Doi fraţi dorm în coteţul porcului

Ultima actualizare:

    Bunicii spun că doar atât  le pot oferi copiilor
Bunicii spun că doar atât le pot oferi copiilor

Caz cutremurător în judeţul Bacău. Rămaşi orfani de mamă şi părăsiţi de tată, Ionuţ (11 ani) şi Emanuel (13 ani), sunt obligaţi să suporte condiţii crude de viaţă. Micuţii trăiesc împreună cu bunicii lor într-o ruină şi dorm în coteţ, alături de porc.

Copiii povestesc că fratele cel mic, Cristian, născut cu o malformaţie a inimii este singurul care are "privilegiul" să doarmă în casă.

O casă de lut care se mai sprijină în patru pari, fără plafon, ai cărei pereţi stau să cadă în orice clipă. Jumătate din bordei s-a dărâmat în urmă cu două săptămâni.

A început să cedeze un perete, apoi să se încline altul, ca după câteva zile, la ultimele inundaţii, să se prăbuşească brusc întregul plafon.

"Noroc că nu era nimeni în cameră, că altfel sigur murea careva. Era camera băieţilor, iar ei erau pe afară", povesteşte Constantin Alec (56 de ani), bunicul băieţilor.

De atunci, Ionuţ şi Emanuel dorm în coteţ, alături de porc. De fapt, micuţii nu pot închide ochii toată noaptea. Dimineaţa se trezesc obosiţi şi cu ochii împăienjeniţi de nesomn nu doar din pricina mirosului, ci şi a gâzelor şi a frigului care se lasă peste noapte.

Carne sau dulciuri nu au mai văzut de câteva luni. La ultima cină au mâncat bureţi cu mămăligă.

simeon stalpnicul png

"Eu am cules bureţii din pădure, că după ploile astea au început să apară, iar mălaiul l-a primit bunicul de la o vecină", a spus Ionuţ, puştiul de 11 ani. Bunicii, alături de cei trei nepoţi, îşi duc traiul cu doar 500 de lei pe lună.

Peste 100 de lei lunar îi costă abonamentul la autobuz pentru ca băieţii, care sunt clasa a V-a, să ajungă la şcoală. Când nu au bani, merg pe jos mai bine de cinci kilometri, sau rămân acasă.

Emanuel spune că îi este ruşine şi nu a povestit niciodată colegilor săi în ce condiţii trăieşte acasă. "Nu le-am spus nici doamnei diriginte şi nici colegilor mei cum este acasă la mine. Nici că dorm cu porcul alături", susţine cu ochii în lacrimi băiatul de 13 ani.

Ionuţ îşi face lecţiile la lumânare

Lui Ionuţ îi place cartea şi spune că materia lui preferată este Limba Română. Îşi face temele, seară de seară, în singura odaie care mai stă în picioare, dar care are miros de mucegai.

Curent electric nu există, de aceea învaţă la lumina lumânării. "Am să mă duc de miercuri la şcoală, că vreau să iau note. Mi-am făcut şi tema la Română. Am avut de subliniat cu o linie subiectele şi cu două predicatele", a spus Ionuţ.

Click! spune

Reprezentanţii Protecţiei Copilului susţin că au amenajat deja două locuri pentru cei mici, într-un centru de primire a copiilor în regim de urgenţă, însă aşteaptă ancheta asistenţilor sociali din cadrul Primăriei Buhuşi.

Edilul spune că monitorizează situaţia copiilor, de ceva timp, şi că va avea grijă să le trimită haine şi alimente.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Mitsuko Tottori Japan Airlines FOTO EPA EFE jpg
image
image
image
image
image
image
Tokyo FOTO Shutterstock
euro valuta bani pixabay jpg
batrana flori getty jpeg
supa oase1 jpg
pod pixabay jpg
piatra neamt jpg
4325ad6e 8121 4bcc a4cc efe2d686fa2c jpeg
smoothie ovaz1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net