Coroniţa de Sânziene aduce bucurie în case

Ultima actualizare:

    Toate ritualurile  acestei sărbători, cunoscută în popor drept Drăgaica, trebuie îndeplinite astăzi, până la miezul nopţii
Toate ritualurile acestei sărbători, cunoscută în popor drept Drăgaica, trebuie îndeplinite astăzi, până la miezul nopţii

Astăzi e ziua în care zânele bune ne îndeplinesc dorinţele. Tinerele care cred în magia acestei sărbători şi-au pus azi-noapte sub pernă un buchet de flori de sânziene. În următoarele 24 de ore, până la miezul nopţii, ele trebuie să fie atente la chipul care le apare şi să-l descrie bătrânelor care cunosc mesajul viselor.

Credincioşii ortodocşi sărbătoresc azi Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul, asociată cu noaptea Sânzienelor, cunoscută şi sub denumirea de Drăgaică. Se spune din moşi-strămoşi că noaptea de 23 spre 24 iunie este magică, în care toate minunile sunt posibile, cerul se deschide, zânele dansează şi sărbătoresc  Soarele, dragostea şi pofta de viaţă. În credinţa populară, sânzienele erau preotese ale Soarelui, divinităţi nocturne, ascunse prin pădurile neumblate de om. Ele plutesc în aer, dansează şi cântă.Sânzienele aduc oamenilor bucurii, spor în munca lor şi alungă spiritele rele. Sărbătoarea creştină a Naşterii Botezătorului coincide cu această sărbătoare populară. Sânzienele sunt simbolul fertilităţii, deoarece ajută femeile să nască prunci sănătoşi şi holdele să rodească. În acelaşi timp, acestea alungă bolile. În zorii sărbătorii, fetele şi femeile împletesc coroniţe din nouă fire de sânziene şi tot atâtea de grâu şi le aruncă pe  acoperişul casei. Dacă acele coroniţe rămân pe acoperiş, persoanele care le-au împletit vor avea bucurii şi linişte în casă sau se vor căsători. Când coroana nu rămâne agăţată de acoperiş, persoana care a împletit-o este avertizată  că o aşteaptă o perioadă marcată de nelinişte. Gospodarii agaţă astfel de coroniţe împletite la ferestre şi la uşi pentru ca sporul şi belşugul să poposească în casa lor şi pentru a  alunga ghinioanele şi bolile. Dacă în ziua de Sânziene îndrăgostiţii se scaldă în mare sau în apa celui mai mare râu din zona unde locuiesc vor trăi fericiţi.

Azi este Ziua Universală a Iei


    Adela Diaconu, designer şi  vedetă de televiziune
Adela Diaconu, designer şi vedetă de televiziune

Designerul Adela Diaconu provine dintr-o familie de preoţi din Braşov. Bunicul ei, preot şi profesor al Colegiului Andrei Şaguna, i-a insuflat dragostea pentru credinţa şi tradiţiile româneşti. De Sânziene, vedeta va sărbători acasă, la Braşov, Ziua Universală a Iei, sim­­bol al culturii româneşti. La nivel naţional, această zi are ca temă anul acesta natura şi diversitatea. Pentru a­­ceastă sărbătoare, Adela va purta o creaţie semnată Ionela Bran. “Ziua Universală a Iei o voi sărbători în aer liber, pe esplanada Casei Junilor. Acolo vor avea loc şi se va putea participa la ateliere, la o demonstraţie de îmbrobodire a femeii măritate din Scheii Braşovului, se vor putea cumpăra suveniruri de la meşterii populari şi dansa Braşoveanca şi Hora Junilor”, ne-a spus Adela. Din 2013, odată cu sărbătoarea de Sânziene, pe 24 iunie, românii sărbătoresc şi Ziua Iei, pe 6 continente, în peste 50 de ţări.

Târg cu produse tradiţionale

simeon stalpnicul png

În acest weekend sunt deschise mai multe târguri care vă invită să vă distrați. În Capitală, de pildă, este petrecere mare în Parcul Grădina Icoanei din Sectorul 2. Este deschis un târg mare, cu peste 50 de meșteri pricepuți care aduc haine, bijuterii, accesorii felurite și multe alte lucrușoare cu care să vă împodobiți sau să le oferiți celor dragi. Fetele de la Pirate Art vin să vă împletească cosițele și să vă facă şuviţe colorate. Puteți învăța, de asemenea, să faceți coronițe din flori sau tatuaje temporare, spectaculoase, cu henna.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
ogoranu luptator anticomunist
image
image
image
image
image
image
profit record banci jpg
Grasime abdominala_shutterstock 1015212598 jpg
alexandru moruzi (2) jpg
pounds 2391239 1280 jpg
bf17828c1172fb1a0ab3c6f43bf0015c jpg
cos de cumparaturi  jpeg
fugar jpg
Explozie de culoare în Grădina Botanică  FOTO: Complexul Muzeal de Științele Naturii Galați
image
actualitate.net
image
actualitate.net