Iată ce obligaţii au administratorii de bloc!

Ultima actualizare:

    Legea Asociaţiilor de Proprietari  a fost modificată
Legea Asociaţiilor de Proprietari a fost modificată

Pe parcursul acestui an, legea asociaţiilor de proprietari a fost modificată de două ori: mai întâi în martie, iar apoi în noiembrie.

Administratorii de bloc vor fi obligaţi să dea socoteală proprietarilor în ceea ce priveşte situaţia financiară a administraţiei şi vor trebui să elibereze, la cerere, adeverinţe cu cheltuielile la întreţinere defalcate.

Informarea cu privire la situaţia financiară 

Prima obligaţie introdusă recent şi pe care orice administrator de bloc, persoană fizică sau juridică, trebuie s-o respecte se referă la obligativitatea de a informa proprietarii cu privire la situaţia financiară a asociaţiei. Mai exact, administratorii trebuie să informeze trimestrial proprietarii, în scris sau pe e-mail, cu privire la cheltuielile făcute, veniturile existente, încasările efectuate şi plăţile aferente asociaţiei. Informarea trebuie semnată de administrator, preşedintele de bloc şi cenzorul asociaţiei de proprietari. Dacă aceste atribuţii nu sunt îndeplinite, conform legii asociaţilor de proprietari, amenzile variază între 500 şi 3.000 de lei. 

Adeverinţe cu cheltuielile la întreţinere 

A doua obligaţie nou-introdusă este eliberarea, la cererea proprietarilor, de adeverinţe cu situaţia cheltuielilor privind întreţinerea. 

Această obligaţie o are şi preşedintele de bloc. Adeverinţa se eliberează în scris şi cuprinde situaţia cheltuielilor privind întreţinerea, defalcate pe datoria de bază şi penalităţi, precum şi modalitatea de calcul a penalităţilor. Această prevedere se regăseşte în legea nr. 277/2015, care a intrat în vigoare pe 18 noiembrie. Înainte de această modificare, legea stabilea că proprietarii au dreptul să ştie toate aspectele ce ţin de activitatea asociaţiei şi că pot cere acces la orice document al acesteia. 

Pe lângă aceste drepturi, proprietarii mai pot să participe cu drept de vot la adunarea generală, să-şi înscrie candidatura, să candideze, să aleagă şi să fie aleşi în structura organizatorică. De asemenea, proprietarii au dreptul de a aduce îmbunătăţiri locuinţelor personale, fără însă a pune în pericol structura clădirii sau alte proprietăţi individuale. 

Alte atribuţii ale administratorului

  • Legea asociaţiilor de proprietari mai prevede următoarele obligaţii:
  • Prestarea serviciilor în mod profesional;
  • Gestionarea bunurilor materiale şi a banilor; 
  • Efectuarea formalităţilor necesare încheierii de contracte cu furnizorii de servicii; 
  • Cunoaşterea şi respectarea regulilor cu privire la proprietatea comună; 
  • Gestionarea modului de îndeplinire a obligaţiilor cetăţeneşti ce revin proprietarilor în raport cu autorităţile publice (stabilite în adunarea generală).

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
image png
image
image
image
image
image
image
Hondol Corada Certej  Foto Daniel Guță ADEVĂRUL (11) jpg
Mic dejun jpg
restaurant 449952 1280 jpg
mirela crima dambovita jpg
bani webp
FotoJet (12) jpg
talie de femeie  foto   Shutterstock jpg
ceai rozmarin jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net