Iarna de două zile a făcut prapad

Ultima actualizare:

    Autostrada Bucureşti- Piteşti a fost închisă după ce mai multe maşini au  rămas blocate în nămeţi
Autostrada Bucureşti- Piteşti a fost închisă după ce mai multe maşini au rămas blocate în nămeţi

După temperaturi de primăvară în plină iarnă, în doar două zile România a fost îngropată în zăpadă. Pentru prima oară până acum, ieri, meteorologii au emis cod roşu de ninsori şi viscol. Drumuri blocate de nămeţi, localităţi izolate şi fără curent electric, cinci morţi din cauza frigului. Cam aşa arată la această oră România.

Credeam că avem o iarnă blândă, însă, vineri, vremea a schimbat brusc foaia. De la temperaturi de 14˚C am trecut la ninsori grele, la viscol şi la temperaturi de -17˚C. Aşadar, jumătate din ţară a intrat sub avertizări de cod galben şi portocaliu, iar, ieri, meteorologii au emis cod roşu pentru trei judeţe, respectiv Buzău, Vrancea şi Brăila. În aceste zone, a fost prăpăd. La ora la care specialiştii au instituit codul roşu, în zonele respective, zăpada avea deja 40 cm grosime, viscolea puternic de 36 de ore şi continua să ningă abundent.

În Buzău, zăpada viscolită are şi doi metri

simeon stalpnicul png

Viteza vântului a avut la rafală 70-80 km/h, troienind şi viscolind puternic zăpada şi reducând vizibilitatea la aproape zero. Pe măsură ce vremea s-a înrăutăţit, disperarea oamenilor a luat proporţii, întrucât localităţile lor au fost complet izolate de lume şi au rămas pe întuneric. Sute de oameni au rămas blocaţi pe şosele, fiind nevoie de intervenţia armatei pentru a-i salva.

Oamenii şi-au făcut cu greu drum prin troiene

simeon stalpnicul png

În Buzău şi în Ialomiţa, medicii de pe salvare au încercat ore în şir să ajungă la trei gravide aflate în stare critică. Într-un final, gravidele din Ialomiţa au fost transportate la spital de militari cu autospeciale pe şenile. Una dintre ele, din localitatea Dragalina, a născut o fetiţă sănătoasă, la doar zece minute după ce a ajuns la spital. Din păcate, la închiderea ediţiei, salvatorii nu reuşiseră încă să ajungă la gravida din localitatea buzoiană Robeasca, aceasta fiind în stare gravă, deoarece avea hemoragie.

În cartierul Dristor din Capitală,bucureştenii de abia se mai ţineau pe picioare din cauza vântului puternic

simeon stalpnicul png

Urmează încă un val de viscol

Vântul se mai domoleşte azi, inclusiv în sudul Moldovei unde ieri a fost „cod roşu". Însă vremea rămâne foarte rece şi va continua să ningă în Moldova, Muntenia. Vântul va sufla cu rafale de 50 -60 km/h, în Dobrogea, sudul Moldovei şi în Bărăgan, spulberând zăpada. Şi în restul ţării va ninge slab. Atenţie! În timpul nopţii va fi ger, adică temperaturi sub -10˚C, iar la prânz 0˚C va fi cea mai mare valoare.

„În noaptea de marţi, spre miercuri, va fi un nou episod de viscol, dar nu aşa de puternic ca cel din aceste zile. Va ninge consistent, iar vântul va avea la rafală peste 60 km/h. Miercuri va ninge în toată ţara, în jur de 10-15 l/mp, deci se va depune un strat nou de zăpadă", ne-a explicat Oana Catrina, de la ANM. (M. Dohi)

Din cauza vizibilităţii foarte reduse, pe Autostrada Bucureşti-Constanţa, zeci de maşini s-au ciocnit

simeon stalpnicul png

Pompierii au intervenit pe Autostrada Bucureşti-Constanţa pentru a ridica maşinile tamponate şi a-i ajuta pe oameni

simeon stalpnicul png

Pe Şoseaua de Centură a Capitalei s-au format cozi imense de tiruri

simeon stalpnicul png

În judeţul Ilfov s-a circulat cu dificultate, motiv pentru care tirurile au fost trase pe dreapta

simeon stalpnicul png

Flash news

Şcolile din Capitală vor fi închise azi şi mâine, iar materia va fi recuperată în semestrul II. Ministerul Educaţiei a decis să închidă azi şi toate unităţile de învăţământ din judeţele Argeş, Bacău, Botoşani, Braşov, Brăila, Buzău, Călăraşi, Constanța, Covasna, Dâmbovița, Dolj, Galaţi, Giur­giu, Gorj, Ialomița, Iaşi, Ilfov, Mehedinți, Neamț, Olt, Prahova, Suceava, Teleorman, Tulcea, Vaslui, Vâlcea, Vrancea.Universităţile din Bucureşti, Piteşti şi Universitatea  Valahia din Târgovişte au decis întreruperea activităţii pentru azi. Ministerul Educaţiei a recomandat universităţilor să nu organizeze azi examene. 792 de persoane au fost evacuate, ieri, din mijloace de transport blocate în zăpadă pe şoselele din ţară.72 de localităţi sunt fără curent electric în judeţele Giurgiu, Călăraşi, Buzău, Dâmboviţa, Argeş, Teleorman, Brăila şi Tulcea.28 de drumuri naţionale şi autostrăzi au fost închise de autorităţi sau au circulaţia restricţionată, în judeţele Ialomiţa, Călăraşi, Brăila şi Vrancea. Au mai fost închise 57 de drumuri judeţene. Poliţiştii au aplicat, sâmbătă şi ieri, 607 amenzi, în cadrul acţiunilor în trafic, dintre care 40 pentru lipsa echipării autovehiculelor cu anvelope de iarnă şi şapte administratorilor de drumuri, potrivit unui comunicat al Poliţiei Române.Pe aeroporturile Otopeni şi Băneasa traficul aerian se desfăşoară normal, în condiţii de iarnă. Unele zboruri înregistrează întârzieri de până în 30 de minute la decolare.Secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii Raed Arafat a anunţat, ieri, la Guvern, decesul a trei persoane, din Iaşi, Vaslui şi Neamţ, dar despre nici una nu se poate spune că a murit prin hipotermie până nu se finalizează analiza medico-legală. Este vorba de un bărbat de 44 ani decedat în comuna Tutova; un bărbat internat care a părăsit spitalul Bisericani şi care a fost găsit mort ieri, la 2 km de spital; un bărbat de 60 de ani, din Iaşi, găsit mort într-un pasaj.În Capitală, un bătrân de 70 de ani, fără adăpost, a fost găsit mort pe Şoseaua Colentina , ieri dimineaţă. O femeie de 70 de ani, din Valea Oanei, judeţul Vaslui, a fost găsită de fiul său îngheţată, ieri după-amiază, pe treptele unui imobil din curtea unei rude la care fusese în vizită.

«Slavă Domnului că am scăpat din trenul groazei!»

VIDEO Urgia de acum nu se compară cu ce s-a întâmplat în România în 1969.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
33b664b332973aba jpg
image
image
image
image
image
image
loterie jpg
Vitamine pentru piele jpg
pana pasare huia colaj captura video jpg
Salonul Auto Beijing, Xpeng, foto Facebook
yasushi takahashi captura video jpg
bomba satu mare jpg
femeie intrus1 jpg
avere bani bogati 1200x900 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net