Elicopter nou pentru SMURD Constanța, la doi ani de la tragedia de pe Siutghiol

Ultima actualizare:

    Aparatul de zbor este superior celui prăbușit în lacul Siutghiol (foto: telegrafonline.ro)
Aparatul de zbor este superior celui prăbușit în lacul Siutghiol (foto: telegrafonline.ro)

Salvatorii constănțeni au un nou aparat de zbor pentru intervenții de urgență. Un elicopter identic cu cel prăbușit în urmă cu doi ani și o lună în Lacul Siutghiol, dar mai performant, a intrat ieri în dotarea SMURD Constanța. Acum doi ani, doi medici și asistenți SMURD și doi piloți au murit după ce aparatul de zbor în care se aflau s-a prăbușit în lac.

Elicopterul de tip Eurocopter EC-135 este la fel ca cel prăbușit în apele Lacului Siutghiol. Cei care l-au recepționat ieri spun, însă, că motorul său este unul mai bun. În plus, noul aparat de zbor al SMUD Constanța e dotat cu sisteme pneumatice de salvare pe apă, care lipseau la cel prăbușit. Și dispozitivele de semnalizare și localizare în caz de urgență sunt superioare celui de dinainte. Aparatul de zbor nu a costat nici un leu, fiind achiziționat în urma încasării asigurării aferente celui vechi. Proprietarul aparatului este judeţul Constanţa, prin Consiliul Judeţean, iar utilizator este Inspectoratul General de Aviaţie al Ministerului Afacerilor Interne. El va fi folosit în misiuni de salvare în județ și, la nevoie, în afara lui.


    Foto: telegrafonline.ro
Foto: telegrafonline.ro

„Suntem pregătiţi pentru orice intervenţie în judeţul Constanţa. A costat aproximativ 5 milioane de euro. A fost luat pe asigurare, asiguratorul a luat un alt elicopter, dar cu date tehnice mult mai performante pentru timpurile acestea. Nu am dat nici o diferenţă”, a spus ieri Marius Ţuţuianu, președintele Consiliului Județean Constanța.

Conform pilotului care l-a recepționat, elicopterul care va staționa la baza aeromedicală SMURD Constanța poate zbura în orice condiții meteo, mai puțin în caz de vânt puternic.

Filmul unei tragedii de proporții

La 15 decembrie 2014, un elicopter al SMURD Constanța s-a prăbușit în Lacul Siutghiol, stațiunea Mamaia. Pilotul, copilotul, un medic și o asistentă și-au pierdut viața atunci. Opinia publică a fost scandalizată de modul în care autoritățile au intervenit în acest caz. Ultima persoană recuperată de scafandri din apă, la circa 12 ore de la prăbușire, a fost asistenta medicală Gabriela Harton (38 de ani), care era însărcinată. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
image png
tiktik chelnerita png
fabrica freepik jpeg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net