FOTO Klaus Iohannis, validat în funcția de președinte. Băsescu, la ceremonie

Ultima actualizare:

    Klaus Iohannis a fost ales în 16 noiembrie cu 54, 47%
Klaus Iohannis a fost ales în 16 noiembrie cu 54, 47%

Klaus Iohannis se pregăteşte să devină oficial preşedinte al României, după ce Biroul Electoral Central a anunţat rezultatele finale ale alegerilor prezidenţiale. Prima sa oprire este la Curtea Constituţională, care i-a validat astăzi (21 noiembrie) mandatul.

UPDATE 12.02: Klaus Iohannis şi Traian Băsescu au au ţinut câte un discurs, prin care au marcat momentul solemn. 

"Mulţumesc încă o dată tuturor cetăţenilor care au votat pe 2 şi pe 16 noiembrie. A fost un vot puternic şi foarte clar, îi asigur pe toţi că l-am înţeles. Este un moment festiv, dar vreau să remarc că acum, după 25 de ani de la revoluţie, se încheie o etapă şi iată, românii prin votul lor au spus clar stop şi de la capăt. viziunea mea s-a împletit în mod fericit cu aşteptările românilor. Privesc cu toată răspunderea drumul greu care mă aşteaptă. Le spun încă o dată românilor că se poate. se poate construi o Românie prosperă şi puternică. Nici de azi pe mâine, nici peste noapte. Vom construi în timp şi pas cu pas. În acest cadru festiv, daţi-mi voie câteva cuvinte despe Constituţie. Este nevoie de reviziure a ei, din anumite motive, pentru a o aduce în acord cu stări de fapt, dar şi pentru a elimina incertitudini. Voi fi preşedintele care respectă Constituţia în litera şi spiritul ei. Dincolo de aceste lucruri, cred că preşedintele României trebuie să inspire naţiunea, iar prin comportament să devină un etalon. Vă mulţumesc", a spus Iohannis, înainte a-i mulţumi personal lui Traian Băsescu. 

"Pentru mine este un moment extrem de important, finalizarea a 10 ani de mandat. Vă doresc, domnule preşedinte ales, ca după primul mandat, să nu fiţi în stânga, ci tot în banca din dreapta. Cine crede că transformarea României este un proces de cinci ani, se înşală. Este misiunea fundamentală a preşedintelui să facă să se meragă înainte pe drumul fixat. Am satisfacţia că las o ţară cu opţiuni clare. Se vor găsi întotdeauna, în societate, în mass media, germenii pasului înapoi. Trebuie să forţezi la limită Constituţia pentru a face paşi înainte. Vă voi transfera tot ce ştiu. Nu aş fi vrut ca, la finalul mandatului meu, stânga să domine toate instituţiile. Mă bucur să las o ţară care încă are opţiune de dreapta sau centru dreapta", a afirmat Traian Băsescu. 

Traian Băsescu va preda mandatul pe 21 decembrie
Traian Băsescu va preda mandatul pe 21 decembrie

UPDATE 11.44: Traian Băsescu a ajuns şi el la Curtea Constituţională. 

"Sunt bucuros că a venit ziua asta. Voi sta la dispoziţia domnului Iohannis pentru orice transfer de informaţie, până la 21 decembrie", a spus preşedintele în funcţie.

Klaus Iohannis, în timp ce era intonat imnul la ceremonia de validare
Klaus Iohannis, în timp ce era intonat imnul la ceremonia de validare

UPDATE 11.37: Klaus Iohannis a ajuns la Curtea Constiuţională, pentru ceremonia de validare. 

Ceremonia va avea loc începând cu ora 12.00 şi la ea este invitat şi actualul şef al statului, Traian Băsescu. Însă abia după 21 decembrie Klaus Iohannis se va instala în funcţie, la Palatul Cotroceni, după ce va depune jurământul în fața Parlamentului, iar momentul va fi marcat printr-o declarație adoptată de senatori și deputați.

„Cu o zi înainte de expirarea mandatului președintelui Traian Băsescu. Țara nu poate rămâne fără președinte o zi, cine-și asumă să-și lase țara fără președinte măcar o zi”, a spus Augustin  Zegrean, președintele CCR.

Întrebat de dosarul de incompatibilitate a lui Klaus Iohannis, președintele Curții Constituționale a spus că încă nu poate spune ce se va întâmpla în cazul unei decizii nefavorabile. „Nu știu ce decizie va lua Curtea”.

Ceremonia de validare a mandatului noului președinte are loc în ședință publică. La Curtea Constituțională, Klaus Iohannis va rosti și primul său discurs în calitate de șef al statului. Însă noul președinte își va exercita efectiv atribuțiile

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
Cuplu de romani spania Captura Antena 3 jpg
titanic adobestock jpg
plante de apartament beneficii si ingrijire jpeg
Castelul Nopcsa din Săcel  Foto Daniel Guță  ADEVĂRUL (3) jpg
Ioana Ancuţa Popoviciu judecatoare accident 2 Mai jpeg
Hotelul de Gheata Balea Lac jpeg
seva mesteacan
profit record banci jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net