Dragostea nebună dintre Nicolae şi Elena Ceauşescu. Cum a fost nunta lor

Ultima actualizare:
Elena şi Nicolae Ceauşescu în tinereţe. El a ajuns general în armata României comuniste
Elena şi Nicolae Ceauşescu în tinereţe. El a ajuns general în armata României comuniste

Cu o săptămână înainte de alungarea Regelui Mihai din România, tinerii tovarăşi Nicolae şi Elena Ceauşescu spuneau „da” în faţa ofiţerului Stării Civile din Bucureşti. Era 23 decembrie 1947, iar proaspăta soţie era gravidă în şapte luni.

Povestea de dragoste din Elena şi Nicolae Ceauşescu, care la 26 ianuarie 2016 ar fi împlinit 98 de ani, a fost un subiect interzis pentru români în anii comunismului. Cine era interesat putea afla doar varianta oficială, scrisă în cărţile dedicate Partidului şi „celui mai iubit fiul al poporului”. Jurnaliştii Laurenţiu Ungureanu şi Radu Eremia de la Adevărul au reconstruit scena căsătoriei cuplului dictatorial, care şi-a găsit sfârşitul împreună, la 25 decembrie 1989.

Nicolae Ceaşescu şi Elena (Lenuţa pentru cunoscuţi) Petrescu s-au cunoscut în vara anului 1939, la o serbare a muncitorilor din industria pielăriei şi a încălţăminte, pe Stadionul Veseliei din Ferentari, Bucureşti. El avea 21 de ani şi era virgin, ea 23 şi cu mai multă experienţă "de viaţă". Lenuţa a fost aleasă „Regina Muncii” la acel eveniment, iar tânărul Nicolae a remarcat-o.

Aveau să înceapă o idilă, pigmentată cu activitate subversivă, în slujba Partidului Comunist, atent supravegheată de Siguranţa Statului. Nicolae Ceauşescu ieşise din închisoare în decembrie 1938 şi urma să mai intre de câteva ori până la „eliberarea” ţării de către sovietici, în 1944.

În acest răstimp, dragostea dintre ei s-a consumat pe fugă, în case conspirative sau chiar la închisoare, unde Elena îi făcea vizite periodic. Martorii vremii spun că Nicu şi Lenuţa făceau sex sub supravegherea unui gardian de la Jilava, pe care îl mituiseră. Erau anii de război.

Cei care i-au cunoscut spun că Elena a fost pentru Nicolae Ceauşescu singura femeie pe care a cunoscut-o. Din aceasta cauză, părea să fie robit de ea. Reciproca nu pare să fie valabilă, în condiţiile în care au circulat zvonuri despre diverse relaţii sexuale pe care le-a avut de-a lungul timpului.


    Elena şi Nicolae Ceauşescu în tinereţe. El a ajuns general în armata României comunisteSursa foto: Historia
Elena şi Nicolae Ceauşescu în tinereţe. El a ajuns general în armata României comunisteSursa foto: Historia

Soţ şi soţie cu tovarăşii aproape

Nicolae Ceauşescu şi Elena Petrescu s-au căsătorit la finalul anului 1947 după ce ea a rămas însărcinată. Peste câteva luni se va naşte un băiat cu numele Valentin. Nicolae era deputat de Olt din 1946, aşadar cariera politică era în ascensiune, iar o viaţă de familie exemplară putea să-l ajute în acest sens. Nu făcea decât să respecte o recomandare a temutei Ana Pauker, care ceruse membrilor Partidului Comunist să ducă o viaţă privată „curată” şi să se căsătorească.

Aşadar, cununia civilă a avut loc la 23 decembrie 1947, cu două zile înainte de Crăciun, în Bucureşti. Nu a urmat şi o cununie religioasă, scrie adevarul.ro. Verighetele au fost realizate de bijutierul Alexandru Năstăsescu, iar naş de cununie a fost Gogu Rădulescu, primul dezertor român din Al Doilea Război Mondial.

În aceeaşi zi, imediat după ei, urmau să se căsătorească Maria şi Manea Mănescu (viitor prim-ministru al României comuniste) şi Paula şi Grigore Preoteasa (viitor ministru de Externe). Cele două cupluri au aşteptat cuminţi în sală.

Peste o săptămână, la 30 decembrie 1947, Regele Mihai I era obligat, sub ameninţarea armei, să părăsească ţara.

Pentru Nicolae şi Elena Ceauşescu urmau patru decenii de realizări măreţe, ce au culminat cu acapararea puterii totale în stat.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
cafea boabe premium edream jpg
Taxe impozite calculator FOTO Shutterstock
Cuplu de romani spania Captura Antena 3 jpg
titanic adobestock jpg
plante de apartament beneficii si ingrijire jpeg
Castelul Nopcsa din Săcel  Foto Daniel Guță  ADEVĂRUL (3) jpg
Ioana Ancuţa Popoviciu judecatoare accident 2 Mai jpeg
Hotelul de Gheata Balea Lac jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net