De la producător la magazin, legumele cresc în preţ şi scad în greutate

Ultima actualizare:

Că legumele din magazine sunt de câteva ori mai scumpe decât la producător, ştie toată lumea. Interesant este că preţul creşte direct proporţional cu mărimea, numai că în sens invers: dovlecii de Lunguleţu ajung la Bucureşti de cinci ori mai scumpi, şi tot de atâtea ori mai mici.

Reporterii Click! au mers la Lunguleţu – Dâmboviţa şi au luat pulsul pieţei în cea mai cunoscută zonă legumicolă din sudulţării. Dezastru total! Varză, cartofi, ceapă roşie sau albă, saci întregi sau chiar remorci de câteva tone zac aruncate pe câmp, la marginea localităţii. Nimeni nu se înghesuie să le cumpere, în ciuda preţurilor mici. Puţinele legume care se vând, pleacă de acolo aproape gratis şi ajung în Bucureşti chiar şi de cinci ori mai scumpe. 

„Vin samsarii şi cumpără varză cu 30 de bani şi o duc la oraş la tarabă, cu 1,5 lei, poate chiar mai mult. Nici 10% din ce producem nu vindem. Eu nu ştiu de unde apar legumele la Bucureşti, că de la noi sigur nu. Pepenii nici nu i-am cules de pe câmp, i-am lăsat să putrezească. Ce sens are să tocmesc om cu ziua, dacă nu iau nici 20 de bani pe kilogram? Dovlecii plăcintari abia se vând cu 30 de bani. Uitaţi cum stăm cu marfa la poartă”, ne-a spus Andreica Ghinea (53 de ani), o legumicultoare din Lunguleţu.

Laţaţa Florina, câteva case mai încolo, grămada de dovleci-gigant este înaltă cât gardul. Un plăcintar cântăreşte nu mai puţin de 30 de kilograme. E drept, lumea îi cumpără mai mult pentru ornament, însă prin hipermarketuri, noi abia am găsit un dovleac de 4-5 kilograme, la 1,5 lei/kilogram. 

Astea da legume uriaşe!

Morcov –  7,9 kilograme
Morcov – 7,9 kilograme

Dovlecii-gigant de Lunguleţu pot candida cu succes pentru un loc în topul celor mai mari legume din lume. Într-o competiţie din Marea Britanie, un legumiculor a câştigat premiul întâi cu o ceapă care cântăreşte 15,10 kilograme. 

Ceapă –  15,10 kilograme
Ceapă – 15,10 kilograme

Un alt loc fruntaş a ocupat Paul Bastow – cu o varză de 25 de kilograme. Fermierul a avut nevoie de o roabă ca să transporte leguma. Şi morcovul de 7,9 kg a stârnit invidia fermierilor din toată lumea, la expoziţia de legume-gigant din Marea Britanie. 

Varză –  25 kilograme
Varză – 25 kilograme

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
Taxe impozite calculator FOTO Shutterstock
Cuplu de romani spania Captura Antena 3 jpg
titanic adobestock jpg
plante de apartament beneficii si ingrijire jpeg
Castelul Nopcsa din Săcel  Foto Daniel Guță  ADEVĂRUL (3) jpg
Ioana Ancuţa Popoviciu judecatoare accident 2 Mai jpeg
Hotelul de Gheata Balea Lac jpeg
seva mesteacan
image
actualitate.net
image
actualitate.net