«De ce medicii primesc lefuri duble şi profesorii doar 3-4 lei?»

Ultima actualizare:

     Legea salarizării a băgat zâzanie între bugetarii din Educaţie şi cei din Sănătate
Legea salarizării a băgat zâzanie între bugetarii din Educaţie şi cei din Sănătate

Să moară şi capra vecinului! Pe acest principiu merg profesorii care nu vor să accepte nici în ruptul capului ca medicii şi asistenţii să primească lefuri mai mari începând din această vară. Consideră că sunt nedreptăţiţi şi ameninţă cu grevă generală.

Legea salarizării unitare a fost de la bun început o bombă cu efect imediat. Nici nu a apucat ministrul muncii, Dragoş Pîslaru, să explice cum a gândit modelul Ordonanţei de Urgenţă pe care a propus-o că sindicaliştii din Educaţie au şi sărit la atac. “Un asistent universitar rămâne la acelaşi salariu. Să-mi aducă Guvernul asistenţi la ore. Să vedem cine se va mai angaja pe 1.700-1.800 de lei impozabili. Nu ne asumăm Ordonanţa! Nu o susţinem şi sunt dezamăgit de importanţa pe care Guvernul o acordă Educaţiei”, s-a revoltat Anton Hadăr, liderul Alma Mater. Şi reprezentanţii învăţământului preuniversitar au avut aceeaşi reacţie şi au ameninţat cu grevă generală, iar pe 1 iunie vor organiza un marş, pe traseul Piaţa Victoriei - Cotroceni sau Piaţa Constituţiei - Palatul Victoria. Sindicaliştii din Educaţie sunt deranjaţi de faptul că legea se apleacă mai mult spre cei din Sănătate, care vor primi corecţii salariale, în unele cazuri, chiar şi de 200%.

“Un medic care acum are un salariu de 1.400 de lei ar primi chiar şi 3.000 de lei după noul proiect. Corecţia se va raporta la salariul cel mai mare aflat în plată. În cazul profesorilor, corecţia este nesemnificativă, pentru că nu există problemele din Sănătate”, ne-a explicat Dumitru Costin, liderul Blocului Naţional Sindical. ”Suntem conştienţi că este şi Educaţia importantă, dar discutăm acum despre ce putem să facem. Nu putem corecta toate problemele din sistem”, a răspuns Dacian Cioloş la criticile sindicaliştilor. Dar Marian Eftime, profesor de fizică la o şcoală generală din Capitală nu înţelege gândirea celor care “taie şi spânzură”. “Care e diferenţa dintre mine şi un medic rezident? Şi eu mi-am tocit coatele pe băncile şcolilor, şi eu învăţ toată viaţa mea ca să fiu în pas cu cerinţele, şi eu am de întreţinut o familie. De ce îmi dau 3-4 lei în plus la leafă şi în spitale vor fi şi salarii care se dublează?”, ni s-a plâns dascălul.

“E o bătaie de joc. Am noroc cu părinţii. Locuiesc la ei, mănânc de la ei. Ca cei mai mulţi  dintre noi, mă îmbrac de la second hand. În pauze noi mâncăm un covrig, în timp ce elevii noştri au telefoane de ultimă generaţie şi se îmbracă modern. Dacă îmi vor da 2 lei în plus la salariu am să cumpăr doi covrigi în plus”, ne-a spus şi Mihaela Barbu, o tânără profesoară de Română, din Bucureşti, care primeşte în mână doar 925 de lei. Potrivit noii grile, profesorii care au sub doi ani de experienţă vor avea un salariu de 1.295 de lei, învăţătorii din aceeaşi categorie - 1.163 de lei, iar educatorii cu vechime între doi şi şase ani - 1.004 lei.  Proiectul gândit de Pîslaru rezolvă inechităţile din sistemul medical, astfel că toţi doctorii care au acelaşi grad şi aceeaşi vechime să aibă şi acelaşi salariu, nu ca acum. Spre exemplu, medicii primari cu gradaţia 5 vor avea salariul maxim de 5.105 lei, iar ca să se ajungă la acest plafon majorarea se va face în funcţie de leafa din prezent. Pentru cel care are un salariu de 4.058 de lei, creşterea va fi de 1.047 de lei, în timp ce pentru colegul care are 4.754 lei, majorarea va fi de 351 de lei. La fel ca şi medicii, profesorii vor fi premiaţi pentru competenţă şi vor primi bonusuri. 2,4 miliarde de lei sunt disponibile pentru corecţiile salariale a 1.219.335 de bugetari. 

Funcţionarii publici vor lua şi ei bani în plus 

Şi funcţionarii publici din administraţia centrală vor avea parte de corecţii salariale. Lefurile lor au fost stabilite la 70% din nivelul salariilor angajaţilor de la Secretariatul General al Guvernului.  Nivelul concret urmează să fie stabilit prin ordin comun al Secretariatului General al Guvernului şi al ordonatorilor principali de credite. 

Poliţiştii şi-au secretizat salariile

Sindicaliştii din alte domenii sunt nemulţumiţi de faptul că lefurile celor din Apărare şi Ministerul de Interne au fost secretizate, astfel că nimeni nu se poate raporta la câştigul lor. Liderul BNS, Dumitru Costin, spune că acest lucru s-a întâmplat săptămâna trecută la cererea generalilor. ”Înţeleg că sunt unele salarii care sunt trecute la secret. Dar de ce toate? Cu ce este afectată securitatea naţională dacă ştim cât câştigă agentul din colţ?!”, s-a întrebat retoric sindicalistul. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Persoană care trimite mesaje pe Whatsapp Foto Pixabay
image
image
image
image
image
image
cladiri  jpg
limitator viteza jpg
bloc pexels jpg
test bețe de chibrit jpeg
stema Romaniei  jpeg
index logo webp
vitamine esentiale pentru mamele care alapteaza jpg
rosii  jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net