Îţi confiscă mormântul neîngrijit, prin lege: «Nimeni nu-mi ia mie mortul din groapă»

Ultima actualizare:

Nemulţumire în rândul românilor care au rude îngropate în cimitirele publice. Cei care-şi plâng rar morţii la groapă, lăsând mormintele de izbelişte, vor rămâne fără locurile de înhumare concesionate de la primărie.

Legea cimitirelor, aprobată la sfârşitul săptămânii trecute, va intra în vigoare în 90 de zile. Documentul prevede confiscarea locurilor de înhumare deţinute în concesiune de cei care le părăsesc sau nu le îngrijesc mai bine de doi ani.

Românii care vin la cimitir să-şi plângă morţii consideră că actul e un abuz şi deschide o portiţă afaceriştilor care se îmbogăţesc din vânzarea locurilor de veci.

„Legea e făcută special pentru cei care fac afaceri cu morminte. Locul ăsta de veci e concesionat pe 7 ani, deci în această perioadă îmi aparţine. E dreptul meu. Cum să-mi ia mie cineva mormântul şi mortul din groapă?”, ne-a spus, Florin Goni, un bucureştean pe care l-am găsit ieri în Cimitirul Sfânta Vineri.

Legea nu lămureşte însă ce înseamnă un mormânt neîngrijit, acest lucru fiind aşteptat odată cu publicarea normelor metodologice de aplicare. Până atunci, actul normativ prezintă multe ambiguităţi, printre care şi cea legată de deshumarea osemintelor.

Aceasta se poate face doar după 7 ani de la deces, conform unui ordin al Ministerului Sănătăţii.

Astfel, un român care şi-a îngropat recent o rudă şi nu-i îngrijeşte mormântul va pierde, pe lângă concesiune, şi osemintele pe care acesta le deţine.

Click! spune:

Locurile de înhumare din cimitirele publice sunt concesionate pe o perioadă determinată (7, 25, 49 de ani) şi nu pot intra în proprietatea titularilor. Cei care deţin un loc concesionat pe o perioadă determinată îl pot folosi pe termen nelimitat, cu obligaţia de a achita taxele aferente. Locurile concesionate pe veci se pot transmite doar prin moştenire sau donaţie.

Monica Goni, 35 de ani: „E o afacere şi cineva vrea să pună mâna pe locurile de înhumare. Cum să le confişte? E ca şi cum ai o casă în proprietate şi vine cineva şi ţi-o ia că nu ai avut grijă de ea”.

Paula Pătrăşcoiu, 74 de ani: „Pe de o parte mi se pare corect. Însă, cred că ar trebui să afle motivele pentru care oamenii ajung să nu-şi îngrijească mormintele. Poate sunt bolnavi, poate sunt plecaţi din ţară, sau poate că cei care s-au dus dintre noi nu mai au urmaşi”.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
ghiseu
image
image
image
image
image
image
gradinita pexels jpg
icoana Becali jpg 2 jpg
ilustratie politie jpg
femeie batrana jpeg
gheorghe sarbu jpg
litoral jpg
new caledonia 1434179 1280 jpg
insula oi jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net