Incredibil! Nu contribuie cu nici un leu la pensii, dar au venituri uriașe la bătrânețe

Ultima actualizare:

    Magistrații, polițiștii, dar și militarii nu contribuie la Pilonul II
Magistrații, polițiștii, dar și militarii nu contribuie la Pilonul II

Românii de rând au mai primit o palmă din partea aleșilor. O lege specială îi favorizează pe magistrați, militari, polițiști, aviatori și parlamentari. Ei nu contribuie nici măcar la pensiile private obligatorii, în timp ce veniturile lor la bătrânețe sunt uriașe.

Astăzi au trecut zece ani de când România a implementat Pilonul II, pensiile private obligatorii. Potrivit Legii 411, toți cetățenii care erau angajați cu acte în regulă și aveau până în 35 de ani au fost obligați să adere la un fond privat de pensii. Cine nu a făcut-o, a fost introdus automat în sistem.

În primii ani, 2% din salariu s-a dus la contribuția pentru Pilonul II și restul până la 10,5 % la Pilonul I, sistemul public. De atunci, tot mai multe generații au intrat în câmpul muncii, în plus cuantumul contribuției a crescut treptat, ajungând în prezent la 5,1%.

Magistrații au cerut o lege pentru ei ca să fie scoși din sistem

Deși legea era obligatorie pentru toate categoriile de salariați, iată că au existat unii mai cu moț, care au ieșit rapid din sistem pe ușa din dos.

Vorbim despre magistrați, polițiști, militari, aviatori, SPP-iși și SRI-iști.

”N-au vrut să contribuie nici la pensia privată și au făcut lobby în acest sens. Parlamentarii au dat o lege pentru ei și astfel au fost scoși chiar atunci. Magistrații și alte categorii care primesc pensii speciale nu plătesc nici la sistemul public de pensii. Noi plătim pentru ei”, ne-au declarat reprezentanții Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR). Ceea ce este adevărat.

Pensie specială de peste 40.000 de lei

Spre exemplu, unui magistrat sau militar nu i se calculează venitul de la bătrânețe în funcție de vechime și de cât a contribuit la pensii de-a lungul vieții active, ci pe baza unui algoritm simplu: 80% din venitul brut realizat în ultima lună de activitate înainte de data pensionării.

Așa a ajuns Gheorghe Bălăşoiu din Argeş, fost procuror la Parchetul Curţii de Apel Piteşti şi comandant al Penitenciarului Colibaşi, să aibă cea mai mare pensie din România: 40.963 de lei, pe care o primește din 2005.

Un alt magistrat, de data asta din Armată, primește 34.000 de lei, iar majoritatea sumelor plătite se învârt între 27.000 și 31.000 de lei. În plus, ies la pensie în jurul vârstei de 40-45 de ani, după 20 de ani de muncă efectivă.

600 de lei, pensie de muncitor

Asta în timp ce un un medic cu un stadiu de cotizare de 47 de ani are puţin peste 3.000 de lei, iar un muncitor are o pensie de 600 de lei, după 32 de ani de contribuţii la sistemul de pensii. Total incorect! Iar bugetul de stat plăteşte lunar pensii speciale de aproape 480 de milioane de lei pentru circa 95.000 de super pensionari.

7 milioane de români, la Pilonul II

În prezent, 7 milioane de români participă la fondul privat de pensii obligatoriu, unde s-au strâns 38 de miliarde de lei. Aproximativ un milion de persoane au în cont 10.000 de lei, iar valoarea medie este de 5.500 de lei.

Potrivit APAPR, randamentul mediu anual este 9,1% și circa 92% din bani sunt investiți în România.

”Sistemul de pensii private obligatorii au devenit în cei zece ani de activitate un pilon de sprijin pentru o întreagă generație, un fapt extrem de important, dacă luăm în calcul evoluțiile îngrijorătoare din societatea noastră, precum îmbătrânirea accentuată a populației, migrația tinerilor și scăderea numărului de oameni activi. Un angajat susține 1,35 pensionari, iar în anul 2047 un angajat va susține 2,5 pensionari. Mai mult, industria Pilonului II din România este una extrem de competitivă în Europa, oferind cele mai bune randamente reale”, a precizat Iuliu Postolache, președintele APAPR.


    Iulius Postolache, președintele APAPR a făcut astăzi  bilanțul pensiilor private după 10 ani de activitateFoto: Florin Șuler
Iulius Postolache, președintele APAPR a făcut astăzi bilanțul pensiilor private după 10 ani de activitateFoto: Florin Șuler

Până în prezent, nu există persoane care să fi intrat în plată, întrucât banii vor fi aduși lunar de poștaș abia la împlinirea vârstei standard de pensionare, care este de 63 de ani la femei și de 65 de ani la bărbați.   

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Accident limitator inteligent FOTO Info Trafic Romania png
image
image
image
image
image
image
furtuni ploi jpeg
zodii pixabay jpg
blocuri bucuresti 1024x580 jpg
autostrada Moldovei A7 FOTO Sorin Grindeanu 1
colaj dacia jpg
Dr  Bogdan Martian Sanador 1 jpg
hotel adobestock jpg
06 2021 11 03 21 38 59 2 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net