I-au băgat altă grupă de sânge şi au omorât-o cu zile!

Ultima actualizare:

    Pacienta a murit  la 7 zile de la  transfuzie
Pacienta a murit la 7 zile de la transfuzie

O eroare umană de proporţii a ucis o pacientă de 68 de ani. Femeia s-a stins la Spitalul de Arsuri din Bucureşti după o transfuzie de sânge greşită. Medicul de gardă şi o asistentă, consideraţi responsabili de decesul bătrânei, au fost penalizaţi cu o amendă de 1.600 de lei.

Un caz incredibil de malpraxis, ţinut sub preş aproape o lună, a răsuflat cu greu în presă. O femeie de 68 de ani, internată la Spitalul de Arsuri din Capitală în 13 iunie, s-a stins o săptămână mai târziu în urma unei insuficienţe renale acute. Cauza decesului este incredibilă şi ţine de o eroare fără margini a personalului medical care îi urmărea starea de sănătate. Femeia era internată cu răni grave şi fracturi ale antebraţelor, după ce fusese muşcată de nişte câini. Fiindcă se afla în stare de şoc, pierzând mult sânge, medicul de gardă a decis efectuarea unei transfuzii de sânge, scrie ziarul Puterea. Numai că, în loc să primească sânge din grupa sanguină B3, pe care o avea, pacienta a “beneficiat” de sânge din grupa A2. Administrarea de sânge necompatibil cu grupa primitorului poate fi fatală, întrucât organismul pacientului respinge lichidul vital, pe care îl consideră un corp străin. Specialiştii spun că personalul medical a făcut greşeli în lanţ, care au dus în final la decesul pacientei. 

Spitalul nu putea face transfuzii

În urma unui control întreprins la 1 iulie 2016, Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti a constatat că unitatea de transfuzii sanguine a Spitalului de Arsuri nu avea autorizaţie pentru astfel de operaţiuni. Instituţia medicală a fost sancţionată cu 20.000 de lei. 

Medicul de gardă, depăşit de situaţie

Directorul medical al spitalului, dr. Cristian Niţescu, a mărturisit că medicul care era de gardă în seara când s-a efectuat transfuzia se pensionase de mulţi ani de la Spitalul Militar, unde fusese şeful clinicii de Anestezie şi Terapie Intensivă. La „Arşi”, doctorul Mihai Davidescu făcea gărzi suplimentare pentru a-şi rotunji pensia. În ciuda experienţei sale vaste, medicul a clacat în faţa unui test de sânge simplu, dar obligatoriu.

Nu au verificat grupa de sânge

Fiind în şoc hemoragic, femeii i s-a făcut transfuzia de sânge. „Asistenta a pipetat din sângele pacientei”, spune dr. Cristian Niţescu, directorul medical al spitalului. Asistenta s-a prezentat cu lamela pe care s-a făcut determinarea grupei de sânge la doctorul Davidescu. Înaintea transfuziei, dr. Davidescu a încurcat rezultatele şi i-a spus asistentei că pacienta are grupa sanguină A2. „Înainte de orice transfuzie se fac teste pentru determinarea compatibilităţii sângelui. Aceste teste pretransfuzionale se fac cu punga scoasă din frigider, cu pacientul pe pat, imediat înainte de transfuzia propriu-zisă. Atunci se mai verifică o dată grupa sanguină, RH-ul şi compatibilitatea sanguină”, ne-a spus Doina Goşa, directorul Centrului de Transfuzie Sanguină Bucureşti.

Medicii nu au ştiut ce are pacienta

Imediat după transfuzia de sânge, pacienta trebuia monitorizată pentru a se vedea cum se manifestă organismul în urma „transplantului” de sânge. Medicii spitalului au intepretat greşit reacţia organismului femeii. „Se pare că reacţia de respingere a sângelui a fost confundată cu un comportament al organismului în urma şocului post-traumatic”, spune dr. Niţescu, pentru sursa citată. Doctorii şi-au dat seama abia a doua zi ce au făcut şi au încercat să o salveze pe bătrână. I-au făcut inclusiv dializă, fiindcă transfuzia greşită i-a provocat insuficienţă renală.  A fost zadarnic, căci femeia s-a stins pe 20 iunie.

Au ascuns decesul 7 zile

Spitalul a raportat cazul către Direcţia de Sănătate Publică abia pe 27 iunie, la o săptămână de la decesul femeii. În schimb, managerul aflat în funcţie când s-a consumat această tragedie, Mihai Marinescu, a avut grijă să demisioneze la două zile după moartea pacientei. Chiar şi aşa, acesta nu a scăpat de anchetă. Ministrul sănătăţii, Vlad Voiculescu, e de părere că în acest caz este vorba de un „flagrant malpraxis managerial”.

Femeia a primit  400 ml de sânge  dintr-o altă grupă
Femeia a primit 400 ml de sânge dintr-o altă grupă

Ce pot face medicii în cazul unei transfuzii greşite

Corpul unui pacient care primeşte sânge dintr-o altă grupă reacţionează violent. Primele simptome: febră, frisoane, prurit sau urticarie, dar se poate ajunge până la pierderea conştienţei şi insuficienţă renală. „Semnele unei transfuzii eronate pot apărea în timpul manevrei, imediat după transfuzie sau la mai multe ore. În caz de reacţie posttransfuzională severă se administrează soluţie salină în venă, pentru diluarea sângelui, sau furosemid. În caz de şoc, pacientului i se poate administra şi adrenalină”, ne-a spus Diana Goşa.

Cum reacţionează corpul 

Pacientei i s-au adminstrat 400 ml de sânge din grupa A2, pentru refacerea numărului de celule roşii. Femeia suferea de anemie în urma muşcăturilor. Indiferent de cantitatea de sânge incompatibil adminstrat, corpul percepe transfuzia drept o agresiune. „Se produce hemoliza, adică un proces de distrugere a celulelor roşii. Controlul ei depinde de reacţia medicilor, dar şi de statusul pacientului”, ne-a spus Goşa.

Reprezentanţii spitalului: «Cauza decesului e alta»

Conducerea Spitalului de Arsuri s-a delimitat de tragedie. Purtătorul de cuvânt al unităţii, dr. Adrian Stănculea, spune că moartea pacientei are altă cauză. „În noaptea aceea s-au întâmplat nişte vicii de procedură şi pacienta a primit o grupă de sânge care nu trebuia. Evenimentul a fost descoperit, s-au luat toate măsurile necesare. După părerea mea de medic, decesul nu e legat de accidentul transfuzional”, a spus acesta, fără a menţiona care este cauza.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Cireșe în Piața Cibin din Sibiu în luna aprilie 2024 Colaj Ora de Sibiu
image
image
image
image
image
image
magazin malle jpg
gunoi freepik jpg
masina sicriu mecum auctions jpg
vaza flori jpg
banner mama luiza melencu png
vaccin gripa jpg
Dieta post cinci zile beneficii jpg
sorina pintea jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net