Iarna din aprilie ne-a distrus pomii şi serele

Ultima actualizare:

    Înfloriseră lalelele,  dar a venit din  nou iarna
Înfloriseră lalelele, dar a venit din nou iarna

Valul de frig din Siberia ne-a adus ninsori şi temperaturi ca în plină iarnă. Fermierii se plâng că livezile înflorite până miercuri, 19 aprilie, erau joi, 20 aprilie, acoperite de zăpadă şi se tem că nu vor mai avea fructe.

Vremea s-a schimbat dramatic în ultimele zile. Românii fac haz de necaz, spun că s-au culcat de Paşte şi s-au trezit de Crăciun, dar agricultorii sunt foarte îngrijoraţi.


    Ilfov. Ciobanii au scos  oile la păscut,  dar au găsit  doar zăpadă
Ilfov. Ciobanii au scos oile la păscut, dar au găsit doar zăpadă

Au muncit din greu pentru recolte bogate, dar s-au trezit cu livezile şi culturile acoperite de strat gros de omăt şi de temperaturi de îngheţ. ”Pomii înfloriţi sunt încărcaţi cu zăpadă! Unii pomi prea încărcaţi cu zăpadă au cedat.


    Prahova. Zeci de copaci  s-au rupt
Prahova. Zeci de copaci s-au rupt

Dimineaţă am ieşit la scuturat pomii de zăpadă, dar ninge în continuare aşa că vom repeta operaţiunea, e jale în zona noastră”,  se plânge pe Internet Claudia din Argeş, zona Vidraru.


    Bacau. Pomii fructiferi  abia înfloriţi  au fost acoperiţi cu zăpadă
Bacau. Pomii fructiferi abia înfloriţi au fost acoperiţi cu zăpadă

Într-adevăr, iarna s-a întors în aproape toată ţara. Circa 160 de localităţi au rămas temporar fără energie electrică şi zeci de copaci s-au frânt pe drumuri şi pe calea ferată.


    Galati. Fermierii  de la Matca  îşi încălzesc  culturile
Galati. Fermierii de la Matca îşi încălzesc culturile

“Vom face o evaluare după acest val de frig ca să vedem cum au fost afectate culturile şi pomii fructiferi. Să ştiţi că nu precipitaţiile ar putea afecta plantele, ci temperaturile scăzute. Acum rezerva de apă în sol este în limite satisfăcătoare pe suprafeţe extinse. Vom face o analiză săptămâna viitoare”, ne-a explicat Elena Mateescu, directorul general al ANM.Joi, 20 aprilie, meteorologii au prelungit avertizările ”cod portocaliu”, până azi la ora 14.00, pentru Moldova şi Transilvania, unde sunt prognozate ninsori şi rafale de vânt de până la 65 km/h.

Vineri noapte este cel mai frig

Joi, 20 aprilie, la prânz, erau 3 -5 grade prin toată ţara, iar la Roman au fost zero grade, dar senzaţia de frig a fost ca la minus 11 grade din pricina vântului care a avut 50 km/h. La Bâlea Lac stratul de zăpadă era de 153 cm, iar la Vârful Omu era de un metru. ”În această perioadă ar fi fost normal să avem temperaturi de 14 -22 de grade, iar în Bucureşti în jur de 20 de grade. Aşadar, este mult mai rece decât ar fi fost normal.

Noaptea de vineri spre sâmbătă (21 spre 22 aprilie) va fi cea mai rece, cu temperaturi negative în jumătatea de nord a ţării, dar şi în sud. Prognozăm că fenomenele se vor diminua vineri, după orele prânzului, iar sâmbătă precipitaţiile vor înceta. Abia de luni, se va încălzi, treptat, şi se va ajunge din nou la valori de peste 20 de grade”, ne-a explicat meteorologul Mihai Huştiu.

image
image
image
image
image
image
codreanu jpg
suc tedi mucegai jpg
Avion la terminal in aeroport poarta de imbarcare goala Foto Shutterstock jpeg
chioma nigeria jpg
Dormitorul matrimonial are un pat încăpător
aeroport tulcea delta dunarii jpg
vlad ciurea digi24
2 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net