Comuna SF! Țăranii care au pistă de biciclete, internet și drumuri asfaltate

Ultima actualizare:

    Primul drum agricol din țară (fotografii:adevărul)
Primul drum agricol din țară (fotografii:adevărul)

La țară, într-o comună din județul Alba, sătenii o duc mai ceva ca la oraș. Toate ulițele sunt asfaltate, au piste de biciclete și internet gratuit. Se întâmplă în comuna Ciugud.

În Capitală, sunt multe cratere apărute pe mijlocul bulevardelor, nu toți oamenii știu ce este aia canalizare, apă curentă, iar străzile de la periferie n-au văzut asfalt vreodată.

Primarul comunei Ciugud le-ar putea dea lecții multor edili. A reușit să transforme cele șase sate pe care le are în subordine în locuri unde și-ar dori să trăiască oricine.

Reporterii ”Adevărul” au dat de comuna Ciugud, care se află la mai puţin de 10 kilometri de Alba Iulia, și așa au aflat că deţine câteva recorduri greu de egalat.

Este prima din ţară cu 26 km de drumuri agricole asfaltate, cu piste de biciclete, internet wireless şi iluminat public asigurat din viteza vântului.

Comuna are 26 km de drumuri asfaltate și 2 km de pistă pentru biciclete
Comuna are 26 km de drumuri asfaltate și 2 km de pistă pentru biciclete

Cel mai mare sat al comunei, Şeuşa, este alimentat cu energie la reţeaua publică cu ajutorul unei instalaţii eoliene şi a unor panouri fotovoltaice.

Investiţia a fost rezultatul unui parteneriat între Universitatea Politehnică din Timişoara şi primărie.

Sătenii au panouri fotovoltaice și eoliene
Sătenii au panouri fotovoltaice și eoliene

Instalaţia a fost pusă în funcţiune în 2012, iar valoarea bunurilor se ridică la aproximativ 250.000 de euro.

În 2017, bunurile revin comunei în condiţiile în care Universitatea va finaliza proiectul de cercetare. Din punct de vedere financiar, economia realizată se ridică la 20.000 de lei, în fiecare lună, sumă mai mică cu 25 la sută decât cea plătită anterior.

Tot aici se află în construcţie un teren de golf, o grădiniţă cu program prelungit, planuri pentru o sală polivalentă și investiţii în acvacultură.

Multe dintre proiecte sunt realizate cu fonduri europene. Cartiere întregi sunt locuite în prezent de persoane care în trecut au avut domiciliul în reşedinţa judeţului, dar care au preferat liniştea şi confortul oferit de viaţa în mediul rural. Iar primarul Gheorghe Damian are și altele în plan. Fostele clădiri ale fermei zootehnice vor fi reabilitate şi incluse în zona de agrement.

În zona adiacentă terenului de golf va fi amenajat un spaţiu de picnic şi relaxare în natură. Pentru investitori, primăria a finanţat introducerea reţelelor de canalizare şi apă potabilă.

Primarul comunei, împreună cu premierul Dacian Cioloș
Primarul comunei, împreună cu premierul Dacian Cioloș

”Dacă nu am fi avut zona industrială şi veniturile respective, nu puteam scrie proiecte, nu aveam bani de cofinanţare. Cu alte cuvinte, nu puteam absorbi atâtea fonduri. Eram blocaţi. Am gândit această zonă industrială ca un motor financiar şi ca un lucru care să ne aducă independenţa financiară”, a declarat edilul, care e în funcție din anul 2000, citat de adevarul.ro.

Citeşte mai multe pe adevarul.ro.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Persoană care trimite mesaje pe Whatsapp Foto Pixabay
image
image
image
image
image
image
cutremur jpg
Bere jpg
sticle plastic jpeg
droguri praf cocaina shutterstock 2081236753 jpg
legume verzi jpeg
Thassos, Grecia FOTO Shutterstock
prosoape jpeg
christian al VII lea jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net