EXCLUSIV Poftiți în fabrica de măști de la Mizil! Cum “se naște” accesoriul de care am devenit dependenți

Ultima actualizare:

    Milioane de măşti de care  avem nevoie zi de zi  se produc lunar  în fabrica din Mizil
Milioane de măşti de care avem nevoie zi de zi se produc lunar în fabrica din Mizil

Masca anti-COVID. Milioane de români o poartă. A devenit accesoriul fără de care nu plecăm de acasă. Unii o consideră duşmanul numărul 1 şi o ignoră. Dar puţini ştiu însă cum se naşte o mască. Reporterii Click! au trecut pragul celei mai importante fabrici din România.

La 88 km de Bucureşti, la limita judeţului Prahova cu Buzău, lângă Mizil, se află comuna Gura Vadului. Aici, 50 de oameni trudesc zilnic pentru a crea măştile anti-COVID. Sunt realizate măşti de două feluri: medicale (chirurgicale) pentru adulţi şi copii şi respiratorii cu filtre, FFP 2 şi FFP 3. ”Suntem ultima barieră împotriva COVID”, spune despre fabrica pe care o conduce, managerul Vasile Ene. Fiecare mască este realizată de roboţi industriali, importaţi din Germania. Materialul din care se fac este special, filtrant hipoalergenic, are certificat UE că nu conţine substanţe toxice sau periculoase pentru organism şi vine pe role imense tot din Germania. Aceste papiote gigantice sunt montate la maşini de cusut de mari dimensiuni, de fapt roboţi coordonaţi  prin calculator, care croiesc măştile.


    Măştile sunt scoase  robotizat, conform  unui tipar
Măştile sunt scoase robotizat, conform unui tipar

Măştile au fost testate în laboratoarele Armatei

Reporterii Click! au asistat la naşterea celor două tipuri de măşti, medicale şi respiratorii cu filtre. Pentru primele,  procedura include trei paşi: se croiesc măştile, se produc elasticele sau şnururile şi apoi se cos pe tipar. Pentru cele FFP 2 sau FFP 3, materialul este diferit şi apare o operaţiune în plus, un robot montează filtrul.


    La fabrica din comuna Gura Vadului  se lucrează de zor
La fabrica din comuna Gura Vadului se lucrează de zor

„Măştile noastre au fost testate într-un laborator al Ministerului Apărării, au avizul tehnic emis de Centrul de Cercetări Ştiinţifice Medico-Militare. Suntem unicul producător român avizat de MApN pentru măştile FFP 3”, explică Vasile Ene. Capacitatea de producţie este de 3.000.000 de măşti medicale adulţi şi copii şi 750.000 de măşti speciale respiratorii cu filtre, pe lună.  


    Croitoresele prind  elasticele la nişte  maşini speciale
Croitoresele prind elasticele la nişte maşini speciale

Filtrele sunt realizate la aproape cinci kilometri depărtare, la fabrica din Mizil. Cei 200 de salariaţi fac anual 300.000 unităţi de filtre de aer de trei tipuri: grosiere, fine şi ultrafine. Unitatea dispune de singurul laborator din sud-estul Europei pentru testarea filtrelor de aer. ”Suntem singurii din România care producem filtre de aer pentru toate tipurile de sisteme de ventilaţie şi climatizare. Ele filtrează până la 99,999995% din impurităţile submicronice, ceea ce face posibilă şi eficientă reţinerea particulei de COVID-19”, ne-a declarat managerul.


    La fabrica din comuna Gura Vadului  se lucrează de zor
La fabrica din comuna Gura Vadului se lucrează de zor

    Aici este laboratorul  de testare
Aici este laboratorul de testare

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Persoană care trimite mesaje pe Whatsapp Foto Pixabay
image
image
image
image
image
image
Thassos, Grecia FOTO Shutterstock
prosoape jpeg
christian al VII lea jpeg
camera hotel png
Pestera Craniilor png
soferii in masina webp
Brezoi poza mare jpg
lacat bucatarie roman marea britanie 67958100 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net