«Vanessa, vino la mine acasă şi te iau şi de nevastă!»

Ultima actualizare:

    Costel Zgheran lucrează  cu ziua la o fermă din judeţul  Bacău şi câştigă 20-40 de lei (fotografii: Olimpia Filip/Florin Jbanca)
Costel Zgheran lucrează cu ziua la o fermă din judeţul Bacău şi câştigă 20-40 de lei (fotografii: Olimpia Filip/Florin Jbanca)

Povestea Vanessei Auzenou (30 de ani), franţuzoiaca ajunsă omul străzii în România, a impresionat cititorii Adevărul şi Click!, care au sărit să o ajute să-şi facă un rost în ţara noastră. A primit oferte de muncă, dar şi cereri în căsătorie.

Costel Zgheran (35 de ani) din comuna băcăuană Iteşti vrea cu orice chip să o aducă în bătătura casei sale pe Vanessa Auzenou, franţuzoaica originară din localitatea Rennes. Bărbatul, lucrător cu ziua la o fermă agricolă din comună, a fost impresionat de povestea femeii care a fost găsită, în urmă cu patru zile, de Serviciul SMURD îngheţată de frig sub viaductul de la Poiana Teiului, din judeţul Neamţ. Convins că poate fi un nou început pentru amândoi, Costel Zgheran vrea să o aducă pe franţuzoaică acasă la el, la Iteşti, la 20 de kilometri de Bacău.

simeon stalpnicul png

Ba mai mult, el nu exclude, peste câteva luni, o eventuală căsătorie. Omul a început deja să scotocească prin pod după caietele şi manualele sale de la şcoală ca să-şi reamintească cuvinte şi expresii din limba franceză. "Eu am terminat Liceul Agricol. Nu am învăţat franceză de nota zece, dar mă descurcam cât de cât. Cred că mi-aş aminti repede câteva cuvinte de bază ca să pot întreţine o conversaţie", a afirmat Costel Zgheran.

Costel e un ţăran cu avere: are casă, terenuri şi 30 de găini

simeon stalpnicul png

“Costel se teme că n-o să se descurce în franceză. Eu i-am zis să nu-şi facă griji!" Constantin Zgheran (75 de ani) – tatăl

simeon stalpnicul png

Bărbatul de 35 de ani simte lipsa unei gospodine în casa lui

simeon stalpnicul png

Cel care a luat iniţiativa de a-i face invitaţia la Iteşti este, culmea, Constantin Zgheran (75 de ani), tatăl lui Costel, care este sătul să-şi tot vadă fiul, "singur, fără o femeie alături". Cei doi, tată şi fiu, stau singuri sub acelaşi acoperiş de mai bine de zece ani.

"Am văzut în ziarul Click! povestea acestei femei. M-am dus cu ziarul la Costel şi i-am zis că n-ar fi rău să vină la noi. Dacă s-or plăcea ar fi bine. Mie mi se pare numai bună pentru el. Dacă nu, să mai facă curăţenie pe aici pe la noi prin casă. Aici e cald, lemne tăiate sunt, ulei, jumeri, carne de porc la untură, murături, în beci. De cartofi şi fasole nici nu mai zic. Nu-i lipseşte nimic aici la noi", ne-a povestit bătrânul.

Pe Vanessa o aşteaptă o casă formată din cinci camere, 30 de găini, plus două hectare de pământ la marginea comunei. "Nu am mai apucat să termin toate camerele pe care le-am tencuit. Dacă vine franţuzoaica şi e o femeie harnică, le termin şi le fac de locuit. Apă e la fântână, lângă poartă. Înţelegere şi voie bună să fie, că de altceva nu am nevoie!", a mai spus băcăuanul.

La vederea fotografiilor cu bărbatul de 35 de ani care vrea să-i dea de lucru în gospodăria sa, Vanessa s-a arătat interesată şi chiar curajoasă, spunând că nu s-ar da în lături să presteze muncă fizică. „Nu am mai făcut niciodată aşa ceva, să dau de mâncare la animale sau să muncesc în agricultură, dar nu-i o problemă, cred că pot să învăţ", a spus franţuzoaica. În timp ce studia cu atenţie fotografiile cu chipul flăcăului din Iteşti, şi i se explica în ce constă munca la ţară, Vanessa dădea aprobator din cap şi repeta: „D'accord, d'accord".

A mai primit ajutor din Baia Mare şi din Iaşi

Alte două oferte de muncă au venit pe adresa de e-mail a liceului unde este cazată Vanessa şi care i-au fost aduse la cunoştinţă de o profesoară de franceză care predă în Colegiul Gheorghe Cartianu.

Una din acestea a venit din partea unui bărbat din Baia Mare care s-a arătat dispus să o cazeze şi să-i ofere de mâncare până ce îşi va găsi de muncă. De asemenea, o ofertă tentantă pare cea venită din partea unei femei care i-a propus un post de consultant la un centru de documentare din Iaşi. „Este o doamnă care ştie franceza, pe care o cheamă Francoise, şi căreia i-am dat un CV. Ea a aflat de mine de la o măicuţă de la Văratec", a explicat Vanessa.

S-a întors roata! Şi francezii caută de muncă în România

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
lumină PNG
image
image
image
image
image
image
Epava Titanicului (© NOAA / Institute for Exploration / University of Rhode Island / Wikimedia Commons)
easter bell 3321946 1280 jpg
carti biblioteca birou jpeg
scoala jpg
preot freepik jpg
ploaie jpg
Transilvania şi Basarabia, lebedele Mării Negre (din arhiva personală a lui Constantin Cumpănă) jpg
umar kamani nada adelle nunta profimedia jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net