El cultivă cei mai scumpi ardei iuţi din lume

Ultima actualizare:

    Adrian Orza petrece  mult timp în sera de la ŞagFotografii: Facebook / Adrian Orza
Adrian Orza petrece mult timp în sera de la ŞagFotografii: Facebook / Adrian Orza

Pasionat de agricultură bio! Adrian Orza, fost viceprimar al Timişoarei timp de 12 ani, a dat lovitura. El a reuşit să obţină primele răsaduri din soiul Aja Charapita, cel mai scump ardei iute. “Preţul pare ireal, nu-mi vine să cred”, spune Orza, care a primit seminţele de la o prietenă din America.

Adrian Orza (49 de ani), în prezent consilier local independent în Timişoara, cultivă în sera sa de la Şag mai multe tipuri de ardei iute. De curând, agricultorul amator a izbutit să adapteze soiul Aji Charapita. “Am primit seminţele de la o prietenă din America. E prima dată când încerc şi am văzut că au germinat puţine, cam 15. Sper să crească şi ardeii”, povesteşte, entuziasmat, consilierul local. “Am reuşit şi cu alte soiuri complicate, cred că o să reuşesc şi cu acestea. Am înţeles că sunt câţiva cultivatori şi în Europa, care livrează unor restaurante de lux. Sunt şi iuţi, au şi aromă deosebită”, adaugă Orza. 


    Aşa arată ardeii de 25.000 de euro kilogramulFoto: odditycentral.com
Aşa arată ardeii de 25.000 de euro kilogramulFoto: odditycentral.com

Un kilogram de ardei iuţi din soiul Aji Charapita costă între 11.000 şi 25.000 de euro. Ardeii provin din Peru şi de câţiva ani s-a reuşit, cu mare dificultate, aclimatizarea lor în Europa. Aji Charapita diferă de alte soiuri de ardei iuţi, având forma unor boabe de mazăre. Este foarte căutat de restaurantele de lux, iar livrarea se face sub formă de pudră de boia, scrie adevarul.ro.


    Primele răsaduri de Aji Charapita
Primele răsaduri de Aji Charapita

Adrian Orza a reuşit să obţină răsaduri şi de la un soi foarte rar: „Se numeşte Chiltepin şi este, se pare, strămoşul ardeiului iute. Doar trei plante mi-au ieşit. Se spune că sunt ardeii iuţi pe care i-a descoperit Columb, când a ajuns în Americi, din greşeală. A crezut că a ajuns în India şi a găsit boabe de piper. De fapt, erau boabe de ardei iute”.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
ghiseu
image
image
image
image
image
image
sare epsom jpg
trandafiri pixabay jpg
Facerea Adam Capela Sixtina Michelangelo jpg
balonare jpg
bancomat pexels jpg
Poluare FOTO Shutterstock jpg
Mihai viteazul si doamna velica
aeroport pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net