Evaluarea naţională: "Mi-au îngheţat mâinile de emoţie!"

Ultima actualizare:

    Primii elevi au ieşit din examen în jurul orei 10.30
Primii elevi au ieşit din examen în jurul orei 10.30

Au ieşit câte unul din examen, cu sufletul la gură şi cu mâinile îngheţate. La gard, i-au aşteptat bunicii sau părinţii, cu speranţa că vor primi veşti bune. Absolvenţii de gimnaziu au avut azi prima probă la Evaluarea naţională.

Reporterii Click! au stat la gardul şcolii „Grigore Ghica Voievod”, din Capitală, lângă bunici şi părinţi nerăbdători şi neliniştiţi. Copiii şi nepoţii lor au intrat azi în primul examen din viaţa lor.

Şi-au frânt mâinle, şi-au reproşat că nu au insistat ca adolescenţii să citească mai mult şi că nu i-au putut convinge să le placă fabulele.

Părinţii şi bunicii au stat agăţaţi de gard, până când au ieşit copiii de la proba de Română. Primii adolescenţi erau atât de emoţionaţi că nu au ştiut să spună ce subiecte le-au picat. Au avut nevoie de clipe de răgaz ca să se „adune” şi să povestească.

La ora 10.10, un copil a adus şi subiectele tipărite. Părinţii le-au întors pe toate feţele şi, de emoţie, nu mai ştiau ce subiecte ar fi fost mai bune. Unul dintre acestea aveau ca temă „empatia”. „Să nu mă întrebaţi pentru că nu ştiu nici cum mă cheamă. Ce este empatia asta? Cum să întrebi un copil de 14 ani aşa ceva? Nepotul meu nu a mai citit o carte din clasa a VI-a!”, ne-a spus îngrijorată o bunică.

Bunicii şi Părinţii au aşteptat cu înfrigurare la gardul şcolii
Bunicii şi Părinţii au aşteptat cu înfrigurare la gardul şcolii

Când Alexandru, nepotul femeii, a ieşit în sala de examen, bunica a fugit îngrijorată în întâmpinare, iar băiatul a liniştit-o. „Am ştiut, bine că nu mi-a căzut fabula sau baladele. M-am descurcat foarte bine, dar mai încet pentru că sunt mai timid. Uite, mi-au îngheţat mâinile de emoţie”, ne-a spus Alexandru care ne-a arătat degetele vineţii. Colegii lui s-au lăudat că au făcut tot şi foarte bine.

Adolescenţii au mărturisit că au avut emoţii teribile
Adolescenţii au mărturisit că au avut emoţii teribile

Anii trecuţi, rezultatele la Evaluare au fost catastrofale, iar pe listele de la această şcoală erau note foarte mici şi foarte mulţi care nu au promovat.

Nici nu este nevoie să ia acest examen pentru că învăţământul este obligatoriu până la clasa a X-a inclusiv, iar repartizarea la liceu se va face oricum, indiferent de media de admitere.

Click! spune

În acest an, au terminat clasa a VIII-a circa 191.000 de elevi, dar la Evaluarea naţională s-au înscris doar 166.000 de elevi, iar ceilalţi 25.000 de absenţi vor intra în clasa a IX-a fără examen.

Admiterea la liceu în 2014 se va face tot computerizat, dar media de admitere va fi calculată diferit. Până acum, 50% din medie erau notele din gimnaziu şi 50% media de la examen. În acest an, proporţia este alta: 75% media de la Evaluare şi 25% media de gimnaziu.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
ghiseu
image
image
image
image
image
image
pelerinaj sfantul dimitrie cel nou bucuresti program liturgic 864962 jpg
ulei de masline jpg
medic operatie pixabay
ilustratie politie jpg
kaufland jpg
images jpeg
sfantul mare mucenic iacob persul sfintii cuviosi natanael si pinufrie 158413 jpg
sare epsom jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net