FOTO Stejarul lui Arsenie Boca s-a prăbuşit. Fusese plantat de el, în anul 1929, la absolvirea liceului din Brad

Ultima actualizare:

    Stejarul lui Arsenie Bocafoto: bisericadinbrad.blogspot.com
Stejarul lui Arsenie Bocafoto: bisericadinbrad.blogspot.com

Stejarul vechi de aproape 100 de ani, plantat de Arsenie Boca în vremea în care era elev la Colegiul Naţional Avram Iancu din Brad, s-a prăbușit din senin. Gorunul, care a căzut la pământ vineri, 10 decembrie, avea o însemnătate aparte și devenise loc de reculegere pentru elevii şi vizitatorii liceului.

De câţiva ani, stejarul cu o vârstă de aproape un secol, se uscase. Autorităţile din Brad vor să îi dea lemnului o nouă întrebuinţare, care să amintească de călugărul Arsenie Boca, notează Adevarul.ro. „Intenţia conducerii liceului, a administraţiei publice locale în colaborare cu biserica şi a unui grup de credincioşi este de a se confecţiona din lemnul recuperat cel puţin doua troite, care să fie amplasate una la Mănăstirea Prislop şi una în curtea liceului, pe locul unde a fost gorunul”, spune Florin Cazacu, primarul municipiului Brad, pentru sursa citată. 

Vezi pe www.adevarul.ro cum arăta stejarul înainte de a se prăbuși


    Stejarul lui Arsenie Boca s-a prăbuşit din seninfoto: Florin Cazacu/Facebook
Stejarul lui Arsenie Boca s-a prăbuşit din seninfoto: Florin Cazacu/Facebook

Gorunul lui Zian, simbol al trăiniciei și al frumuseţii

Părintele Arsenie Boca a purtat numele de Zian, înainte de a fi hirotonit. S-a născut în 1910, în satul Vaţa de Sus şi a urmat cursurile liceului din Brad, în acea vreme unul dintre cele mai bune din Transilvania. A fost şef de promoţie, potrivit relatărilor foştilor săi colegi de liceu. Cea mai frumoasă amintire legată de viaţa de elev a viitorului duhovnic îi aparţine fostului coleg de bancă, Petru Boldor, devenit şi el preot. „Era în primăvara anului 1929, de 10 mai, după o serbare în piaţa oraşului, când promoţia de absolvenţi din acest an, în frunte cu dirigintele, profesorul Candin Ciocan, se deplasează în curtea liceului pentru a sădi un stejar, ca un simbol al biruinţei, intrat în tradiţia poporului român. Mă pregăteam să iau puietul, când dirigintele mă opreşte: «Nu Boldor, ci Boca Zian plantează pomul». M-am uitat cu ciudă la diriginte şi cu aceeaşi ciudă mi-am înfipt degetele în rădăcinile puietului. Zian ţinea şi scutura puietul să se taseze pământul, eu îl presam, apoi fiecare coleg stropeşte cu stropitoarea la rădăcină, după care l-am legat de tutore. Cu toţii atunci am hotărât ca stejarul plantat să poarte numele Gorunul lui Zian, şeful promoţiei de absolvenţi a liceului. El s-a dezvoltat frumos, ca un simbol al vigorii, al trăiniciei, al frumuseţii, al înălţimii idealului spiritual şi moral pe care educatorii noştri ni le-au insuflat, ca să facă din noi caractere tari, puternice, personalităţi proeminente în slujba patriei şi neamului”, relata părintele Boldor pentru Adevărul.

Citește și:

Cele mai puternice 5 rugăciuni ale părintelui Arsenie Boca

Minune într-un sat din Vaslui! Se închină la lacrimile icoanei lui Arsenie Boca

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Vinerea Mare, cea mai neagră zi a creștinismului  Ce semnificație are Prohodul Domnului jpeg
image
image
image
image
image
image
Metrou Basarab 2048x2048 jpg
telefon ecran getty jpg
casa de marcat supermarket pexels jpg
gratii 1 jpeg
Sebastian Olariu si tatal lui FOTO Antena 3 Facebook jpg
istanbul pexels jpg
urangutan pixabay jpg
harta razboi ucraina steag drapel rusia europa shutterstock 2114384846 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net