Cum poți să votezi duminică dacă ai buletinul expirat

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

De fapt, nu poți să votezi dacă nu ai un act de identitate valabil. Ceea ce poți să faci e să-ți schimbi cartea de identitate pe loc, în ziua votării. Iată cum e posibil ca funcționarii să înfăptuiască minuni de alegeri, însă nu și în alte zile.

În preajma alegerilor de orice fel, funcționarii serviciilor de evidență a persoanelor din toată țara înfăptuiesc adevărate minuni. Ei pot elibera acte de identitate în ziua depunerii cererii, lucru care nu se întâmplă în alt moment al anului. Explicația este că oricărui cetățean român cu drept vot nu-i poate fi îngrădit acest privilegiu de proceduri birocratice. Ei bine, dacă v-ați adresa serviciilor publice pentru preschimbarea buletinului expirat în orice zi a anului, probabil că ați intra în posesia actului de identitate în 3-5 zile, în funcție de numărul de solicitări. În prag de alegeri, însă, cartea de identitate se eliberează în cel mult 24 de ore (dacă cererea e depusă cu o zi înainte de scrutin) sau chiar în aceeași zi (dacă cererea e depusă în ziua scrutinului).

Cărțile de identitate se pot preschimba acum în regim de urgență indiferent de motivul invocat (pierdere, furt, distrugere, expirarea valabilității, schimbarea domiciliului, schimbarea numelui). Însă pentru fiecare motiv în parte este o procedură diferită și documente diferite. Dacă vă numărați printre cei care au actul de identitate expirat, iată care sunt documentele solicitate:

Cerere tip; Actul care face dovada spațiului de locuit (original și copie); Certificat de naștere (original și copie); certificat de căsătorie sau hotărâre (certificat de divorț) defiitivă și irevocabilă (original și copie), acolo unde este cazul; certificat de deces soț/soție (original și copie, dacă este cazul); taxă 7 lei de eliberare a cărții de identitate (se achită la ghișeu). Documentele se depun la sediile birourilor de evidență a persoanelor din localitatea/sectorul de domiciliu, care de regulă funcționează în incinta secțiilor de poliție.

Alegerile parlamentare 2016 au loc duminică.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Drogul violului Foto womenshealth gov jpeg
image
image
image
image
image
image
lapte pixabay jpg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
sofer pexels jpg
napoleon foto profimedia
image
actualitate.net
image
actualitate.net