După 15 ani de muncă în Spania, și-a făcut în Buzău o livadă cu piersici de Paraguay

Ultima actualizare:

Piersica turtită şi dulce, un soi exotic din ce în ce mai căutat la supermarket, creşte acum şi în România. Iacob Nedelcu a lucrat multă vreme în Spania, dar a revenit în ţară şi a decis să înfiinţeze o livadă cu peste 700 de piersici Paraguay în comuna Berca (Buzău), pe un lot de 6.000 de metri pătraţi.

A muncit vreme de 15 ani în Spania, chiar într-o livadă cu piersici de Paraguay. Cucerit de gustul inconfundabil al fructelor turtite, buzoianul Iacob Nedelcu a adus puieţi din Spania, apoi i-a altoit cu corcoduşi şi alţi pomi fructiferi din România, pentru a obţine piersici rezistenţi şi adaptaţi climei noastre. El şi-a înfiinţat propria livadă în satul Pleşeşti (comuna Berca). Pomii au avut rod încă din al doilea an de la plantare. De cinci ani, fermierul culege, între lunile iunie şi august, piersici cu formă plată şi sâmburi mici. Pentru că sunt mai uşor de consumat şi de depozitat, aceste fructe sunt tot mai cerute de marile magazine. Ele diferă la gust de piersicile obişnuite, după cum spun cultivatorii.  „Toţi mi-au zis, când am cumpărat terenul, că n-o să fac nimic, dar le-am demonstrat că se poate şi la noi”, povesteşte Iacob Nedelcu pentru adevarul.ro. “Am fost şef de câmp în Spania. De ce la spanioli să meargă piersica Paraguay, iar la noi nu? Aşa că am hotărât să înfiinţez o livadă. Avem norocul că solul nostru este mult mai fertil, beneficiază de multă căldură şi soare, iar gustul fructelor este mult mai bun decât al piersicilor din Spania”, zâmbeşte fermierul. Toţi membrii familiei Nedelcu au învăţat tainele acestei culturi. La recoltare, ei ştiu cum trebuie să arate fructele bune pentru comercializare. În cazul în care culeg piersicile prea coapte, riscă să ajungă la piaţă cu marfa stricată. „Le culegem din pom când au o culoare roz închis. La supermarket trebuie să ajungă nu foarte coapte, pentru că, dacă le las mai mult, nu se mai cumpără. Ele se mai înmoaie în timpul transportului“, explică Aurelia Nedelcu, soţia fermierului din Pleşeşti. Adaptate foarte bine condiţiilor climatice de la noi, varietăţile de piersici turtite asigură atât producţii bune, cât şi o vânzare rapidă pentru cei care investesc în aceste soiuri. În ferma sa, Iacob Nedelcu a plantat patru soiuri de piersici turtite, cu perioade diferite de coacere a fructelor.

Culesul începe în iunie şi se încheie la sfârşitul lui august. „Fructele din livada noastră sunt bio, le stropim de cel mult două ori pe an, prin sistemul de picurare. Crengile sunt toaletate aşa cum trebuie, astfel încât coronamentul să permită o expunere cât mai mare la soare”, spune Ciprian Ungureanu, ginerele fermierului.

Fructele ajung în depozite din Constanţa, de unde se aprovizionează tot Litoralul românesc. Buzoianul susţine că vinde piersicile sub preţul mărfii de import, chiar dacă ale sale sunt mult mai gustoase. „Dacă piersica Paraguayos adusă din Grecia se vinde la angro cu 6 lei, noi am încercat să o dăm cu 5 lei. Şi am dat-o. Mulţi mâncau Paraguayos din Spania ori din Grecia şi au zis că nu erau dulci. Venind la noi în livadă, au mâncat şi s-a dus vorba cât de bune sunt, iar acum toată lumea caută piersica turtită din România”, se mândreşte Iacob Nedelcu.  Livada din Pleşeşti măsoară 6.000 de metri pătraţi, însă proprietarul intenţioneză să tripleze suprafaţa în următorii ani.

Piersicile sunt ambalate în lădiţe şi apoi iau drumul magazinelor
Piersicile sunt ambalate în lădiţe şi apoi iau drumul magazinelor

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
ghiseu
image
image
image
image
image
image
gradinita pexels jpg
icoana Becali jpg 2 jpg
ilustratie politie jpg
femeie batrana jpeg
gheorghe sarbu jpg
litoral jpg
new caledonia 1434179 1280 jpg
insula oi jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net