Ea e bătrâna din satul părăsit

Ultima actualizare:

    Tanti Maria, în odăiţa modestăFoto: adevarul.ro
Tanti Maria, în odăiţa modestăFoto: adevarul.ro

La 75 de ani, tanti Maria se numără printre ultimii locuitori ai satelor din Ţinutul Pădurenilor (Hunedoara). Bătrâna trăieşte în sărăcie lucie, la marginea cătunului Grâne, alături de fiul său, de doi câini, cinci pisici şi 11 găini. O pensie de handicap şi una de urmaş sunt singurele venituri ale familiei.

Oamenii din Valea Tăhărăului îşi duc zilele într-una dintre cele mai izolate zone din Hunedoara. Tanti Maria şi fiul său locuiesc într-o casă înconjurată de pădure, la margine de lume. În odaia de zece metri pătraţi, bătrâna a înghesuit un pat, o sobă pe lemne, un televizor vechi, o masă şi două scaune, câteva vase. Cinci pisici cocoţate pe tăbliile patului îi ţin de urât femeii, în timp ce pune lemne pe foc pentru a coace gogoşi. Pe aceeaşi sobă, tanti Maria obişnuieşte să fiarbă zilnic apa adusă de la izvorul din vecinătatea casei sale din cătunul Grâne. Mai sus cu câteva sute de metri, la marginea satului, oamenii au transformat valea pârâului în rampă de gunoi. Apa e tot mai poluată, iar bătrânei nu-i rămâne decât s-o fiarbă. 

Veche de peste un secol, casa stă să cadă
Veche de peste un secol, casa stă să cadă

Casa a fost ridicată în urmă cu peste 100 de ani, din cărămidă, însă cu timpul s-a degradat. Femeia creşte 11 găini, păzite de doi câini gălăgioşi. O vie şi câţiva pomi fructiferi înseamnă toată avuţia ei, scrie adevarul.ro. „Cu ani în urmă, în valea noastră erau 24 de case. Acum au rămas câteva, cele mai multe părăsite. Soţul meu a murit acum 18 ani, iar după câteva zile s-a prăpădit şi mama. Câtă vreme braţele îmi sunt în putere, nu am de ce să mă plâng”, şopteşte bătrâna, sprijinită într-un toiag. Comuna Ghelari, unde femeia îşi mai trimite fiul să cumpere alimente, se află la aproape două ore de mers pe jos, pe o potecă de pădure.

Gospodăria femeii e la capătul satului
Gospodăria femeii e la capătul satului

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
ghiseu
image
image
image
image
image
image
pelerinaj sfantul dimitrie cel nou bucuresti program liturgic 864962 jpg
ulei de masline jpg
medic operatie pixabay
ilustratie politie jpg
kaufland jpg
images jpeg
sfantul mare mucenic iacob persul sfintii cuviosi natanael si pinufrie 158413 jpg
sare epsom jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net