Dacian Cioloș, „luat la rost” de Andreea Esca: „A fost o nebunie să accept funcția de premier”

Ultima actualizare:

    Știrista l-a intervievat pe fostul premierFoto: Facebook
Știrista l-a intervievat pe fostul premierFoto: Facebook

Un interviu inedit! Sâmbătă (18 februarie), Andreea Esca l-a „luat la întrebări” pe fostul premier al României, Dacian Cioloș, la Europafm. Acesta a vorbit sincer despre viața personală, copilărie, dar și de perioada de un an în care a fost prim-ministru.

Despre anul tumultuos în care a fost prim-ministru, Dacian Cioloș a spus că a fost intens: „Lumea a început să mă cunoască mai mult după nebunia pe care am făcut-o să accept să fiu premier, pentru că...da, a fost o nebunie să accept asta. (...) Acum, încerc să îmi regăsesc reperele. Eu mi-am planificat anumite lucruri pe termen mediu, dar nu am putut să le îndeplinesc pe toate, deoarece am avut parte de surprize. Eu și soția, Valerie, încercă să stăm mai mult împreună, să vorbim de ce s-a întâmplat în anul care a trecut”.

„Cel mai important lucru pe care l-am învățat a fost omenia”


    Dacian CioloșFoto: Facebook
Dacian CioloșFoto: Facebook

Despre copilărie, Dacian Cioloș a vorbit cu duioșie: „Eu sunt un timid care trăiește prin ritmul naturii. M-am născut în orașul Zalău, în județul Sălaj. Părinții au locuit la bloc, dar eu mi-am petrecut mare parte a copilăriei în satul Pericei, la casa bunicilor. De la familia mea am învățat că munca este viață. De la bunicul meu am învățat că miezul lumii e în oameni și în pământ și că agricultura oferă un raport corect cu lumea. Am copilărit într-o comunitate – oamenii ieșeau împreună la muncă la câmp, erau legați de pământ, de tradiții. Sunt învățăminte pe care le port cu mine mereu (...) La Liceul Agroindustrial Șimleul Silvaniei, odinioară „Școala Țărănească”, am mers din pasiune pentru agricultură, nu neapărat în acord cu părinții mei, care vroiau să mă vadă studiind mate-fizică sau un alt domeniu care li se părea mai de prestigiu. Apoi, din aceeași dorință de a îmbina un parcurs profesional cu pasiunea mea, am absolvit Facultatea de Horticultura a Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca. În perioada studenției am petrecut mai multe vacanțe în stagii la ferme din Franța. Apoi, am avut șansa unei burse guvernametale în Franța unde, în 1996, am obținut o diplomă de studii aprofundate la Școala Națională Agronomică de la Rennes. Un an mai târziu, am absolvit un master știintific la Școala Națională Superioară Agronomică și Universitatea Montpellier I. A fost perioada mea de călător, de maturizare, de îmbogățire a rădăcinilor cu alte viziuni, istorii, orizonturi. Tot atunci am cunoscut-o și pe Valerie, soția mea. Vorbea deja românește și pasiunea ei pentru România și tradițiile românești ne-a adus împreună”.

Familia îl alinta „Daci”

Părinții lui au fost funcționari, tatăl a lucrat în Poliție, iar mama lui a muncit într-o centrală telefonică. A fost apropiat de amândoi, iar părinții și bunicii îl alintau „Daci”. Despre viața la țară și copilăria într-o comunitate mai restrânsă, Dacian Cioloș a spus că l-a ajuntat să se formeze ca adult: „Cel mai important lucru pe care l-am învățat a fost omenia, adică respectul față de celălalt. Ajutorarea oamenilor e un lucru firesc. Am învățat că trebuie să respecți oamenii, chiar dacă nu ești de acord cu ei”.

Bunicul său încă trăiește, iar anul acesta va împlini 96 de ani. Fostul premier a mărturisit că i-a dat emoții bunicului, care nu-și dorea ca el să fie nici măcar ministru, considerând că dacă a învățat o meserie, respectiv aceea de inginer agronom, să o practice și să nu se amestece în politică. 


    Dacian Cioloș, alături de bunicul săuFoto: Facebook
Dacian Cioloș, alături de bunicul săuFoto: Facebook

„Am fost un copil timid”

Întrebat de Andreea Esca dacă a făcut „prostii” când era mic, Dacin Cioloș a relatat o întâmplare de la grădiniță: „Am fost cuminte pentru că am fost timid. Mai făceam și năzbâtii, mai ales la țară, dar și când eram la Zalău. Îmi tot amintesc când mă duc la Zalău și văd câmpul acela, eram la grădiniță, cred că aveam patru ani. Educatoarea ne dusese să vizităm o fabrică, să vedem cum e câmpul muncii. Am fost foarte curioși să vedem mastodonții ăia. La nici o săptămână după asta, eram la camin, ne scoseseră afară în curte și cu încă doi colegi de grupă am ieșit pe furiș din curtea căminului și am luat-o pe câmp. Ne-am dus la uzină să vedem mai pe îndelete ce era acolo. Vă dați seama, pe vremea aia nu erau telefoane mobile. Educatoarea s-a speriat foarte tare când s-a trezit fără patru elevi. A sunat părinții. Am luat câteva pălmuțe peste fund când am ajuns acasă”.

Mesajul emoționant al fratelui lui Dacian Cioloș: „Ne-am apropiat când a murit tata”

Fratele lui, Sorin, l-a descris pe Dacian Cioloș ca pe „un om foarte cald, căruia îi pasă mai mult de cei din jur decât de propria persoană. Am învățat de la el să fiu așa cum vreau eu. Momentul care ne-a apropiat a fost momentul în care tatăl nostru ne-a părăsit....Dacian este așa cum îl vedeți. E foarte greu să-l superi. Mesajul meu pentru el e să rămână așa cum a fost și asa cum este”.

Tatăl lui Dacian Cioloș a murit în anul 1998, atunci când fostul premier avea doar 29 de ani. Nimeni nu s-a așteptat la asta, deși bărbatul a suferit mai mulți ani din cauza problemelor cardiace. Pentru el și pentru fratele său a fost o perioadă foarte grea, atunci când și-au dat seama că trebuie să se susțină, cât de cât, singuri.

Ce spune despre Grindeanu

„Eu îndrăznesc să cred că dacă eram în locul lui n-aş fi ajuns în situaţia asta. Pentru mine de la început transparenţa şi relaţionarea cu ceilalţi a fost unul din obiectivele principale. Dacă cineva are impresia că poate să mai guverneze pe furiş sau spunând lucrurile pe jumătate, se înşală. Mai devreme sau mai târziu se întoarce bumerangul. (...) Nu vreau eu să dau lecţii nimănui, dar ce am învăţat eu din anul acesta, că guvernarea este un exerciţiu de relaţionare permanentă. Nu e suficient să spui că ţi-a votat cineva un program de guvernare şi acum lăsaţi-mă în pace să-l aplic”, a mai spus Cioloș.

image
image
image
image
image
image
Castelul Nopcsa din Săcel  Foto Daniel Guță  ADEVĂRUL (3) jpg
Ioana Ancuţa Popoviciu judecatoare accident 2 Mai jpeg
Hotelul de Gheata Balea Lac jpeg
seva mesteacan
profit record banci jpg
Grasime abdominala_shutterstock 1015212598 jpg
alexandru moruzi (2) jpg
pounds 2391239 1280 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net