Kovesi cere arestări prin telefon? Ministrul Justiției a cerut anchetarea șefei DNA

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a sesizat Inspecția Judiciară, instituție autonomă în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii care are ca atribuții, printre altele, controlul activității procurorilor și al conduitei acestora. Demersul vine după ce România TV a publicat mai multe înregistrări audio atribuite procurorului șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, în care aceasta cere urgentarea luării unor măsuri privative de libertate în cazul unor persoane urmărite penal.

UPDATE DNA: „Înregistrările nu sunt autentice”

Direcţia Naţională Anticorupţie a reacționat printr-un comunicat de presă transmis luni privind înregistrările „ce redau presupuse afirmaţii atribuite procurorului şef al DNA Laura Codruţa Kövesi”. Instituția susține că acestea nu sunt autentice, conţinând o serie de fragmente realizate prin juxtapunere, menite a altera conţinutul real al afirmaţiilor enunţate de procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie în diverse împrejurări, cum ar fi şedinţe publice ori şedinţe de lucru cu procurorii secţiilor operative.

DNA susţine că între fragmentele care se aud pe înregistrări au fost intercalate o serie de sintagme care nu aparţin procurorului şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, dar şi anumite expresii licenţioase pe care nu le-a folosit şi nu le foloseşte.

Laura Codruța Kovesi ar putea fi chemată la raport pentru afirmațiile care i se atribuie în câteva înregistrări audio publicate de România TV. Convorbirile telefonice ale șefei DNA au fost interceptate și publicate în presă, însă deocamdată nu se știe care este originea lor. Într-una din aceste înregistrări Kovesi i-ar spune procurorului Jean Uncheşelu că-şi doreşte să „ajungem mai repede” la „domnul premier”, care a semnat „contractele cu casele”.

„Uncheşelu (procurorul Jean-Nicolae Uncheşelu, care l-a trimis în judecată pe Victor Ponta în dosarul Turceni-Rovinarii), ştiţi ce îmi doresc? Să decapaţi instituţional în dosarul ăla cu casele şi să ajungem la domnul premier care a semnat contractele alea. (...) Şi-am avut o discuţie la Cheile Grădiştei şi tot nu am auzit ce s-a întâmplat. Poate aşa, că suntem toţi, ne lămurim ce s-a întâmplat. Doamne, m-am uitat şi eu pe datele statistice, unde parcă toată lumea ne bănuia de dimineaţa până seara şi am făcut aşa un pic o... (...) DNA-ul aşa, adică anul trecut pe vremea asta erau 673 de persoane învinuite la 270. Adică e o discrepanţă foarte mare. Posturi în plus avem, poliţişti în plus avem, specialişti în plus avem, dosare avem. Înseamnă că sunt alte cauze şi am vrut să stăm un pic de vorbă să vedem. M-am uitat puţin pe situaţiile astea. Sunt unele chestiuni îngrijorătoare. Sunt dosare de 6-7 ani, cu urmărire penală începută, şi care nu e soluţionată. Au venit şi la acelaşi procuror şi a mai venit cineva sau alt dosar. Urmărirea penală începută. La fiecare ştiţi ce aveţi în lucru. Dar altceva mă îngrijorează, că la asta cu dosarele vechi, fiecare ştiţi ce aveţi. Mă îngrijorează de ce nu-i înhăţăm!”, ar spune Laura Codruța Kovesi, în prima înregistrare făcută publică de România TV.

În alte înregistrări, Kovesi le reproşează procurorilor că nu îşi fac treaba, că „de cinci săptămâni nimeni nu a învinuit pe nimeni în DNA”. Ea face referire la procurorii care s-au speriat sau care nu au chef de muncă, arătând că pot să plece din structure în orice moment. Ea face referire şi la dosarul privind Ordonanţa de Urgenţă 13. De asemenea, Kovesi mai spune că şi-ar fi dorit ca după decizia CCR privind ancheta declanşată în cazul OUG 13 DNA să iasă „cu un dosar, cu un ministru” sau măcar cu un dosar important.

Conducerea Inspecției Judiciare a luat act de sesizarea ministrului Justiției, însă a declarat că s-a autosesizat în acest caz. „În limitele competenţelor pe care le are, Inspecţia Judiciară va face verificările de rigoare, iar dacă va constata că anumite verificări îi depăşesc competenţele, sigur vor fi antrenate şi alte autorităţi, cum ar fi, de exemplu, în vederea efectuării unei expertize tehnice. Vom vedea primele rezultate venite de la Inspecţia Judiciară”, a spus ministrul Justiției, Tudorel Toader.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
ghiseu
image
image
image
image
image
image
629aef51e4e9b pelerinaj șumuleu ciuc jpg
pelerinaj sfantul dimitrie cel nou bucuresti program liturgic 864962 jpg
ulei de masline jpg
medic operatie pixabay
ilustratie politie jpg
kaufland jpg
images jpeg
sfantul mare mucenic iacob persul sfintii cuviosi natanael si pinufrie 158413 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net