E oficial! Sunt 11 români morți în cutremurul din Italia

Ultima actualizare:

    11 români şi-au pierdut viaţa în seismul din Amatrice, Italia
11 români şi-au pierdut viaţa în seismul din Amatrice, Italia

Un al 11-lea român a murit în urma seismului puternic produs miercuri, 24 august, în centrul Italiei, anunţă Ministerul Afacerilor de Externe (MAE). Autorităţile continuă demersurile pentru identificarea altor 14 români daţi dispăruţi în urma seismului. Alţi șase români sunt răniţi şi spitalizaţi, în stare stabilă.

UPDATE 22.00, 27 august: Numărul românilor morți în urma seismului din Italia a ajuns la 11, anunță MAE.

UPDATE 12.45, 27 august: Alți doi români și-au pierdut viața în urma cutremurului, potrivit stirileprotv.ro.

UPDATE 18:30 Oficial, opt români sunt pe lista celor care au murit. Cinci sunt răniți, iar 19 sunt dați dispăruți.

UPDATE 11.30 Ionuţ Vâlcu, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, a anunţat că, până acum, patru cetăţeni români din zona afectată de cutremurul din Italia au cerut să li se elibereze acte de identitate în regim de urgenţă, însă este posibil ca numărul lor să crească.

UPDATE 10.45. Cel de-al şaselea român din Italia în cazul căruia Ministerul de Externe a confirmat decesul, vineri dimineaţă, este copilul de 11 ani care era căutat sub dărâmături, la Amatrice, şi a cărui mamă a fost rănită şi se află în spital, a declarat, pentru News.ro, preotul din Fermo, Bogdan Gheorghică, preotul din Fermo care ajută la găsirea victimelor.

”Pe copilul de 11 ani l-au găsit aseară. Am vorbit deja cu rudele să vină să ridice trupul copilului”, a declarat Bogdan Gheorghică.

Ministerul Afacerilor Externe a anunţat, astăzi dimineaţă (26 august), că a fost confirmat decesul unui al şaselea cetăţean român. Referitor la cei cinci români răniţi şi internaţi în spitale din proximitate, medicii curanţi au comunicat Ambasadei României la Roma că starea acestora este momentan stabilă, viaţa nefiindu-le pusă în pericol.

Potrivit MAE, continuă demersurile pentru identificarea altor 17 cetăţeni români daţi dispăruţi, iar verificările în acest sens se efectuează în permanentă coordonare cu autorităţile italiene competente.

MAE reaminteşte că cetăţenii români afectaţi pot solicita asistenţă consulară la următoarele numere de telefon: Ambasada României în Italia - (0039) 06 835 233 58 şi (0039) 06 835 233 56,  Consulatul General al României la Bologna - (0039) 051 5872120 şi (0039)  051 5872209, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă.

Încă șase seisme în Italia

Șase cutremure de pământ cu magnitudinea s-au produs astăzi, 26 august, dintre care cel mai mare a avut magnitudinea de 4,pe scara Richter, la ora 4.28, în Amatrice (regiunea Lazio), una dintre localitățile afectate de seismul cu magnitudinea 6,2 care a zguduit în noaptea de marți spre miercuri centrul Italiei, relatează EFE.

Italia a declarat stare de urgenţă în regiunile cele mai grav afectate de seismul de miercuri, în timp ce speranţele de a mai găsi supravieţuitori scad de la o oră la alta. Premierul italian Matteo Renzi, care a convocat joi seară (25 august) o şedinţă de urgenţă a Guvernului, a decis să aloce, în prima etapă, 50 de milioane de euro pentru reconstrucţie.

Cel puţin 250 de oameni ar fi murit în cutremur, iar alte cel puţin 365 de persoane au fost rănite şi evacuate la spitale, potrivit unei estimări furnizate de Protecţia Civilă italiană. Cele mai multe dintre persoanele ucise sau rănite sunt turişti aflaţi în trecere, ceea ce complică identificarea corpurilor.

Au fost scoși din ruine 215 de persoane

Aproximativ 5.000 de persoane - inclusiv poliţişti, pompieri, militari sau voluntari - continuau să caute, cu ajutorul unor utilaje sau cu mâinile goale, supravieţuitori între dărâmături.

La căderea nopţii, echipele de salvare au anunţat că au scos 215 de oameni de sub dărâmături, dar, pe măsură ce au trecut orele, au fost recuperate numai cadavre, inclusiv de copii care îşi petreceau vacanţa de vară în regiune.

Majoritatea clădirilor din zona afectată au fost construite cu sute de ani în urmă, ceea ce explică distrugerea pe scară largă. Ministrul Culturii, Dario Franceschini, a spus că toate cele 293 de situri culturale din regiune, majoritatea biserici, s-au prăbuşit sau au fost avariate grav.  

Seismul a fost urmat de sute de replici, dintre care cea mai recentă joi după-amiază. Aceasta a avut magnitudinea 4,3 şi a aprovocat panică la Amatrice. Echipele de salvare au fost nevoite săă se pună la adăpost, în condiţiile în care vibraţiile au dus la căderea de noi pietre din clădiri istorice şi a desprins faţada bisericii, care atârnă periculos deasupra străzii.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
radiografie pulmonara shutter jpeg
image
image
image
image
image
image
Vipera neagră Foto Adrian Florin Vrăbiescu (2) jpg
Carne de pui jpg
Caine in cusca FOTO Shutterstock
image png
Zambet jpg
regele charles regina margareta jpg
Titanic  sursa   Shutterstock jpg
Atmosferă de poveste la Târgul de Paște de la Craiova foto yolomedia
image
actualitate.net
image
actualitate.net