Cine este Mahmoud Bascho, simpatizantul ISIS care recruta români pentru gruparea teroristă

Ultima actualizare:

    Simpatizantul ISIS Mahmoud Bascho, expulzat din Romania, a dat în judecată autoritățile și vrea să fie primit din nou în țară Foto: Profimedia
Simpatizantul ISIS Mahmoud Bascho, expulzat din Romania, a dat în judecată autoritățile și vrea să fie primit din nou în țară Foto: Profimedia

Mahmoud Bascho, un simpatizant ISIS expulzat din Romania în 2017 pe motiv că racola adepți pentru temuta grupare teroristă, vrea să se întoarcă în țară. El a solicitat autorităților române revizuirea deciziei de expulzare atât a sa, cât și a soției sale, printr-un proces pe care l-a dechis la Curtea de Apel București. Foști studenți la medicină în Cluj, cei doi au o poveste demnă de un film american.

În anul 2016, agenți din cadrul Serviciul Român de Informații luaseră în vizor doi studenți germani, pe Mahmoud Bascho, de origione siriană, și pe Nina Rosebrock, care urmau cursurile Facultății de Medicină din Cluj Napoca. Ei intraseră de ceva vreme în atenția autorităților române deoarece s-a constatat că derulează activități cu risc la adresa securității naționale. Mai exact, se pare că Mahmoud și Nina s-au radicalizat rapid, au aderat la ideologia organizației teroriste Daesh și au început să racoleze tineri dispuși să se alăture grupării ISIS. Pe parcursul șederii lor în România, ei ar fi derulat activități de propagandă și îndoctrinare religioasă cu scopul atragerii mai multor persoane spre ideologia jihadistă. Cuplul a fost reținut și expulzat din țară în 2017, cei doi fiind declarați persoane indezirabile pentru o perioadă de zece ani.  

Însă, iată că la numai trei ani de la decizia luată de autorități, Mahmoud Bascho și Nina Rosebrock, căsătoriți acum, cer să fie din nou primiți în România. În acest sens, ei au deschis un proces care urmează să fie judecat de Înalta Curte de Casație și Justiție. Dacă li se va da câștig de cauză, ei se vor putea întoarce pe teritoriu românesc.

Cine este Mahmoud Bascho, simpatizantul ISIS expulzat din România

Mahmoud Basho, cetățean german de origine siriană, a ajuns în România în anul 2014 și a fost admis la Facultatea de Medicină „Iulian Hațieganu”, din Cluj Napoca. Potrivit evz.ro, el a fost luat în vizor de autoritățile române încă de când a intrat în țară, fiind cunoscut ca fanatic religios și cu destul de multe activități projihadiste la activ. Despre Mahmoud se spunea că este un tip singuratic, izolat de restul comunității sale, retras și refractar față de stilul de viață occidental. Mai mult, se pare că tânărul avea reacții destul de agresive și se manifesta violent la adresa țărilor din Vest. Cu timpul, el a încercat să se apropie și să se împrietenească cu alți colegi studenți, dar și cu persoane de religie islamică ce proveneau din Arabia Saudită, Liban sau Siria. Potrivit SRI, tânărul a încercat să-i racoleze pe aceștia în rândurile ISIS și să-i convingă să participle la mișcările radicale ale grupării Daesh.

Din iubire pentru un jihadist…

În anul 2016, o studentă din Germania, pe numele ei Nina Rosebrock, se îndrăgostește nebunește de Mahmoud prin intermediul unei rețele de socializare, vine în România și este și ea admisă la aceeași facultate. Povestea lor de dragoste se transformă într-o iubire adevărată, cei doi mediciniști aflați în anul doi de facultate împărtășind aceleași idealuri, principii și valori. Se căsătoresc la scurt timp și împreună pun la cale o propagandă susținută de îndoctrinare religioasă, cu scopul de a atrage cât mai multe persoane spre ideologia jihadistă. Ei chiar plănuiau să părăsească România pentru a se alătura Califatului Daesh.  

Însă, activitățile lor au intrat imediat în vizorul Serviciului Român de Informații, iar autoritățile române au început filajul. În 2017, s-a decis că cei doi chiar reprezintă un pericol pentru siguranța națională și au fost arestați. Ulterior, au fost expulzați lor din România, fiind declarați persoane indezirabile pentru o perioadă de 10 ani.

Nu se știe dacă Mahmoud Basho mai este simpatizant ISIS și dacă a rămas fidel ideologiei jihadiste. Însă, dacă în urma procesului intentat instanța îi va da câștig de cauză, el poate, legal, să intre din nou în țară, alături de soția sa. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Ebrahim Raisi FOTO EPA EFE jpg
image
image
image
image
image
image
khamenei alegeri tw1 jpg
florentina jpg
Magazin FOTO  Unsplash jpg
bucharest jpg
ploaie  foto   Shutterstock jpg
edesia ro 202207 miedul bautura straveche din miere de albine 02 1024x684 jpg
image png
motanul max universitate vermont facebook jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net