"Doamna de Cupru", în vizorul procurorilor

Ultima actualizare:

Poliţiştii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul I.G.P.R. au lua la puricat domiciliile unor persoane suspecte de evaziune fiscală. În vizorul anchetatorilor a intrat şi „Doamna de cupru”, aşa cum este cunoscută în branşă o controversată femeie de afaceri.

Poliţiştii efectuează miercuri 24 de percheziţii domiciliare, pe raza judeţelor Ilfov, Alba, Bihor, Cluj, Hunedoara, Olt, Maramureş şi Mehedinţi, la mai multe persoane fizice şi juridice, respectiv la domiciliile şi reşedinţele persoanelor şi la sediile şi punctele de lucru ale societăţilor implicate în săvârşirea unor infracţiuni de evaziune fiscală.

Două dintre percheziţii se desfăşoară la sediul SC RONOFER SRL, din Voluntari, şi la domiciliul administratorului firmei, Maria Gherghe, cunoscută în branşă şi ca "Doamna de cupru". Procurorii vor pune în aplicare 25 mandate de aducere a unor persoane implicate în cauză, în vederea audierii lor şi dispunerii de măsuri legale.

Din cercetări a rezultat faptul că, în perioada 2012–2014, administratorii a patru societăţi comerciale din judeţele Ilfov şi Hunedoara ar fi creat un circuit comercial fictiv, prin declararea unor operaţiuni comerciale inexistente, susţinute doar scriptic, prin facturi fiscale ce atestă vânzarea-cumpărarea de concentrat cuprifer, în scopul sustragerii de la plata impozitului pe profit prin diminuarea masei impozabile.

Prejudiciul cauzat prin sustragerea de la plata taxelor către bugetul de stat stabilit până în prezent este de aproximativ 1,1 milioane de euro.

Cine este „Doamna de cupru”? Conform informaţiilor furnizate de Ministerul Economiei, pentru zf.ro, producţia de concentrate de cupru (cu o puritate de 20%) a Cupru Min este achiziţionată de SRL-ul Ronefer Voluntari, o firmă cu şase angajaţi care a înregistrat în 2011 venituri de 39,4 milioane de euro. Firma este controlată de Maria Gherghe, care spune că lucrează pe cont propriu şi că este sprijinită de traderii internaţionali pentru a putea achiziţiona producţia Cupru Min.

Totuşi specialişti din sector spun că Ronefer este doar o verigă şi că jocurile sunt făcute la alt nivel probabil chiar de traderii Trafigura şi Marc Rich, care sunt nişte giganţi la nivel internaţional.

De asemenea, trecutul Mariei Gherghe arată că ea a fost conectată în lumea comercianţilor de metale de Conef, unde a fost asistenta directorului general, dar şi de oameni de afaceri puternici din businessul local, precum Nae Nicolae şi Emanoil Savin, primarul staţiunii Buşteni.

Datele de la Recom arată că Gherghe mai este implicată şi în alte cinci firme, respectiv Alex Time Impex, Ronexim Voluntari, Imram SRL, Acumulatorul Trading şi Acumulatorul Pantelimon, unele dintre ele fiind închise între timp.

În contextul informaţiilor legate de Maria Gherghe apare chiar şi numele unuia dintre candidaţi la primăria Capitalei, Silviu Prigoană.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
ghiseu
image
image
image
image
image
image
pelerinaj sfantul dimitrie cel nou bucuresti program liturgic 864962 jpg
ulei de masline jpg
medic operatie pixabay
ilustratie politie jpg
kaufland jpg
images jpeg
sfantul mare mucenic iacob persul sfintii cuviosi natanael si pinufrie 158413 jpg
sare epsom jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net