Ieri la Paris, azi într-o boxă

Ultima actualizare:

    2017. Ioan Bârlădeanu i-a  arătat reporterului Click!  cum realizează  tablourile din ziare
2017. Ioan Bârlădeanu i-a arătat reporterului Click! cum realizează tablourile din ziare

Ioan Bârlădeanu (70 de ani), artistul care în urmă cu şapte ani a fost în centrul atenţiei la o expoziţie din Paris, îşi duce acum traiul de pe o zi pe alta. Noroc cu vecinii care mai cumpără lucrările făcute de bietul artist din ziare mototolite găsite prin coşurile de gunoi. Ioan ne-a deschis uşa modestei sale case, despre care el spune că măsoară cam “cât un cuptor de la Auschwitz”.

Pe “artistul gunoier”, cum este numit Ioan Bârlădeanu, l-am găsit cu greu acasă, la adresa din strada C. A. Rosetti, din buricul Capitalei. Cât este ziua de lungă, Ioan Bârlădeanu scormoneşte prin ghene, ca să poată supravieţui. Nu strânge sticle sau mâncare, ca orice om al străzii, ci ziare, pe care, mai apoi, cu talent, le transformă în tablouri.

În urmă cu 7 ani era pe val cu găselniţa lui, fiind felicitat chiar şi de Angelina Jolie. Apoi, spre seară, revine în cămăruţa lui în care sunt înghesuite cele trebuincioase. Ne-a primit oarecum fâstâcit în cămăruţa lui, care de fapt este o boxă de câţiva metri pătraţi. Chipul îi era brăzdat de suferinţă, iar mâinile îi tremurau. Şi-a desfăcut cu greu o sticlă de bere, din care a sorbit cu poftă. După câteva clipe de tăcere,  ne-a spus of-ul său: “Locuinţa în care stau acum este cât un cuptor de la Auschwitz. Aici dorm şi îmi fac lucrările, pe care uneori le vând cam cu 100 de lei bucata. Fac decupaje din ziare, chiar şi din Click! Acum doi ani am fost operat la ambele picioare, am arterită, merg greu. Problemele au început din 2008, când cineva mi –a dat o sticlă de vin ca să curăţ zăpada din faţa blocului. Mi s-au udat bocancii, eram beat şi am adormit afară. Atunci au început problemele de sănătate”.

A făcut o pauză de câteva secunde, timp în care a mai băut o gură din sticla de bere pe care o ţinea pe podea, lângă sutele de colaje. Şi-a făcut curaj pentru a-şi continua povestea: “Am dormit timp de cinci ani cu şobolanii afară, dar am dus-o mai bine ca aici. Eu cu picioarele stau prost, nu ştiu cât mai am de trăit. Nu am bani să ţin un regim alimentar, dar am renunţat la ţigări. Nu am avut o viaţă uşoară, am făcut şi puşcărie în 1979 pentru că lucram la particular. Am fost chinuit rău acolo, am murit de foame. A trecut..”. Apoi, a privit în gol şi şi-a strâns pe lângă trup vestuţa din lână, semn că îi era frig.

Nu vrea însă să fie compătimit: “Acum sunt îmbrăcat mai sărăcăcios, dar să ştiţi că eram tare elegant când m-am întâlnit cu Angelina Jolie, care mi-a apreciat lucrările la vernisajul de la Paris. Îmi plac foarte mult pălăriile, am peste 20, pe unele le-am primit, pe altele le-am cumpărat de pe unde am fost eu în străinătate, pe la vernisaje. Am văzut America, Parisul şi Finlanda”. Ne-a petrecut până la uşă şi ne-a mulţumit pentru vizită. Ne-a asigurat că vom mai auzi de el, că nu se dă bătut şi că arta sa va fi din nou apreciată peste hotare.

Bârlădeanu, expoziţii cu ştaif în străinătate


    2010. La expoziţia lui  de la Paris a cunoscut-o  pe Angelina Jolie
2010. La expoziţia lui de la Paris a cunoscut-o pe Angelina Jolie

Ion Bârlădeanu sau “maestrul colajelor” aşa cum îi place să i se spună a fost descoperit foarte târziu, la vârsta de 62 de ani, de Ovidiu Feneş în 2008, care l-a recomandat proprietarului de galerie de artă Dan Popescu. Aşa că în 2010 a avut o expoziţie în Paris, unde a cunoscut-o şi pe Angelina Jolie cu care a discutat aproape două ore despre artă şi filme, ba chiar s-au pozat împreună.

Dar, pe lângă asta, au mai urmat şi altele în Bratislava, Copenhaga, Praga, Viena, Helsinki, Moscova sau Rotterdam, unde el a avut un real succes. “Anul trecut, am avut o expoziţie şi în Finlanda, iar în primăvara asta urmează să mai am o expoziţie în străinătate. Eu în România nu am aşa mare succes cu ce fac, dar în afară oamenii mă apreciază altfel. Vorbesc cu ei în engleză, franceză, rusă, mă descurc cu fiecare în parte. Nu sunt un om cu studii, dar sunt o persoană care a citit mult la viaţa lui”, a mai spus Ion Bârlădeanu.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Homo erectus – primii hominini care au depășit „rubiconul cerebral” jpeg
image
image
image
image
image
image
batic dacic pe Columna 640x370 jpg
sat pixabay jpg
nava de croaziera foto pixabay
West Side Flower Fest 2 1 scaled jpg
crima sibiu jpg
parcul Buila Vanturarita jpg
Batrana pensionara bani pensie FOTO Shutterstock jpg
Captură de ecran din 2024 05 19 la 10 10 00 png
image
actualitate.net
image
actualitate.net