Click! vă spune totul despre pensiile private

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Pensii private pentru bătrâneţi liniştite. Asta ni s-a promis în 2007, atunci când s-a dat startul pilonului II. În cei zece ani care au trecut, în jur de 7 milioane de români au aderat la un fond şi au economisit 31,5 de miliarde de lei. Mai există şi pilonul I, dar şi pilonul III. Iată despre ce este vorba!

Din 2007, tinerii plătesc din salariu

Scandalul naţionalizării pilonului II a readus în atenţie subiectul pensiilor private. Dar să o luăm cu începutul. În septembrie 2007, toţi românii care aveau între 18 şi 35 de ani şi lucrau cu acte în regulă au fost obligaţi să adere la un fond de pensii care să le administreze banii. Cine nu a făcut-o a fost repartizat aleatoriu la unul dintre cele şapte fonduri apărute pe piaţă. De atunci, orice tânăr care intră în câmpul muncii face acest lucru. Vorbim acum despre pilonul II. Astfel, fiecărui salariat i se reţine, lunar, din leafă 5,1%, bani care ajung în contul pensiei sale private obligatorii.

7 milioane de români au pilonul II  

În cei aproximativ zece ani de activitate, în jur de 7 milioane de români au cotizat la pilonul II, unde s-au strâns până la sfârşitul anului trecut 31,5 miliarde lei. Dintre aceştia 65% sunt investiţi în titluri de stat, adică finanţează deficitul bugetar. Prin lege este prevăzut ca această contribuţie să ajungă la 6% pentru privat şi doar 4,5% pentru sistemul de stat. Toţi banii strânşi în acest cont vor fi daţi participanţilor în momentul în care împlinesc vârsta standard de pensionare.

Primele pensii, plătite peste 20 de ani

În cont se adună sumele virate de la momentul angajării până la pensionare plus veniturile provenite din investiţiile fondurilor acumulate, pe care administratorul le face în toţi aceşti ani în beneficiul participanţilor. Primii vor primii banii când vor împlini vârsta standard de pensionare (65 de ani), adică abia peste 20 de ani. La sfârşitul lunii decembrie 2015, circa două milioane de români activi aveau până în 5.000 de lei, aproximativ 700.000 de persoane - între 5.000 şi 10.000 de lei, iar în cazul a jumătate de milion de persoane suma acumulată trecea de 10.000 de lei, potrivit Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).

Ce este pilonul II

Fondurile din pilonul II sunt în totalitate alimentate din alocaţii de la stat. Dar acestea, odată transferate către fonduri în numele cetăţenilor, devin active în proprietate privată şi ele nu mai pot fi retrase sau naţionalizate (confiscate), potrivit Constituţiei. ”Parlamentul şi, respectiv, Guvernul au în competenţa  lor să majoreze sau să micşoreze alocaţiile bugetare viitoare, fără să afecteze în nici un fel contribuţiile trecute. Şi, eventual, mai pot să schimbe, prin lege, administrarea privată în administrare de stat, ceea ce nu înseamnă naţionalizare”, atrag atenţia reprezentaţii ASF. Nici schimbarea administratorului nu afectează drepturile, ci doar eventualele câştiguri suplimentare din randamente, având în vedere că fondurile administrate privat se plasează în active financiare purtătoare de dobânzi, cupoane sau câştiguri de capital.

Pilonul I şi pilonul III

În afara pilonului II, există alte două alte tipuri de fonduri de pensii. Fondul de Pensii de stat (pilonul I), unde banii strânşi din contribuţiile de asigurări sociale ale forţei de muncă angajate sunt redistribuiţi către actualii pensionari. Fondurile de Pensii facultative (pilonul III) sunt complet private, comparabile cu fondurile de investiţii din piaţa de capital, dar reglementate mai prudent prin lege. Sunt o completare a pensiei cetăţenilor, astfel că participaţiile nu pot fi valorificate decât la termen.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
sofer pexels jpg
napoleon foto profimedia
cafea boabe premium edream jpg
Taxe impozite calculator FOTO Shutterstock
Cuplu de romani spania Captura Antena 3 jpg
titanic adobestock jpg
plante de apartament beneficii si ingrijire jpeg
Castelul Nopcsa din Săcel  Foto Daniel Guță  ADEVĂRUL (3) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net