Dansul Ursului, subiect de primă pagină în New York Times. Foto inedit

Ultima actualizare:

    Imaginile au fost surprinse de o fotografă pe jumătate româncăfoto: Diana Zeyneb Alhindawi
Imaginile au fost surprinse de o fotografă pe jumătate româncăfoto: Diana Zeyneb Alhindawi

Dacă pentru americani amintirea din copilărie legată de perioada Crăciunului este să stea la o masă alături de familie şi să deschidă cadouri, pentru o fotojurnalistă pe jumătate româncă "Dansul Ursului" este momentul din an care îi trezeşte nostalgie. Diana Zeyneb Alhindawi a realizat o serie de imagini care surprind această tradiţie românească.

"Dansul Ursului" din Comăneşti a ajuns în paginile New Tork Times prin fotografiile Dianei Zeyneb Alhindawi, care a suprins vechiul obicei din Valea Trotuşului, unde urşii fioroşi alungă de Crăciun spiritele rele. Reportajul descrie cum acest obicei era un moment aşteptat tot anul pentru locuitorii din zona săracă a Bacăului.

Dansul bărbaţilor costumaţi în piei de urs a rămas întipărit în amintirea Dianei Zeyneb Alhindawi (36 de ani). Tânăra şi-a petrecut primii opt ani din viaţă în casa bunicilor ei din Valea Trotuşului. Ea îşi aminteşte perfect cum bărbaţii astfel costumaţi dansau în sufrageria bunicilor ei.

Cu o mama româncă şi un tată student irakian, Zeyneb Alhindawi a fugit din România în 1987, a trecut prin taberele de refugiaţi din Iugoslavia şi a reuşit să se stabilească în Canada. Familia s-a mutat mai târziu,în 1993, în America. Pentru locuitorii din Moineşti, familia Dianei Zeyneb Alhindawi era cea care a reuşit să ajungă în ţară tuturor posibilităţilor şi să scape din dictatură lui Ceauşescu.

 "Era frumos să te trezeşti într-o dimineaţă cu zăpadă, din decembrie, şi să auzi zgomotul tobelor şi ecourile cântecelor din vale. Trupele de urşi veneau din uşa în uşa şi cu toţii îi lăsau să între. Erau foarte exuberanţi şi dădeau haotic din cap, provocând un dezastru în jur atunci când zăpada de pe ei începea să se topească”, a povestit ea pentru New York Times. 

Bărbaţii costumaţi în piei de urs dansează în casele oamenilor
Bărbaţii costumaţi în piei de urs dansează în casele oamenilor

Alhindawi e explicat că obiceiul a ajuns pe meleagurile noastre odată cu romii, care au venit din India acum câteva secole. Bunica fotografei îşi aminteşte că romii din sat plimbau puii urşilor din uşa în uşa în timpul iernii. Atunci când urşii îmbătrâneau, ei ajungeau să danseze pentru săteni în schimbul unor bănuţi. Fotografa a spus că nu ştie când obiceiul a fost adoptat de români, iar urşii vii au fost înlocuiţi de bărbaţi vânjoşi acoperiţi cu piei de urs.

Fotografiile au fost realizate de Diana Zeyneb Alhindawi în Comăneşti, după ce mama acesteia şi-a sunat prietenul din copilărie pentru a îi cere ajutorul. Diana şi-a petrecut mai multe zile împreună cu trupa de urşi dansatori ai lui Dumitru Toloacă, dar şi cu alte trupe din satele din vale. Diana Zeyneb Alhindawi a studiat neurologie la Universitatea John Hopkins. Acum mai mult de doi ani, Alhindawi s-a dedicat fotojurnalismului.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Homo erectus – primii hominini care au depășit „rubiconul cerebral” jpeg
image
image
image
image
image
image
Ce este asigurarea profesională IT și cine este obligat să o aibă în România jpg
rhubarb 3399627 1280 jpg
port ovidiu jpg
tomatoes 1561565 1280 jpg
camera de aur pelisor jpg
maria vacarescu  jpg
bebelus bona imagini jpg
mana maicii domnului jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net