Ei sunt îngerii păzitori ai lebedelor

Ultima actualizare:

    Pârâul din spatele casei, locul preferat al înaripatelor
Pârâul din spatele casei, locul preferat al înaripatelor

“Iarna nu-i ca vara” e o constatare cu care şi lebedele din Făgăraş sunt de acord. Dacă în sezonul cald plutesc aristocratic pe lacul Cetăţii Făgăraş, păsările îşi schimbă iarna domiciliul. Cum dă frigul, cele 17 lebede sunt duse în curtea inimoşilor soţi Vuţu, unde sunt îngrijite ca la carte.

Ce răsfăţ! Lebedele care trăiesc pe lacul Cetăţii Făgăraş sunt singurele păsări din România care au două “case”, pe care le schimbă în funcţie de anotimpuri. De la începutul primăverii, lebedele sporesc farmecul fortificaţiei din Făgăraş şi atrag tot mai mulţi turişti, care nu ratează ocazia unei fotografii de neuitat.

Când vine iarna, lebedele sunt duse la adăpost, în gospodăria soţilor Vuţu din Sâmbăta de Sus. „E a cincea iarnă când le luăm la noi. Ne-a fost tare dor de ele. Vara, când trecem prin Făgăraş, mergem să le vizităm. Dacă ne aud vocea, vin imediat la noi”, povesteşte, amuzată, Livia Vuţu. Nea Ioan, capul familiei, le dă boabe şi dimineaţa, şi seara. Înaripatele s-au obişnut cu programul, astfel că ştiu când se face ora mesei. „Stau cuminţi şi mănâncă. De-a lungul zilei, lebedele umblă prin curte şi par mulţumite”, explică gospodarul.


    Ioan şi Livia Vuţu
Ioan şi Livia Vuţu


    Dintre cele 17 lebede, doar două sunt negre
Dintre cele 17 lebede, doar două sunt negre

Pentru ca păsările să se simtă ca în mediul lor natural, autorităţile locale au căutat un loc care să îndeplinească toate cerinţele. Gospodăria soţilor Vuţu a fost alegerea perfectă, deoarece prin spatele casei trece un pârâu, care îngheaţă doar la temperaturi mai scăzute de  minus 20 de grade Celsius.


    “Fetele” se relaxează în curte după o masă copioasă
“Fetele” se relaxează în curte după o masă copioasă

Prin urmare, păsările se pot bălăci în voie. Lebedele îşi petrec timpul şi în fostul ţarc al oilor, în care se încălzesc şi în care dorm liniştite. Mai mult, s-au împrietenit şi cu Haiduc, câinele de pază, care dă vesel din coadă când se află în preajma lor. Cele 15 lebede albe şi cele două negre vor rămâne la Sâmbăta de Sus până la mijlocul lunii martie.

image
image
image
image
image
image
4 baza Sinaia jpg
Tudor Arghezi
cutremur napoli jpg
slabire medicament cura   foto pixabay jpg
sfintii imparati constantin si mama sa elena images jpeg
gradina bloc pexels jpg
extrageri loto
aeroport cluj pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net