachetul de ţigări?”, se întreabă retoric Adrian, fiul bărbatului în cauză. Tânărul, stabilit în Anglia, a declarat pentru Click! că va face un „consiliu de familie” şi că va stabili acţiunile pentru zilele următoare. ”Nu vă putem da deocamdată fotografii cu tata. Totul s-a întâmplat prea repede”, ne-a spus Adrian. Momentan, a luat legătura cu avocatul Adrian Cuculis, care a început o investigaţie în acest caz.

”Asemănarea între fotografia de pe pachetul de ţigări şi pozele pe care mi le-a arătat familia sunt izbitoare. În plus, avem o expertiză în acest sens făcută de un criminalist. Bărbatul a fost internat în spital la Cluj, în anul 2014, pentru o intervenţie chirurgicală. Familia lui spune că nu şi-a dat acordul pentru a fi fotografiat. Vom da în judecată Ministerul Sănătăţii, dar şi spitalul din Cluj”, ne-a declarat avocatul Adrian Cuculis. Ministerul Sănătăţii nu a putut, ieri, să ne ofere un punct de vedere legat de „scandalul fotografiei”.

Dacă se dovedeşte că românul este chiar bărbatul din poză şi că nu există un acord pentru fotografiere, daunele ar putea fi de milioane de euro. Specialişti în legislaţie europeană afirmă însă că este foare puţin probabil ca cele 42 de fotografii alese din câteva mii de către Comisia Europeană să fi ajuns unele care să nu fie „acoperite” din punct de vedere juridic şi al drepturilor de autor şi folosire.

Familia românului învinuieşte şi companiile de ţigări pentru această situaţie, însă acestea spun că nu au nici o implicare. ”Imaginile au fost stabilite la nivel UE prin Directiva nr. 109/2014, transpusă în România în Anexa 2 a legii 201/2016. Producătorii de ţigarete sunt obligaţi să se conformeze legii. În România, fişierele cu imagini în format electronic au fost puse la dispoziţia producătorilor de ţigarete de către Ministerul Sănătăţii. Conform legii, actualul set de imagini va fi folosit până la sfârşitul anului. Directiva este obligatorie în toate cele 28 de state membre UE, inclusiv Marea Britanie”, ne-a precizat directorul de comunicare JTI România, Gilda Lazăr.

Şi ei s-au recunoscut în aceeaşi poză

simeon stalpnicul png

Fotografia cu bărbatul intubat pe un pat de spital a stârnit multe controverse şi în Europa. Un spaniol, un belgian şi un neamţ au susţinut că s-au recunoscut pe ei sau rude de-ale lor în imaginea de pe pachetul de ţigări. În iunie 2016, belgianul Serge Nizet a declarat în presă că în fotografie este tatăl lui, decedat în urmă cu şase ani.

simeon stalpnicul png

A susţinut că nu vrea bani, ci doar scuze pentru că imaginea tatălui său este folosită abuziv. În noiembrie anul trecut, un bărbat de 54 de ani din nordul Spaniei s-a adresat autorităţilor, şocat că apare pe pachetul de ţigări. El susţine că ar fi fost fotografiat fără acordul său, când s-a internat în spital pentru o operaţie la coloană. Şi Harald Molter, din Germania, a spus anul trecut că s-a recunoscut în celebra poză şi susţine că i s-a făcut când a fost internat pentru o intervenţie chirurgicală. Şi în Cehia, Italia şi Austria au fost cazuri de acelaşi gen, fix pentru această poză.

simeon stalpnicul png

Comisia Europeană: «Orice asemănare e pur întâmplătoare»

Comisia Europeană lămureşte, pe pagina specială de Internet, situaţia acestor fotografii care apar pe pachetele de ţigări. ”Comisia cunoaşte identitatea tuturor persoanelor care apar în fotografii, dar nu o divulgă. Primim uneori mesaje de protest din partea unor persoane convinse că cei fotografiaţi nu şi-au dat acordul în acest sens.

Precizăm că cei din fotografii şi-au dat consimţământul în scris, iar juriştii au verificat acest lucru. Orice asemănare cu persoane care nu şi-au dat acordul este regretabilă, dar nu este decât o pură coincidenţă”, se precizează pe pagina oficială a Comisiei. În total, sunt 42 de imagini, împărţite în trei serii. Fiecare serie este folosită un an de zile.

image
image
image
image
image
image
magazin deschis unsplash jpg
1 cum ne poate imbolnavi caldura ce avem de facut in zilele caniculare jpg jpeg
paste catolic 2020 papa francisc vatican jpeg
deschidere drum expres oradea jpg
Insomnie - lipsa somn - femeie in pat FOTO Shutterstock
jean hillard captura video jpg
barbat suparat jpg
toaleta freepik jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net