De ce ne îmbolnăvim de COVID-19 dacă suntem vaccinaţi: 4 factori care cresc riscul

Ultima actualizare:

    foto: Unsplah.com
foto: Unsplah.com

În valul 4 al pandemiei, mulţi români vaccinaţi anti-COVID-19 s-au îmbolnăvit şi chiar au murit. Însă riscul de infectare, în ciuda vaccinului, nu este egal pentru toată lumea, existând patru factori care cresc această ameninţare, potrivit news.ro.

  • Tipul de vaccin. Vaccinul Pfizer, cel mai răspândit în lumea occidentală, are o eficienţă de 95% în ceea ce priveşte reducerea infectării. Moderna are 94%, Johnson & Johnson - 66%, iar vaccinul AstraZeneca - 70%.
  • Timpul scurs de la primirea ultimei doze. Imunitatea dată de serul Pfizer, de exemplu, se diminuează în primele patru-şase luni de la a doua doză.  Acesta este motivul pentru care multe ţări au decis să vaccineze populaţia cu o a treia doză de rapel.
  • Variantele coronavirusului. SARS-CoV-2 a suferit anumite mutaţii, care, la rândul lor, au generat o varietate de tulpini tot mai contagioase.  Eficacitatea a fost calculată în raport cu prima variantă a coronavirusului. Acum, Pfizer are o eficacitate de 93% împotriva variantei Alpha şi 88% faţă de Delta.
  • Sistemul imunitar. Rezistenţa organismului scade odată cu vârsta. Iar afecţiunile medicale cronice sau pe termen lung pot slăbi răspunsul imunitar. Din acest motiv, persoanele în vârstă şi cele care sunt imunodeprimate tind să dezvolte mai puţini anticorpi după ce au fost vaccinate, fiind considerate mai vulnerabile la infecţii.

Studiile medicale au demonstrat însă că, în majoritatea cazurilor, persoanele vaccinate pot face, chiar dacă se infectează, forme mai uşoare de boală faţă de cele nevaccinate.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Homo erectus – primii hominini care au depășit „rubiconul cerebral” jpeg
image
image
image
image
image
image
tomatoes 1561565 1280 jpg
camera de aur pelisor jpg
maria vacarescu  jpg
bebelus bona imagini jpg
mana maicii domnului jpg
ploaie jpg
ion luca caragiale captura video jpg
church 407846 1280 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net