Concediul şi indemnizaţia de creştere a copilului. Cum se acordă în 2017

Ultima actualizare:

    Luna februarie a acestui an va aduce o creștere a indemnizației aferente, odată cu majorarea salariului minim.
Luna februarie a acestui an va aduce o creștere a indemnizației aferente, odată cu majorarea salariului minim.

Oricare dintre părinți poate cere, în anumite condiții, concediul și indemnizația de creștere a copilului, potrivit legislației în vigoare.

Anul 2016 a adus modificări importante modului de acordare a concediului, iar luna februarie a acestui an va aduce și o creștere a indemnizației aferente, odată cu majorarea salariului minim.

Persoanele care au realizat timp de cel puțin 12 luni venituri impozabile în ultimii doi ani anteriori datei nașterii copilului pot să beneficieze de concediul pentru creșterea copilului (CCC) în vârstă de până la doi ani (respectiv trei ani, pentru copilul cu handicap), precum și de o indemnizație lunară, așa cum prevede Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 111/2010, informează avocatnet.ro.

Ambii părinți pot cere acordarea concediului de creștere

După cum prevede OUG nr. 111/2010, oricare dintre părinții firești ai copilului poate să beneficieze de concediul de creștere a copilului și de indemnizație. Mai mult, acestea se cuvin pentru fiecare dintre nașteri, dacă părinții au mai mult de un copil.

În principiu, dacă sunt respectate condițiile enunțate mai sus privitor la realizarea veniturilor impozabile, părinții pot cere indemnizația și intrarea în concediu dacă mai îndeplinesc următoarele condiții:

sunt cetăţeni români, cetăţeni străini sau apatrizi (adică fără cetăţenie);au domiciliul/reşedinţa pe teritoriul României;locuiesc în România împreună cu copilul/copiii pentru care solicită drepturile şi se ocupă de creşterea şi îngrijirea acestuia/acestora.

Care sunt documentele necesare acordării indemnizației?

copia actului de identitate al solicitantului şi a certificatului de naştere al copilului pentru care se solicită dreptul ori, după caz, de livretul de familie, certificate pentru conformitate cu originalul de către persoana care primeşte documentele;actele doveditoare privind calitatea solicitantului şi relaţia acestuia cu copilul/copiii pentru care solicită dreptul, după caz;actele doveditoare care să ateste veniturile obţinute în ultimele 12 luni înainte de data naşterii copilului;dovada eliberată de angajator sau organele competente privind veniturile realizate;dovada privind suspendarea activităţii pentru perioada în care se solicită concediul pentru creşterea copilului;orice alte documente care să ateste îndeplinirea condiţiilor de eligibilitate.

Acestea se depun, potrivit ordonanței, la primăria comunei, oraşului, municipiului, respectiv sectoarelor municipiului Bucureşti pe raza căreia solicitantul îşi are domiciliul sau reşedinţa.

Indemnizația minimă va crește de la 1 februarie

Potrivit ordonanței, indemnizația lunară pentru creșterea copilului se stabilește în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii doi ani anteriori datei naşterii copilului şi nu poate fi mai mică de 85% din cuantumul salariului minim brut pe ţară garantat în plată.

În prezent, salariul minim brut este de 1.250 de lei, însă, potrivit ultimelor modificări, acesta va crește de la 1 februarie 2017 la 1.450 de lei și, odată cu acesta, va crește și indemnizația pentru creșterea copilului. Astfel, la ora actuală, indemnizația nu poate fi mai mică de 1.062,5 lei, dar de la 1 februarie indemnizația minimă va fi de 1.232,5 lei.

Mai multe informaţii găsiţi aici.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Razvan Lucescu Facebook jpg
image
image
image
image
image
image
facebook1 jpg
emil racovita colaj captura video jpg
Bronz - arsuri solare FOTO Shutterstock
62137595 jpg
fructe pexels jpg
biserica de la ersig adevarul ro jpg
avion pexels jpg
protest studenti gaza 2 768x576 jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net