Elena Ceaușescu și moda. De unde era haina cu care a fost ucisă în ‘89

Ultima actualizare:

    Elena și Nicolae Ceaușescu, într-o vacanță în Deltă, în 1976foto: Fototeca online a comunismului românesc
Elena și Nicolae Ceaușescu, într-o vacanță în Deltă, în 1976foto: Fototeca online a comunismului românesc

Cuvântul de ordine pentru ținutele celei care nu suporta să vadă în spațiul public o femeie care arăta mai bine ca ea era, se pare, clasicismul. Elena Ceaușescu nu era o femeie frumoasă, o știa și ea foarte bine, dar voia să fie bine îmbrăcată. În dulapul ei se găseau ținute Chanel, Dior sau Hermès, poșete Gucci, lângă cópii impecabil realizate la Apaca și pantofi de la Guban Timișoara.

Designerul Flora Năstase a analizat pentru click.ro ținutele celei care a fost, până în decembrie 1989, prima doamnă a țării. Decentă, fără extravaganțe, întotdeauna conformă cu evenimentul la care lua parte, Elena Ceaușescu a ieșit din scenă violent, în decembrie 1989, dar îmbrăcată într-un palton Yves Saint Laurent.

Elena Ceaușescu, în paltonul Yves Saint Laurent cu care a fost arestată, judecată și apoi executată în decembrie 1989
Elena Ceaușescu, în paltonul Yves Saint Laurent cu care a fost arestată, judecată și apoi executată în decembrie 1989

Într-o vreme în care, din prea multă relaxare sau, poate, din prea puțină consiliere de specialitate, prima doamnă a României ține prima pagină a ziarelor cu gafele ei vestimentare, iar președintele țării își poartă cușma în stilul dictatorului de tristă amintire, ne întoarcem în timp, într-o vreme în care creațiile marilor case de modă ale lumii erau accesibile doar unei elite foarte restrânse.

Prima doamnă a țării, Elena Ceaușescu, în mod evident neajutată de trăsăturile fizice, a adoptat un stil sobru, fără extravaganțe, a cărui eleganță era dată de croiala perfectă a hainelor, ”de firmă”, de la marile case de modă, sau imitații corecte realizate în întreprinderile autohtone.

Designerul Flora Năstase, primul producător autohton de haine de blană după 1990, a analizat pentru click.ro stilul Elenei Ceaușescu.  

  • Cat de coerent era stilul Elenei Ceaușescu, la dineurile cu omologii externi, întâlnirile prin țară cu clasa muncitoare și ieșirile nonformale la iarbă verde?

Elena Ceaușescu avea un stil decent. La întâlnirile oficiale, avea întotdeauna o ținută potrivită. Se îmbrăca de la casele modă mari ale lumii, iar ținutele alese nu erau potrivite doar cu evenimentul respectiv, ci și cu înfățișarea ei. Niciodată n-a avut ținute provocatoare sau ieșite din context, dimpotrivă, a adoptat un stil moderat, chiar dacă purta creații semnate de mari designeri ai lumii. Avea în dulap creații Dior, Hermès, purtate la vremea aceea doar de o anumită parte a nomenclaturii. Haina cu care a fost arestată era o creație Yves Saint Laurent.

  • Cât de mult i se potriveau alegerile făcute? Ce puneau în valoare și ce ascundeau? Ar fi putut face ceva mai inspirat la capitolul ăsta, ea sau stiliștii care o sfătuiau?

Elena Ceaușescu nu era o femeie frumoasă. Era foarte conștientă de acest lucru și de aceea ținutele ei erau neutre, nu aveau mari accente de feminitate. Erau decente și atât. Era consiliată în acest domeniu, un departament special se ocupa de partea aceasta. Ea purta însă foarte multe haine făcute în România, la Apaca sau la Târgu Mureș. Costumele sau ținutele dorite erau făcute special pentru familia Ceaușescu.

  • Cum comentați culorile alese?

Culorile erau neutre. Elena Ceaușescu nu a ținut niciodată să epateze sau să atragă privirile. Dimpotrivă, a promovat o imagine dură.

  • Cum arăta prin comparație cu celelalte doamne la întâlnirile oficiale?

În comparație cu celelalte doamne era neutră, potrivită evenimentului, dar fără accente de personalitate și strălucire. Nu a ținut să complexeze vreodată pe cineva la vreun dineu.

  • Cum se potriveau coafurile cu ținutele purtate?

Nu a încercat multe coafuri, ci un coc pe care l-a purtat 20 de ani, și apoi o coafură lejeră. Și culoarea părului era neutră, spre naturală. Machiajul, de asemenea, era unul neutru. Folosea rujuri, însa nu prea avea buze pe care să aplice rujul. Tot ce avea era foarte discret.

  • Ce o prindea mai bine, pantalonii, rochiile, deux pieces-urile?

A fost construită pentru deux-pieces. În pantaloni și ținute sport a apărut foarte rar. Avea pantaloni de sport cu însemne scandinave.

  • Care era calitatea accesoriilor: bijuterii, pantofi, genți, eșarfe?

Pantofi avea și de la Guban Timișoara, unul dintre cele mai cunoscute branduri din industria românească a ultimului secol, fără tocuri, în culori neutre.  Bijuterii nu prea purta, în afară de o broșă.

Faptul că Elena Ceaușescu era sfătuită de specialiști cum să se îmbrace este confirmat și de creatoarea de modă Zina Dumitrescu, într-un interviu pentru gazetamondena.ro.

„De look-ul Elenei Ceaușescu se ocupa Piți Vasiliu, care pe timpuri a avut una dintre cele mai faimoase case de modă din București, în perioada în care Bucureștiul era comparat cu Micul Paris. Ea nu avea haine urâte pe ea, dar nu știa să le poarte, le purta îngrozitor, stătea îngrozitor și nu știa să mergă, dar hainele erau de foarte bună calitate și bine făcute. De coafat se coafa de cele mai multe ori la cel mai mare salon din Paris.”

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
nicolae moromete desen florian marina
image
image
image
image
image
image
image png
man 979980 1280 jpg
banner pensii png
petre roman mineriada jpg
Ce s a aflat despre Elena Ceausescu la 33 de ani de la Revolutie  Obiectul pe care il avea la ea in ultima zi de viata 1 jpg
extensii gene pexels jpg
saptamana patimilor jpeg
Prințesa Diana și William  foto   GettyImages jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net