Guvernul vrea ca medicii să ia şpaga pe chitanţă

Ultima actualizare:
Poliţiştii vor  majorări de 70%
Poliţiştii vor majorări de 70%

Luat de val, premierul Victor Ponta le-a oferit „la pachet” medicilor o mărire de salariu de 25% şi un proiect care prevede legalizarea şpăgii. Nici măcar medicii nu sunt de acord cu această aberaţie, pe care au respins-o din start!

Ca să arate cât de solidar este cu medicii, prim-ministrul nu numai că le-a oferit acestora o mărire de salariu cu 25%, de la 1 octombrie, ci şi un proiect care să legalizeze şpaga primită de la bolnavi. Astfel că premierul i-a cerut ministrului Justiţiei să elaboreze un proiect de lege în acest sens. „Ministrul Justiţiei, împreună cu reprezentanţi din sistemul medical, va veni cu un proiect de lege, care să prevadă pe înţelesul tuturor faptul că acele contribuţii suplimentare pe care pacienţii vor să le aducă pentru medic, pentru asistent să fie cu definirea cumulativă a trei condiţii: să nu fie condiţionată de medic, să fie după încheierea actului medical şi să fie declarate, aşa încât să fie şi fiscalizate. Cu aceste trei condiţii, să nu mai implice răspunderea penală”, a declarat, marţi, premierul Victor Ponta.

Acesta spune că iniţiativa legislativă va fi trimisă Parlamentului săptămâna viitoare. Dacă va fi aprobată, doctorii şi asistentele vor putea primi bani sau cadouri de la pacienţi, fără să mai rişte să fie acuzaţi de luare de mită. Declaraţia premierului Ponta i-a şocat chiar şi pe medici. „Suntem, pur şi simplu, scandalizaţi de desconsiderarea pe care Guvernul o arată nu doar faţă de medici, dar şi faţă de pacienţi prin încercarea de a legaliza şpaga dată doctorului. În nici o ţară civilizată un pacient nu dă o “atenţie” medicului. Am fost de-a dreptul şocaţi când am auzit la televizor că se va crea o listă de “norme” care, dacă sunt respectate, va face ca mita dată medicilor să devină legală. Nu vrem legalizarea şpăgii! Vrem salarii decente şi condiţii optime să putem oferi pacienţilor un serviciu medical de calitate”, au declarat reprezentanţii Alianţei Medicilor.

Pentru demnitari s-au găsit bani!

Salariile înalţilor demnitari au fost mărite, de la 1 august, Guvernul alocând prin rectificare bugetară circa 600.000 de lei, pentru această majorare. Măsura vizează 48 de funcţii, între care preşedintele României, premierul, miniştrii, preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului, Avocatul Poporului, preşedintelui Consiliului Legislativ şi celui al Curţii de Conturi, şeful SGG şi directorii SIE, SPP, STS. Aşadar, preşedintele, premierul şi şefii celor două Camere din Parlament au un salariu net de 15.108 lei, de la 1 august.

Leafa vicepremierului este de 14.024 lei, iar miniştrii şi şefii de servicii secrete primesc 13.365 lei. În această ultimă categorie au fost incluşi şi consilierii prezidenţiali, care au rang de ministru.

Poliţiştii şi profesorii cer aceleaşi procente în plus la salarii

După anunţul premierului că, de la 1 octombrie, cresc salariile medicilor, şi alte categorii de bugetari au anunţat că vor lefuri majorate. Profesorii salută deciza Guvernului, dar solicită ca „de acelaşi tratament să beneficieze şi angajaţii din învăţământ. Aşteptăm ca, în perioada imediat următoare, să avem o întâlnire cu prim-ministrul pentru a stabili şi majorările din Educaţie”, a declarat preşedintele Federaţiei „Spiru Haret”, Marius Nistor.

Profesorii  ameninţă  cu greva
Profesorii ameninţă cu greva


    Profesorii  ameninţă  cu grevaFoto: Florin Şuler
Profesorii ameninţă cu grevaFoto: Florin Şuler

La rândul său, Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ consideră că decizia de majorare a salariilor din Sănătate este justă, dar avertizează că, dacă nu vor creşte şi veniturile din învăţământ, Executivul trebuie să se aştepte la proteste de amploare. Poliţiştii cer acelaşi lucru: ”Dorim acelaşi procent şi aceleaşi etape de majorare”, a declarat preşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor, Dumitru Coarnă. Ieri, premierul Victor Ponta le-a răspuns: „Fac un apel către toţi ceilalţi bugetari care au dreptate - şi ei vor salarii mai mari şi merită - să facem cum am făcut în ultimii patru ani. Şi ne înţelegem, şi negociem, şi discutăm, şi când putem, ne ţinem de cuvânt”.

«Dăm bani la doctor, că nu se poate altfel!»

Victoria Popa, 69 de ani, pensionar: „Poate că ar fi bine să se legalizeze şpaga la medici, că oricum le dăm. Am dat de multe ori şpagă la doctor, că nu se poate altfel. Ultima oară, am dat 1.000 de lei pentru o operaţie de hernie de disc, la Spitalul Universitar din Bucureşti”.

Niculae Florea, 75 de ani, pensionar: „Mai bine să le mărească salariile, decât să legalizeze şpaga. De unde să avem atâţia bani să le dăm tot noi doctorilor? Mereu am dat. Eu am 350 de lei pensie. Ultima dată am dat 200 de lei medicului, când m-am internat la Fundeni”.

Cristina Pânzaru, 36 de ani, agent comercial:

.

Geta Bucur, 49 de ani, agent de vânzări: „Dacă le măreşte salariile medicilor, nu le mai dăm şpagă! De ce să legalizeze şpaga? Adică, tot noi să-i ducem în spinare? Luna trecută, am dat 1.000 de lei şpagă la chirurg pentru o operaţie la picior şi 200 de lei anestezistului. Mie cine îmi dă?”

Florin Smocor, 32 de ani, vânzător: „Dacă le-ar face salarii decente medicilor, n-ar mai avea nevoie de şpagă. Eu n-am dat niciodată şpagă la doctor şi nici n-o să dau, pentru că nu vreau. E adevărat că am cunoştinţe care lucrează în domeniul medical”.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Turmă de zimbri Romania. FOTO The Guardian
image
image
image
image
image
image
gradinita pexels jpg
icoana Becali jpg 2 jpg
ilustratie politie jpg
femeie batrana jpeg
gheorghe sarbu jpg
litoral jpg
new caledonia 1434179 1280 jpg
insula oi jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net