Fata care cântărea 16 kg la 19 ani a făcut progrese uimitoare

Ultima actualizare:
2019. Tânăra de 24 de ani este de nerecunoscut
2019. Tânăra de 24 de ani este de nerecunoscut

Vă amintiţi cazul fetiţei care la 19 ani cântărea doar 16 kilograme? În 2013, povestea Adinei Macoveiciuc şoca o ţară întreagă. Până la vârsta majoratului, Adina, care locuia cu familia în comuna Moldoviţa (Suceava), a fost hrănită doar cu lapte şi apă cu zahăr. Tânăra a fost dusă la spital, apoi la un centru special de recuperare.

Adina Macoveiciuc, acum în vârstă de 24 de ani, se află la Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică din Mitocu Dragomirnei (Suceava), încă din 2014, după ce a fost externată de la Spitalul “Sfânta Maria” din Iaşi.

După ani de terapie, tânăra a făcut progrese la care mulţi nici măcar nu sperau, având în vedere problemele de sănătate pe care le avea când a fost adusă. Acum, Adina se alimentează normal, poate să vorbească, îşi foloseşte mâinile şi a învăţat să scrie, potrivit TVR Iaşi.Cazul fetei a ajuns în atenţia opiniei publice în anul 2013. Până la 18 ani, copila a fost hrănită de familia din Moldoviţa doar cu lapte şi apă cu zahăr. Fata subnutrită ajunsese, la 19 ani, să cântărească doar 16 kilograme. Pare incredibil, dar situaţia era  cunoscută de conducerea primăriei, de medicul de familie din comună şi de asistentul social, însă nimeni n-a făcut nimic.

Mama Adinei suferea de schizofrenie de peste 30 de ani şi nu putea să aibă grijă de un copil cu dizabilităţi. Adina s-a născut cu probleme de sănătate şi acestea s-au acutizat. Pentru că mama Adinei încetase să îşi ia tratamentul pentru schizofrenie, medicul psihiatru Alexandru Paziuc i-a făcut o vizită acasă.

„O tratăm pe mamă de peste 30 de ani. În luna mai, când a încetat să-şi mai ia tratamentul, ne-am deplasat la domiciliul ei. Am auzit că are acasă un copil cu handicap şi i-am dus o cutie cu bomboane. Atunci am aflat că fetiţa nu se hrăneşte decât cu lapte şi apă cu zahăr”, dezvăluia, în 2013, Alexandru Paziuc.

Psihiatrul a convins familia să-i permită Adinei accesul la tratamente de specialitate. Atunci, tânăra vorbea ca un copil de trei ani şi era dezvoltată fizic asemenea unui puşti de 6-7 ani. Tânăra a fost internată la spital, unde a stat şase săptămâni şi a început să se alimenteze. A luat în greutate patru kilograme, după ce a descoperit, între altele, gustul piureului cu carne şi al prunelor.

Florentina, o bomboană de copilă
Florentina, o bomboană de copilă

După externare, Adina a fost adusă la Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică de la Mitocu Dragomirnei, unde se află şi acum. După ani de muncă, o echipă formată din medici, asistenţi medicali, kinetoterapeuţi şi profesori a reuşit s-o pună pe picioare. La 24 de ani, tânăra este de nerecunoscut.

Acum poate să meargă, să scrie, să citească, dar nu are încă un grad de independenţă care să-i permită să se descurce singură. Când a ajuns la Mitocu Dragomirnei, Adina cântărea 20 kg, iar acum are 35. Ea a şi crescut, de la 118 la 141 de centimetri.Tânăra face în continuare kinetoterapie, e îndrăgostită de brăţări şi participă la serbările organizate în Centru. Şi mai bea şi lapte câteodată, după cum a povestit într-un interviu realizat de jurnaliştii de la TVR Iaşi. 

Alt caz: fetiţa hrănită cu pufuleţi

Un alt caz cutremurător a fost cel al Florentinei, o fetiţă din judeţul Vaslui hrănită doar cu ceai şi pufuleţi. 


    Florentina, o bomboană de copilă
Florentina, o bomboană de copilă

Micuţa era adusă în 2014 la Spitalul “Sf. Maria” din Iaşi, având doar 5 kilograme la 4 ani. 

În 2017, Florentina era deja o fetiţă frumoasă şi sănătoasă, fiind îngrijită ca la carte în Clinica de Gastroenterologie a profesorului Marin Burlea.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Razvan Lucescu Facebook jpg
image
image
image
image
image
image
protest studenti gaza 2 768x576 jpeg
statie de metrou pixabay jpg
fabrica pexels jpg
cluj napoca panorama foto shutterstock
printesa marie eleonore si parintii ei captura video (2) jpg
cimpanzeu valencia jpg
Bloc apartament fatada Bucuresti locuinta FOTO Shutterstock
bani pensie jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net