De ce nu erau transferate victimele din Colectiv: „Ne facem de râs”

Ultima actualizare:

    Tatăl uneia dintre victimele de la Colectiv acuză conducerea ATI că nu a vrut să transfere rănițiiFoto: Arhiva Click!
Tatăl uneia dintre victimele de la Colectiv acuză conducerea ATI că nu a vrut să transfere rănițiiFoto: Arhiva Click!

Noi detalii cutremurătoare ies la iveală despre răniții din Colectiv care au sfârșit în spitalele bucureștene, dar și în cele din afara țării. Tatăl lui Alexandru Hogea, cea de-a 60-a victimă, a făcut dezvăluiri șocante despre conducerea ATI (Secția de Anestezie și Terapie Intensivă), care nu a vrut să îl mute mai repede pe fiul lui la o unitate sanitară din străinătate, ca să nu se facă de râs.

Jurnalistul Cătălin Tolontan a publicat un reportaj pe site-ul lui personal, tolo.ro, despre cazul lui Alexandru Hogea, tânărul de 19 ani rănit în Colectiv, care și-a pierdut viața la o clinică din Viena, pe 22 noiembrie. Tatăl lui, Narcis Hogea, a declarat pentru sursa citată că „În acte scria că starea lui Alex se îmbunătățea, dar șeful de la ATI și directorul ne speriau că e rău ca să explice de ce nu vor să-l transporte. Au zis că nu pleacă din spital că se fac de râs în străinătate”.

„Pe un părinte l-au anunțat, în fața tuturor, că i-a murit copilul”

Alexandru Hogea a murit la Viena, pe 22 noiembrie
Alexandru Hogea a murit la Viena, pe 22 noiembrie

„La Spitalul Municipal de Urgență, rudele stăteam în amfiteatru, ceea ce era civilizat. Dar când ne strângeau de două ori pe zi, doctorul Boroș, șeful de la ATI, anunța starea fiecărui rănit tare, de față cu ceilalți, Zicea ceva de genul «Hai că i-am salvat și azi». Pe un părinte l-au anunțat, în fața tuturor, că i-a murit copilul, de a căzut omul pe masă de durere”, a mai spus Narcis Hogea.

De asemenea, mama lui Alexandru Hogea, Mihaela, regretă că nu a vorbit despre cum au fost tratați răniții încă de la început: „Ne întrebăm dacă nu cumva fiind de bun-simț și nepovestind publicului ce ni s-a întâmplat nouă, părinților, nu le-am luat copiilor ceva din șansa de a trăi.

„A mai plecat una în străinătate și ne-am făcut de râs”

Deși părinții lui Alex aveau speranțe, atitudinea conducerii secției ATI și a spitalului s-a schimbat radical după 5 noiembrie. Cu  o zi înainte, Narcis Hogea primise un telefon în care i se spunea că fiul lui a fost ales dintre răniții grav, fiind în starea cea mai bună, și că ar putea fi transportat la spitalul AKH din Viena.

„Schimbarea a apărut imediat în atitudinea conducerii secției ATI și a spitalului față de noi (...) De fapt, noi am simțit la Spitalul Municipal de Urgență că se activase altceva. Se activase o operațiune de descurajat orice mutare a răniților în străinătate”.

De asemenea, părinții lui Alex știau că fiul lor a avut arsuri de 30-35% din suprafața corpului, nu de 40-50% cum scria în formularul de transfer. Se pare că modificarea ar fi survenit atunci când tânărul urma să fie trimis în străinătate, „unde medicii de la Bruxelles și-ar fi făcut propria măsurare a gradului de aruri și românii nu aveau chef să se facă de râs”.

 Totodată, o sursă medicală, citată de tolo.ro, a declarat că doctorul Cristian Boroș fost auzit strigând pe hol că „De aici nu pleacă nimeni, a plecat una la alt spital în străinătate și ne-am făcut de râs că nu știm să tratăm plăgile”.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Un avion militar ucrainean a intrat în spațiul aerian al României  A fost interceptat și escortat pentru aterizare imediată la Baza 95 Aeriană Bacău jpeg
image
image
image
image
image
image
Vasile Banescu foto Basilica jpg
autospeciala politie jpg
lucruri despre elefanţi jpeg
Mihai Leu jpg
Meghan Markle  GettyImages jpg
accident Vrancea jpeg
furtuni ploi jpeg
Spania jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net