Cum se împărţeau banii de la elevi

Ultima actualizare:
Mihaela Gună
Mihaela Gună

În învăţământ s-a iscat un imens scandal, cel al concursurilor şcolare neautorizate. Organizatorii acestor competiţii şi-au împărţit în ultimii cinci ani peste 3 milioane de euro, încasaţi fără să emită vreo chitanţă.

În ultimii cinci ani, 554.290 de elevi au fost înscrişi la concursurile organizate în şcoli şi licee, potrivit Ministerului Educaţiei. Părinţii au fost încurajaţi să trimită copiii la aceste competiţii, ca să se familiarizeze cu testările şi cu atmosfera unui examen. Nu erau gratis, ci cu taxe de înscriere de circa 25 de lei. Organizatorii explicau că din aceşti bani vor fi plătiţi profesorii supraveghetori. Din octombrie 2014, nu au mai fost autorizate competiţii private în şcoli, pentru că au apărut zeci de reclamaţii din cauză că nu se dădeau chitanţe pentru sumele plătite. Asociaţia Arhimede, înfiinţată în 2005 de către Petruş Alexandrescu, este principalul suspect în acest dosar, dar mai sunt şi alte ONG-uri care sunt verificate. Anchetatorii spun că banii colectaţi de la elevi se împărţeau astfel: 2,50 lei de copil pentru profesorul supraveghetor, 3,50 lei pentru cel care corecta lucrările, 2,50 lei pentru cel care punea la dispoziţie spaţiul. Restul de 16,50 lei rămânea la dispoziţia Asociaţiei Arhimede, care nu plătea impozite şi nici nu înregistra banii în contabilitate.

Anchetatorii au estimat că evaziunea fiscală este de 3,14 milioane euro. Marţi, au fost audiaţi 46 de profesori, din Capitală şi şapte judeţe. Nici unul dintre aceştia nu a fost reţinut.

"Acum am calitatea de suspect"


    Mihaela GunăFoto: Mediafax
Mihaela GunăFoto: Mediafax

Mihaela Gună, preşedinta Federaţiei Asociaţiilor de Părinţi din România: “M-am trezit cu poliţişti şi mascaţi acasă şi am fost audiată câteva ore. Oficial, am calitatea de suspect pentru două capete de acuzare. Am declarat că nu am fost în nici un fel implicată financiar în Asociaţia Arhimede şi nici nu am apucat să colaborăm în vreun fel. Totuşi, au ridicat acte din locuinţă şi mi-au blocat unicul cont în bancă. Am rămas cu 30 de lei în portofel.”

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Mitsuko Tottori Japan Airlines FOTO EPA EFE jpg
image
image
image
image
image
image
Tokyo FOTO Shutterstock
euro valuta bani pixabay jpg
batrana flori getty jpeg
supa oase1 jpg
pod pixabay jpg
piatra neamt jpg
4325ad6e 8121 4bcc a4cc efe2d686fa2c jpeg
smoothie ovaz1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net