Guvernul Cîțu va fi dat jos marți, 5 octombrie? Moțiunea PSD va fi votată de USR-PLUS și AUR

Ultima actualizare:

    Plenul CCR a decis că moțiunea depusă de USR-PLUS și AUR este legală Foto: ccr.ro
Plenul CCR a decis că moțiunea depusă de USR-PLUS și AUR este legală Foto: ccr.ro

Zile numărate pentru Guvernul Cîțu. Marcel Ciolacu a anunţat, marţi, că PSD a depus propria moțiune de cenzură pentru demiterea Guvernului Cîțu, cu 157 de semnături. Aceasta va fi votată marți, 5 octombrie. În același timp, CCR a cerut continuarea votării moțiunii USR-PLUS. Reprezentanții USR-PLUS și AUR au anunțat că vor vota moțiunea PSD dacă ajunge prima în Parlament.

Curtea Constitutională a dat marți o soluție care a dat dreptate doar pe jumătate Guvernului Cîțu în războiul cu USR-PLUS pentru legalitatea moțiunii depuse de cele două partide. Judecătorii au admis în unanimitate sesizarea Executivului privind existenţa unui conflict juridic de natură constituţională Guvern - Parlament pe tema moţiunii de cenzură. În același timp, ei au decis continuarea procedurilor necesare votării moțiunii în Parlament, lucru atacat de Guvernul Cîțu. În același timp în care CCR judeca soarta moțiunii USR-PLUS-AUR, președintele PSD, Marcel Ciolacu anunța depunerea unei moțiuni de cenzură proprii. 

Decizia CCR 

Potrivit CCR, reprezentanții Guvernului Cîțu au avut dreptate să sesizeze exiatența unui conflict constituțional, dar acesta este din vina președintelui Camerei Deputaților, Ludovic Orban. Argumentul este că Parlamentul nu a respectat art 113 alin 2 din Constituţie, respectiv obligatia de a comunica Guvernului depunerea moţiunii. Acest lucru nu afectează însă moţiunea USR PLUS-AUR, care îşi va continua traseul în Parlament.”Parlamentul urmează să dezbată moţiunea depusă şi să îşi exprime poziţia prin vot”, au afirmat judecătorii constituţionali. Potrivit news.ro, sesizarea Curţii Constituţionale cu un posibil conflict juridic între Parlament şi Guvern generat în urma depunerii moţiunii de cenzură de către USR PLUS şi AUR a fost făcută de premier cu scopul de a amâna dezbaterea şi votarea acestei moţiuni până după Congresul PNL care a avut loc sâmbătă şi la care liberalii l-au ales pe Cîţu în funcţia de preşedinte al partidului.  

Ludovic Orban este pus la zid de CCR 

Judecătorii CCR îl consideră principalul vinovat de conflictul constituțional dintre Guvern și Parlament pe Ludovic Orban, președintele demisionar al Camerei Deputaților.”Ludovic Orban a încălcat prevederile constituţionale pentru că nu a comunicat Guvernului moţiunea în ziua în care a fost depusă şi pentru că ulterior a comunicat o moţiune iniţiată şi depusă cu nerespectarea condiţiilor constituţionale privind numărul minim de semnături valide” spune CCR. 


    Marcel Ciolacu spune că moțiunea PSD trebuie discutată înaintea celei a USR-PLUS-AURFoto: PSD facebook
Marcel Ciolacu spune că moțiunea PSD trebuie discutată înaintea celei a USR-PLUS-AURFoto: PSD facebook

PSD a depus propria moțiune de cenzură 

”Astăzi am decis şi depus moţiunea de cenzură a PSD. După decizia CCR luată în unanimitate, 8 la 0, singura soluţie legală e moţiunea PSD. Îi invit pe colegii mei din Parlament, de la USR PLUS şi AUR să vină să voteze această moţiune şi propunem astăzi la Birourile permanente reunite un calendar strâns, respectiv, joi citirea moţiunii PSD şi luni votul, ca Guvernul Cîţu să plece cât mai repede. Nu mai are rost să intrăm în decizii şi să ne ascundem după o moţiune de cenzură. Din punctul nostru de vedere şi mai ales al CCR, neconstituţională. La fel ca toţi românii am văzut cum şeful statului impreună cu premierul au participat la un Congres cu 5.000 de oameni, încălcând normele sanitare şi toţi românii. Toate instituţiile statului s-au aliniat pentru a proteja această infracţiune şi nu s-au aliat pentru protejarea sănătăţii şi siguranţei românilor. Congresul PNL a împărţit românii în penelişti şi restul românilor, care sunt obligaţi să respecte toate măsurile legale luate de penelişti. Nu credem că se mai poate reseta sau crea o altă coaliţie care să guverneze în continuare. Alegeri anticipate, asta e decizia şi soluţia PSD în acest moment. Preşedintele României dă un decret. Acel decret îi va fi înmânat domnului preşedinte când nu e cazul. Preşedintele României trebuie să îl desemneze pe Alexandru Rafila să fie premier, după ce a câştigat PSD alegerile. Nu trebuie să dea mandatul unui Guvern pierzător” a afirmat Marcel Ciolacu, marţi după şedinţa conducerii PSD citat de news.ro. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Homo erectus – primii hominini care au depășit „rubiconul cerebral” jpeg
image
image
image
image
image
image
image png
Ce este asigurarea profesională IT și cine este obligat să o aibă în România jpg
rhubarb 3399627 1280 jpg
port ovidiu jpg
tomatoes 1561565 1280 jpg
camera de aur pelisor jpg
maria vacarescu  jpg
bebelus bona imagini jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net