Este secetă extremă în jumătate din țară. Vine foamete ca în 1946?

Ultima actualizare:

    În aproape jumătate din țară este secetă extremă
În aproape jumătate din țară este secetă extremă

Fermierii vorbesc despre faliment și foamete, în Banat, Moldova, Muntenia și Dobrogea. Se uită neputincioși cum pământul crapă de sete, iar culturile se usucă văzând cu ochii. Cei bătrâni vorbesc de foametea din 1946 și se tem să nu se repete.

De peste 30 de zile nu a căzut o picătură de apă în mai multe zone din Moldova, Banat, Crișana, Maramureș, Dobrogea și în cea mai mare parte a Olteniei, Munteniei și în vestul Transilvaniei. Meteorologii ANM spun că este secetă extremă în aceste zone și că nu este apă la o adâncime de până la un metru, motiv pentru care culturile de porumb sunt în pericol.

”Pe fondul temperaturilor ridicate din aer și a precipitațiilor deficitare, fenomentul de secetă moderată, puternică și extremă se va extinde și se va accentua în intensitate în majoritatea regiunilor agricole. Deficitele cele mai mari de apă în sol se vor semnala în estul, sud-estul și vestul țării”, informează ANM.

În zonele colorate foarte deschis este secetă extremă
În zonele colorate foarte deschis este secetă extremă

Va fi foamete ca în 1946? Asta se întreabă fermierii care se uită zadarnic pe cer, doar, doar, vor vedea vreun nor. Nu a plouat din iunie în zeci de localităţi din mai mult de jumătate de țară.

Arşiţa a crăpat pământul şi a lăsat plantele uscate pe câmp. Agricultorii se tem că, anul acesta, vor rămâne fără roade şi vor da faliment. ”Pământul este foarte uscat. Bătrânii noştri spun că aşa a început şi seceta din 1946, când ajunseseră să mănânce paie pentru că totul era pârjolit de arşiţă”, a spus o localnică din comuna Plugari, judeţul Iaşi.

Click! spune

Cea mai cumplită secetă din România a fost în 1946. Imediat după război, rezervele de grâu erau epuizate, peste care s-au suprapus o secetă cumplită și arșiță. Populația din Moldova s-a confruntat cu o lipsă totală de alimente. Oamenii se hrăneau cu ce puteau, iar cei care au trăit acele vremuri spun că erau cadavre și hoituri peste tot. Decesele din pricina foamei din 1946 sunt estimate la 200.000.

image
image
image
image
image
image
regele carol i wiki Descopera jpg
alba renai jpg
431583518 952319999577748 595215102330126423 n jpg
gradina Keukenhof olanda profimedia jpg
Crestere salariu FOTO Shutterstock
image png
Demonstrație efectuată de reprezentanții MAI în pregătirea aderării României cu frontierele aeriene și maritime la spațiul Schengen, în aeroportul Otopeni, Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
laleaua pestrita jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net