«Din pepenele ăsta mă răcoresc două zile!»

Ultima actualizare:

    Tanti Rozica Savu speră să vândă câteva tone de pepeni  în fiecare zi de caniculăFoto: Roberto Sălceanu
Tanti Rozica Savu speră să vândă câteva tone de pepeni în fiecare zi de caniculăFoto: Roberto Sălceanu

Va fi cald ca în Africa! Duminică (5 iulie), la orele prânzului, în vestul ţării erau deja 33 de grade, iar localnicii nu ştiau unde să se ascundă de arşiţă. De luni, se instalează canicula, iar în următoarele zile se vor înregistra până la 39 de grade.

Valul de căldură care a răpus Europa a ajuns duminică şi în ţara noastră. Vor fi până la 39 de grade în vestul ţării, motiv pentru care meteorologii au emis ”cod galben” de caniculă. În restul ţării, se vor înregistra frecvent peste 35 de grade. Atenţie! Nopţile următoare vor fi tropicale, cu temperaturi de peste 20 de grade.

Cum scapi de arşiţă dacă nu ai prea mulţi bani în buzunar şi nu eşti la mare? Cele mai ieftine metode să te răcoreşti în zilele fierbinţi sunt apa şi pepenele ieftin de la Dăbuleni.Pe tanti Rozica Savu am găsit-o la tarabă, în Piaţa Obor din Capitală. Vinde pepeni de la ea de acasă, de la Dăbuleni, cu 1,50 lei/kg. Mari, zemoşi şi foarte dulci, după cum îi laudă. Săptămâna trecută, când a plouat în Capitală, a vândut doar o tonă de lubeniţe pe zi.


    Domnul Gică  a ales cel mai  mare pepene  de DăbuleniFoto: Roberto Sălceanu
Domnul Gică a ales cel mai mare pepene de DăbuleniFoto: Roberto Sălceanu

Domnul Gică  a ales cel mai  mare pepene  de Dăbuleni
Domnul Gică a ales cel mai mare pepene de Dăbuleni

”Să vină, maică, să ia marfă de la mine, că e ieftin şi ţin de sete”, ne-a spus tanti Rozica. Bucureşteanul Gică a auzit-o şi s-a oprit să cumpere. ”Dacă tot vine canicula, pepenele ăsta uriaş mă va răcori două zile. După aceea, facem din nou aprovizionarea”, ne-a spus bărbatul.

Şi la Fântâna lui Bucur era coadă. Doamna Viorica a venit cu cinci bidoane goale, de câte cinci litri. ”Iau apă pentru mai multe zile, ca să nu fiu nevoită să ies din casă. Se anunţă caniculă mare şi vrea să fiu sigură că am cu ce să mă răcoresc”, ne-a spus femeia.

Bucureştenii au luat cu asalt  tarabele cu lubeniţe,  din Piaţa Obor
Bucureştenii au luat cu asalt tarabele cu lubeniţe, din Piaţa Obor

Sfaturi pentru zilele fierbinţi

De luni, plimbarea devine o aventură. În mijloacele de transport în comun abia se poate respira, iar pe stradă nu prea sunt locuri cu umbră.

O soluţie e să stai în casă. Dacă ai aer condiţionat, acum este timpul să îl foloseşti. Nu uita că trebuie să închizi geamurile şi să tragi draperiile sau jaluzelele.

A fost coadă ieri la  apa de izvor, de la  Fântâna lui Bucur
A fost coadă ieri la apa de izvor, de la Fântâna lui Bucur

Specialiştii spun că între orele 11.00 şi 18.00 e periculos să stai în bătaia soarelui, dacă nu te protejezi cu pălărie, haine uşoare şi deschise la culoare.Este important ca în zilele de arşiţă să te hidratezi. Berea nu este o soluţie, ci apa, fructele şi legumele bogate în vitamine şi apă. Este recomandată apa minerală care completează sărurile pierdute prin transpiraţie.Ţările din Europa sunt pârjolite

Aerul fierbinte a urcat din deşertul african Sahara  şi a lovit în plin ţări neobişnuite cu temperaturi de 39 -40˚C. În timp ce în Tunisia, în nordul Africii, erau duminică doar 30˚C, europenii asaltau fântânile arteziene şi s-au jucat cu pistoalele cu apă, pentru a se răcori sub soarele nemilos. Chiar şi în ţările scandinave sunt temperaturi uriaşe pentru această zonă: 25˚C la Oslo şi 28˚C la Stockholm. Duminică, în estul Poloniei, nordul Spaniei şi în Cehia era alertă de ”cod roşu” de caniculă, iar în Italia era ”cod portocaliu”. Curentul de aer fierbinte se deplasează spre estul continentului, iar în ţara noastră se va simţi din plin începând de mâine.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
lapte pixabay jpg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
sofer pexels jpg
napoleon foto profimedia
image
actualitate.net
image
actualitate.net