Cod Roșu de inundații. 31 de localități, sub ape. Două școli au fost închise

Ultima actualizare:

    Mii de case din trei județe sunt afectate de ploile torențiale
Mii de case din trei județe sunt afectate de ploile torențiale

Ploiele torențiale, căzute în noaptea de marți spre miercuri, au măturat nord-vestul țării. Nu mai puțin de 31 de localități din județul Sălaj sunt afectate de inundații. Și în județele Maramureș, Cluj și Satu Mare sunt probleme cu puhoaiele.

Nouă persoane din localitatea Surduc au fost evacuate din locuințe, iar școlile din Cheud și Chieșd au fost închise.

”Un număr de 31 de localități din județul Sălaj sunt afectate de inundații, în urma ploilor înregistrate în noaptea de marți spre miercuri, când au căzut 47,7 l/mp.  Din cauza pericolului de inundare, au fost închise două școli, unde elevii nu merg azi la cursuri”, a declarat Lucian Andrei Jacodi, de la ISU Sălaj.

Pompierii intervin ca să scoată apele din gospodării. Hidrologii au emis o avertizare cod roșu pentru trei bazine hidrografice din județele Satu Mare, Sălaj și Maramureș, unde de la ora 7.05 și până la ora 14.00, se pot produce inundații locale cu posibile depășiri ale cotelor de pericol. Potrivit prefectului județului Maramureș, Anton Rohian, satul Buciu a fost devastat de ape, însă, nu sunt victime omenești.

”Au fost afectate 370 de locuințe, într-o jumătate de oră apa a ajuns la 1,70 metri. Zonele afectate sunt sub control, iar oamenii care sunt gospodari au pus mâna imediat ca să-și salveze gospodăriile. Drumurile sunt practicabile”, a declarat Rohian, la Realitatea tv. Potrivit Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor, ca urmare a precipitaţiilor înregistrate în ultimele ore se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi și pâraie ce pot determina inundaţii locale şi creşteri rapide de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale cotelor de pericol în bazinele hidrografice Maja din judeţele Satu Mare şi Sălaj, Sălaj din judeţele Sălaj şi Maramureş şi Bârsău din judeţul Maramureş.

image
image
image
image
image
image
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net