Dau cu ceară pe mere ca să-ţi plouă-n gură!

Ultima actualizare:

    Odată răzuit,  mărul îşi pierde  din ”frumuseţe”Foto: Dorin Constanda
Odată răzuit, mărul îşi pierde din ”frumuseţe”Foto: Dorin Constanda

Nici merele nu mai sunt ce au fost odată! Ceruite şi lustruite, fructele par ca din poveşti. În acest fel, nimeni nu ştie că au fost culese cu şase luni în urmă şi, în plus, rămân “tinere” până când ajung în punga noastră.

Importatorii caută profitul cu lumânarea! Nu vor să piardă şi să arunce merele care se strică uşor, mai ales când ele vin de departe. Reporterii Click! au găsit într-un lanţ de supermarketuri din Capitală mere aduse din Italia.

Roşii, lucioase şi lustruite îţi iau ochii de la distanţă. Nu-i nimic natural! Abia când dai cu unghia vezi că de fapt sunt învelite într-un strat fin de ceară ca să poată rezista pe timpul transportului, în depozit şi la raft cu lunile. Aşa le cumpărăm de la magazin şi aşa le mâncăm, pentru că apa nu spală această substanţă. Întrebarea este dacă ceara este sau nu toxică. 

„Mărul, în starea sa naturală are deja coaja cerată. Este ca o răşină pe care o produce în mod natural. Producătorii care exportă, trec merele printr-un flux de ioni şi de apă amestecată cu ceară. Procesul are rolul de a îngreuna deshidratarea fructului, care astfel are o perioadă mai lungă de valabilitate la raft. E vorba de o ceară alimentară, care nu e toxică”, a explicat Aurel Tănase, preşedintele Organizaţiei Interprofesionale pentru Produse Agroalimentare legume, fructe din România.

Pe de altă parte, sunt voci care spun că sunt şi producători fără scrupule care folosesc o ceară pe bază de hidrocarburi aromatice, care este dăunătoare pentru sănătate.


    La raft, merele lucesc  precum cele din basmeFoto: Dorin Constanda
La raft, merele lucesc precum cele din basmeFoto: Dorin Constanda

”Cel mai bine ar fi ca oamenii să evite magazinele şi să cumpere fructe din piaţă, de la ţăranii noştri. Eu aşa fac, îi întreb ce metode folosesc ca să le păstreze peste iarnă. Le ţin în ziare, în nisip, nicidecum nu le dau cu ceară. Chiar dacă merele sunt mici, deshidratate, pistruiate, să le cumpere. Înseamnă că sunt naturale”, ne sfătuieşte nutriţionistul Cornelia Marin.

Pe lângă faptul că procedeul prelungeşte viaţa merelor, vorbim şi despre o strategie de marketing practicată încă din 1920. Fructul frumos te atrage şi îl cumperi. Ba chiar este mai scump. Se vinde la bucată şi costă 2,49 lei în marile magazine. Asta în timp ce pe patru mere normale am dat 1,21 lei. 

Aşa dai jos ceara de pe fructe!

De curiozitate am cumpărat un măr ”Bot de iepure” ceruit. La început nu mi-am dat seama că este învelit în această peliculă, până când am început să-l scrijelesc cu unghia. Atunci, am observat că o pojghiţă destul de groasă de ceară se desprinde de pe el.

Dacă-l mănânci fără să-l cureţi, este amar. Iată ce trebuie să faci ca să scapi de ceară! Ai nevoie de: o perie, bicarbonat de sodiu şi suc de lămâie. În primul rând, umpli chiuveta cu apă călduţă, apoi adaugi o lingură de suc de lămâie şi una de bicarbonat de sodiu.

Bagi fructele în acest lichid şi le laşi câteva minute până când ceara se înmoaie. După care le freci cu peria. Îţi dai seama că ai eliminat ceara, dacă apa devine tulbure.

image
image
image
image
image
image
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
alba renai jpg
431583518 952319999577748 595215102330126423 n jpg
gradina Keukenhof olanda profimedia jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net