Cioloş pentru Washington Post: „Suntem îngrijoraţi de comportamentul Rusiei”

Ultima actualizare:

    Dacian Cioloș a spus că România are tot dreptul să-și ia măsuri de apărare
Dacian Cioloș a spus că România are tot dreptul să-și ia măsuri de apărare

Premierul Dacian Cioloş a declarat, într-un interviu acordat publicaţiei americane Washington Post, că este îngrijorat de comportamentul Rusiei în Ucraina şi Siria, transmite News.ro. Primul ministru a mai spus că România are tot dreptul să-şi ia măsuri de apărare.

La o întrebare legată de protestele Rusiei legate de către operaţionalizarea scutului antirachetă de la Deveselu, premierul Dacian Cioloş a răspuns: „Este problema lor. Noi am fost foarte limpezi când am spus că nu este orientat împotriva nimănui, este un sistem pur defensiv. Nu vrem să atacăm pe nimeni. Vrem doar să descurajăm agresiunile. Este un sistem de descurajare”.

Cioloş şi-a exprimat temerile legate de acţiunile Rusiei pe plan extern, însă a arătat că cele două ţări pot avea un dialog. „Suntem îngrijoraţi de acest comportament, dar cred că trebuie să clarificăm aceste lucruri prin dialog. Pe de altă parte, avem toate drepturile să ne asigurăm apărarea şi şi să descurajăm agresiunile potenţiale (...) Trebuie să fim atenţi, dar suntem vecini. Pe termen lung, ambele ţări sunt interesate să colaboreze”, a spus premierul român.

El a precizat că nu se teme susţinerea financiară pe care Rusia o oferă partidelor de extremă-dreapta din România, întrucât ţara noastră este una dintre puţinele ţări europene fără un partid extremist sau populist puternic.

Invitat să-şi evalueze prestaţia ca şef al Guvernului, Cioloş a răspuns: „Nu sunt foarte popular, pentru că aşteptările sunt mari şi sunt multe critici potrivit cărora nu fac suficiente în procesul de reformă. Am început, dar trebuie să schimbăm o parte a legislaţiei. Ca să o facem, avem nevoie de sprijinul partidelor politice din Parlament. E posibil ca partidelor să nu le placă un guvern independent.”

Pe de altă parte, Cioloş a exclus implicarea sa în politică, pentru că şi-a dat cuvântul şi vrea să păstreze încrederea partidelor.

image
image
image
image
image
image
Demonstrație efectuată de reprezentanții MAI în pregătirea aderării României cu frontierele aeriene și maritime la spațiul Schengen, în aeroportul Otopeni, Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
laleaua pestrita jpg
uber si bolt webp
image png
gesturi italieni jpg
image png
Palatul Cultural Arad jpg
ambulanta jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net