Gripa australiană ameninţă Europa

Ultima actualizare:

    Peste 1,2 milioane  de cazuri raportate în Australia
Peste 1,2 milioane de cazuri raportate în Australia

Virusul gripal H3N2 este cel mai urât coşmar de sezon cu care s-a confruntat Australia în ultimii zece ani! Rezistent la antibiotice, extrem de contagios şi cu simptome alarmante, virusul a ajuns la finele săptămânii trecute şi în Europa. Marea Britanie este prima victimă.

Gripa este o afecţiune specifică sezonului rece. Tulpina virusului H3N2 este una dintre cele aflate în circulaţie în prezent. Seamănă cu răceala de tip A, care este extrem de răspândită în rândul copiilor şi persoanelor în vârstă. În cazul răcelii, majoritatea persoanelor se vindecă fără să apeleze la antibiotice, tratându-se doar cu ibuprofen şi paracetamol şi consumând multe lichide. Rareori, răceala poate fi mortală şi numai în cazurile în care este asociată cu o altă afecţiune imunitară a pacientului. 

De ce e periculoasă gripa australiană?

Doctorii britanici au descoperit că virusul australian este o combinaţie între virusul răcelii B şi tulpina H3N2.  Virusul H3N2 a apărut iarna trecută, dar nu s-a manifestat violent. Cele mai grave cazuri au fost înregistrate în cazul persoanelor trecute de 65 de ani. Virusurile răcelii sunt denumite A, B şi C, iar A este cea mai severă formă de manifestare. Ulterior sunt subdivizate în funcţie de proteinele pe care le conţin, acestea sunt antigenii H şi N. 

La ce să ne aşteptăm?

Doctorii britanici au intrat în alarmă după ce de vineri 5 ianuarie şi până duminică 7 ianuarie au fost raportate peste 750.000 de cazuri de îmbolnăvire. Aceasta pare să fie cea mai gravă pandemie din 2008 până în prezent. Profesorul Paul Cosford, din cadrul Ministerului Sănătăţii din Anglia, a declarat pentru BBC: „Ne aşteptăm ca numărul cazurilor să se dubleze în această săptămână. Însă trebuie să fim conştienţi că e un virus importat din Australia (unde ieri se înregistrau 45 de grade Celsius) şi adus în Europa”. 

Cât de eficient e vaccinul antigripal?

Vaccinarea este cea mai bună măsură de protecţie împotriva virusului. Însă în prezent, vaccinul aflat în uz are o eficienţă de 40-60%. Vaccinul e eficient la persoanele de peste 65 de ani în creşterea rezistenţei la acest virus australian. 

Se impune carantina? 

Virusul H3N2 provenit din Australia se răspândeşte extrem de rapid din cauza temperaturilor crescute pentru această perioadă a anului. Doctorii britanici recomandă ca persoanele care prezintă simptome gripale să evite să mai iasă în public, să consulte imediat un doctor, să poarte măşti pe faţă dacă ies din casă şi să consume multe lichide. Atenţie: virusul poate fi fatal pentru femeile însărcinate şi persoanele care suferă de astm!

Cum ne dăm seama dacă am căpătat gripă? 

febră (temperatură peste 38 de grade)

dureri de cap

senzaţie de oboseală şi epuizare

tuse uscată, din piept

durere în gât

crampe musculare

lipsa poftei de mâncare

diaree şi crampe stomacale

senzaţie de vertij, ameţeală


    Aşa s-a extins  în doar trei zile  virusul în Anglia
Aşa s-a extins în doar trei zile virusul în Anglia

17 cazuri de gripă confirmate în România

Şi în România, de la o săptămână la alta se înmulțesc cazurile de gripă și cele de viroze, mai ales că vremea este prielnică pentru dezvoltarea virusurilor. Specialiștii Centrului Național pentru Boli Transmisibile anunță că, până în prezent, în acest sezon au fost confirmate 17 cazuri de gripă din cele 30 semnalate de medici. De asemenea, în doar o săptămână au fost înregistrate, la nivel național, peste 60.500 de cazuri de viroze. Și asta în condițiile în care copiii sunt în vacanță. Imaginați-vă ce va fi după 15 ianuarie, când vor începe școala! Deja s-a înregistrat şi primul deces, la începutul acestei săptămâni, dar acesta nu a fost confirmat încă de Institutul Cantacuzino. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Homo erectus – primii hominini care au depășit „rubiconul cerebral” jpeg
image
image
image
image
image
image
tomatoes 1561565 1280 jpg
camera de aur pelisor jpg
maria vacarescu  jpg
bebelus bona imagini jpg
mana maicii domnului jpg
ploaie jpg
ion luca caragiale captura video jpg
church 407846 1280 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net