Eşti nervos şi obosit? Motivul: n-ai mai văzut soarele de 24 de zile!

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

24 de zile, adică 576 de ore sau 34.560 de minute. Atât a trecut de când milioane de români din Moldova, Muntenia şi bună parte din Dobrogea nu au mai văzut soarele decât în poze sau filme. Meteorologii vin cu o statistică şocantă: este cea mai lungă perioadă din 1983 încoace în care soarele a “dispărut” de pe cer. Click! îţi spune cum te afectează lipsa astrului.

Unde nu intră soarele pe fereastră, intră doctorul pe uşă! Şi asta, pentru că soarele este cea mai bună sursă de vitamina D, un element esenţial pentru sănătatea organismului. De aproape o lună, în majoritatea zonelor din ţară, cerul a fost acoperit de nori.

Medicul Cristina Enescu spune că lipsa soarelui, pentru o perioadă îndelungată, poate duce la anumite dezechilibre în corp. „Soarele ne furnizează cea mai mare cantitate de vitamina D, iar cei mai afectaţi de lipsa acesteia sunt copiii în creştere, gravidele, mamele care alăptează, bătrânii, persoanele care depun un efort intelectual sporit, sportivii de performanţă. Lipsa vitaminei D produsă de soare poate duce la depresie şi anxietate, ştiut fiind faptul că acesta este un bun aliat al psihicului, iar lumina naturală stimulează buna dispoziţie”, ne-a explicat Cristina Enescu, medic primar medicină de familie.

Copiii şi bătrânii, cei mai afectaţi

Potrivit acesteia, iarna, creierul produce o cantitate mai mică de serotonină, un antidepresiv natural, motiv pentru care se poate instala depresia sau oboseala. În cazul copiilor, vitamina D este esenţială, de asemenea, întrucât „ajută la dezvoltarea armonioasă a sistemului osos şi la prevenirea rahitismului”, a completat medicul.

În ultimele zile  a nins în aproape  toată ţara
În ultimele zile a nins în aproape toată ţara

Bătrânii sunt afectaţi de lipsa razelor solare, respectiv a vitaminei D, care, în cazul lor, ajută la prevenirea fracturilor şi împiedică fragilizarea oaselor. Tot din cauza lipsei soarelui mâncăm mai mult, deoarece se diminuează nivelul leptinei din corp, un hormon care informează creierul că stomacul este plin.

Din cauza ploii îngheţate,  trotuarele s-au transformat în patinoare
Din cauza ploii îngheţate, trotuarele s-au transformat în patinoare

Sistemul imunitar slăbeşte, atunci când soarele nu apare un timp îndelungat, iar noi devenim vulnerabili în faţa virozelor, astmului şi alergiilor, spun şi specialiştii de la Institutul Naţional al Sănătăţii din SUA. 

Ceaţa îngreunează  traficul rutier
Ceaţa îngreunează traficul rutier

Va fi urât în continuare

În multe părți ale țării nu vom vedea soarele nici în următoarele zile. Singurii care se vor bucura de vreme frumoasă și temperaturi mai mari cu circa 5 grade decât ar fi normal la această dată sunt cei din centrul și vestul țării. ”Vremea se va menține închisă în următoarele zile, în estul și sudul țării. Va ploua, chiar în cantități mai importante sâmbătă și duminică. Valorile termice vor fi mai mici decât cele normale pentru această dată. În Capitală, vom avea 1 grad, iar în Moldova vor fi între -3 și -2 grade. Luni și marți se vor menține aceste condiții meteo, inclusiv ceață și ploaie, care produc polei”, ne-a explicat Mihai Huștiu, meteorolog ANM.

Alimente bogate în «vitamina soarelui»

Click! îţi arată care sunt alimentele cele mai bogate în vitamina D (“vitamina soarelui”), pe care medicii le recomandă mai ales în perioadele fără razele soarelui: somonul, macroul, tonul, sardinele, gălbenuşul de ou, ficatul de vită, lactatele nedegresate (caşcavalul, laptele bătut), cerealele integrale, nucile, merele şi ciupercile.

Ploaie înghețată, până săptămâna următoare

Pe şosele  s-a format polei
Pe şosele s-a format polei

Un pericol neașteptat a apărut în aceste zile pentru șoferi și pietoni. Meteorologii români îi spun polei, cei americani spun ”freezing rain” (ploaie înghețată). În timpul nopților, mai ales, burnițele și ploile îngheață imediat cum ajung la sol, unde temperaturile sunt sub minus zero grade.

Maşinile şi copacii  au fost acoperite  de gheaţă
Maşinile şi copacii au fost acoperite de gheaţă

Șoferii s-au trezit cu un strat de aproape un centimetru de gheață, care s-a format pe parbrize, încuietori, oglinzi. Dacă ei pot curăța gheața formată, pietonii trebuie să știe să ”patineze” pe trotuare, la primele ore ale dimineții, când e ghețuș.


    Foto: Sever Gheorghe
Foto: Sever Gheorghe

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Furnici jpg
image
image
image
image
image
image
saracie freepik jpg
decreteii viitorii pensionari care isi fac calcule jpeg
Gratar FOTO Shutterstock
Printesa Lia trecutul ei printul Paul Lambrino de Romania (10) jpg
shutterstock 1805379256 jpg
image png
image png
tower bridge 5727975 1280 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net